CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Oaspeți de la Cahul (Republica Moldova) la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", la Castelul Hasdeu

- Eveniment -

Oaspeți de la Cahul (Republica Moldova) la

La Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina a avut loc astăzi "Sărbătoarea celor 2 Iulii", un eveniment cultural organizat pentru al 28-lea an consecutiv. Este sărbătoarea dedicată celor două Iulii care au marcat viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Este o sărbătoare frumoasă, care reunește personalități ale culturii câmpinene și nu numai, oameni interesați de viața și opera lui Hasdeu, de viața și opera genialei sale fiice.

În fiecare an, pe 2 iulie, curtea Castelului se umple de oameni iubitori de cultură, iubitori de Hasdeu. "Într-o conferință academică, în anul 1903, Hasdeu spunea 'Cât au trăit pe pământ ale mele două Iulie, totdeauna le-am aniversat pe 2 iulie. Nu am încetat să fac acest lucru și după ce ele nu au mai fost'. Nici noi nu încetăm să facem acest lucru de 28 de ani încoace, fără întrerupere. Ediția din acest an este a 20-a în care eu m-am implicat efectiv și am ales această formulă care constat cu bucurie că funcționează. Publicul vine întotdeauna la Castel pe 2 iulie, special pentru această sărbătoare. Încredințarea noastră este că pe 2 iulie trebuie să aniversăm, indiferent în ce zi a săptămânii pică, pentru că simbolul zilei de 2 iulie trebuie să fie permanent în conștiința noastră ca fiind legat de numele Hasdeilor. Noi, câmpinenii, suntem norocoși că Hasdeu a ales să construiască templul închinat Iuliei, castelul durerii sale, aici, la Câmpina. Acest loc a devenit un simbol al municipiului Câmpina. Sunt oameni care vin aici din toate colțurile lumii pentru a descoperi povestea fascinantă a legăturii dintre un părinte rămas pe pământ și un spirit plecat spre Cer", a spus directorul Muzeului Hasdeu, Jenica Tabacu. (video)

"Dintre toate evenimentele culturale care se desfășoară în municipiul Câmpina, Sărbătoarea celor 2 Iulii este evenimentul de cea mai înaltă ținută. De 20 de ani, de organizarea acestui eveniment se ocupă dna Jenica Tabacu, iar faptul că am ajuns la cea de-a 28-a ediție spune multe despre cultura și spiritualitatea câmpineană. Noi suntem în continuare în etapa de contractare a unui proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea Muzeului Hasdeu. Este un proiect de mari dimensiuni, din punct de vedere economic și sper să semnăm cât mai repede contractul de finanțare pentru ca lucrările să înceapă, iar după doi ani Castelul să arate și mai bine, să avem cel mai modern muzeu din România, după cum spunea și doamna Tabacu. Este doar o chestiune de timp", a afirmat primarul Horia Tiseanu, prezent la eveniment. (video)

Printre invitații la "Sărbătoarea celor 2 Iulii" s-a numărat și o delegație din orașul Cahul (Republica Moldova), condusă de viceprimarul Tatiana Romaniuc și directorul Teatrului Muzical Dramatic "B.P. Hasdeu", Gheorghe Mândru. Autoritățile din Câmpina și Cahul au pus bazele unei relații de colaborare în perspectiva unei înfrățiri între cele două localități. De altfel, între Câmpina și Cahul se poate spune că există o legătură de suflet stabilită chiar de către Bogdan Petriceicu Hasdeu. Marele savant și-a desfășurat activitatea ca judecător de Cahul, în anul 1858, fiind demis pentru activitatea sa unionistă, pentru lupta sa pro-unirea Basarabiei cu România. La Cahul, numele Hasdeu apare pe frontispiciile mai multor instituții: Universitatea de Stat "B.P. Hasdeu", Teatrul Muzical Dramatic "B.P. Hasdeu", Muzeul Teritorial "B.P. Hasdeu", Colegiul Tehnic "Iulia Hasdeu".
"La Cahul, spiritul familiei Hasdeu este prezent și suntem siguri că ne ajută. Universitatea de Stat 'B.P. Hasdeu' este un epicentru cultural, un epicentru al românismului. Spiritul savantului îl simțim și la Teatrul Republican 'B.P. Hasdeu', unde se joacă doar în limba română și unde nu rămân locuri libere la spectacole. În curând, prin susținerea Guvernului României, fapt pentru care vreau să vă mulțumesc și dvs., pentru că sprijiniți acest proiect, vom avea un sediu nou pentru Teatrul Hasdeu și vă invit să veniți la Cahul pentru a vedea o piesă de teatru inspirată din opera savantului. Avem viu spiritul Iuliei Hasdeu în colegiul care-i poartă numele și unde tinerii învață în limba română, unde fac carte pentru a deveni oameni de nădejde ai țării și eu sper că, în curând, oameni de nădejde ai României Mari", a afirmat viceprimarul orașului Cahul, Tatiana Romaniuc. (video)

"Sărbătoarea celor 2 Iulii" a inclus mai multe prelegeri, lansări de carte, expoziția "Iulia Hasdeu și poezia picturii - O lumină de dincolo", spectacolul de text și muzică "
Sursum. Dialogul spiritelor din viața fără de moarte", susținut de Ansamblul "Muzica Viva".


02 Jul 2018 20:30 5990 vizualizari


Comentarii






1064 vizualizari 26 Jun 2025 22:19 Câmpina Summer Park Music. Primele două concerte vor avea loc pe 5 și 6 iulie, pe esplanada Casei Tineretului

Câmpina Summer Park Music. Primele două concerte vor avea loc pe 5 și 6 iulie, pe esplanada Casei Tineretului

Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.

citeste mai mult
652 vizualizari 26 Jun 2025 10:54 Sub un soare strălucitor, la Câmpina a fost sărbătorită Ziua Drapelului

Sub un soare strălucitor, la Câmpina a fost sărbătorită Ziua Drapelului

26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.

citeste mai mult
747 vizualizari 25 Jun 2025 20:22 A fost stabilită componența juriului la Festivalul Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu” Câmpina

A fost stabilită componența juriului la Festivalul Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu” Câmpina

La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.

citeste mai mult
547 vizualizari 24 Jun 2025 21:53 Ziua Universală a Iei a fost marcată și la Câmpina

Ziua Universală a Iei a fost marcată și la Câmpina

24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV