De la bugetul municipiului Câmpina s-au alocat în acest an 13 milioane lei pentru capitolul "asistență socială". O sumă importantă, cu aproape 3 milioane lei mai mare decât cea alocată în 2018 aceluiași domeniu și tot cu trei milioane lei mai mare decât suma repartizată anul acesta investițiilor din municipiu. De ce e nevoie de atâția bani pentru asistență socială? O să încercăm să vă explicăm în continuare ce înseamnă, la Câmpina, asistența socială și de ce sunt mari cheltuielile.
Așadar, Consiliul Local Câmpina a alocat, în 2019, aproximativ 13 milioane lei pentru asistența socială, adică pentru: Cantina Socială, Centrul Social destinat persoanelor fără adăpost, Creșa Municipală, indemnizațiile persoanelor cu handicap și ale copiilor cu cerințe educative speciale (CES), drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Să le luăm pe rând.
Cantina Socială - aici se asigură hrana pentru persoanele care nu au venituri sau au venituri foarte mici, precum și pentru copiii care provin din familii sărace. În medie, la Cantina Socială mănâncă în jur de 100 de persoane pe lună. Suma alocată anul acesta Cantinei Sociale este de 911.680 lei, din care 260.880 lei reprezintă fondul de salarii pentru cei cinci angajați, 7.250 lei - voucherele de vacanță, iar diferența de 643.550 lei înseamnă funcționarea acestei cantine, cu tot ceea ce presupune acest lucru.
Centrul de Asistență și Reintegrare Socială (foto) - este destinat persoanelor fără adăpost, cărora li se oferă aici cazare pe perioadă determinată, hrană, sprijin pentru internarea în cămine de asistență socială sau centre de îngrijire, sprijin pentru întocmirea dosarelor pentru ajutorul social sau de încadrare în grad de handicap, după caz, control medical, consiliere psihologică etc. Anul trecut, de serviciile acestui centru au beneficiat 52 de persoane (21 de femei, 20 de bărbați și 11 copii). Centrul Social are șapte angajați, cărora li se adaugă cei opt de la Biroul de Asistență Socială, fondul total de salarii pentru 2019 fiind de 1.049.230 lei plus 21.750 lei vouchere de vacanță.
Creșa Municipală - este singura instituție de acest gen din Câmpina și are o capacitate de 80 de locuri. Suma alocată în acest an de la bugetul local este de 1.025.820 lei, din care 806.700 lei înseamnă salariile celor 16 angajați, iar 24.650 lei reprezintă voucherele de vacanță.
Pe lângă cele trei instituții menționate, asistență socială mai înseamnă:
- asistenții personali ai persoanelor cu handicap (aproximativ 150 la număr) - 4.486.980 lei salarii plus 195.750 lei vouchere de vacanță
- indemnizații persoane cu handicap / CES - 5.353.900 lei
La același capitol mai avem tichetele sociale acordate copiilor de la creșă și grădiniță, diverse indemnizații și ajutoare cu caracter social.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.