Oaspeți de la Cahul (Republica Moldova) la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", la Castelul Hasdeu
Eveniment (Categoria articolului)
La Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina a avut loc astăzi "Sărbătoarea celor 2 Iulii", un eveniment cultural organizat pentru al 28-lea an consecutiv. Este sărbătoarea dedicată celor două Iulii care au marcat viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Este o sărbătoare frumoasă, care reunește personalități ale culturii câmpinene și nu numai, oameni interesați de viața și opera lui Hasdeu, de viața și opera genialei sale fiice.
În fiecare an, pe 2 iulie, curtea Castelului se umple de oameni iubitori de cultură, iubitori de Hasdeu. "Într-o conferință academică, în anul 1903, Hasdeu spunea 'Cât au trăit pe pământ ale mele două Iulie, totdeauna le-am aniversat pe 2 iulie. Nu am încetat să fac acest lucru și după ce ele nu au mai fost'. Nici noi nu încetăm să facem acest lucru de 28 de ani încoace, fără întrerupere. Ediția din acest an este a 20-a în care eu m-am implicat efectiv și am ales această formulă care constat cu bucurie că funcționează. Publicul vine întotdeauna la Castel pe 2 iulie, special pentru această sărbătoare. Încredințarea noastră este că pe 2 iulie trebuie să aniversăm, indiferent în ce zi a săptămânii pică, pentru că simbolul zilei de 2 iulie trebuie să fie permanent în conștiința noastră ca fiind legat de numele Hasdeilor. Noi, câmpinenii, suntem norocoși că Hasdeu a ales să construiască templul închinat Iuliei, castelul durerii sale, aici, la Câmpina. Acest loc a devenit un simbol al municipiului Câmpina. Sunt oameni care vin aici din toate colțurile lumii pentru a descoperi povestea fascinantă a legăturii dintre un părinte rămas pe pământ și un spirit plecat spre Cer", a spus directorul Muzeului Hasdeu, Jenica Tabacu. (video)
"Dintre toate evenimentele culturale care se desfășoară în municipiul Câmpina, Sărbătoarea celor 2 Iulii este evenimentul de cea mai înaltă ținută. De 20 de ani, de organizarea acestui eveniment se ocupă dna Jenica Tabacu, iar faptul că am ajuns la cea de-a 28-a ediție spune multe despre cultura și spiritualitatea câmpineană. Noi suntem în continuare în etapa de contractare a unui proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea Muzeului Hasdeu. Este un proiect de mari dimensiuni, din punct de vedere economic și sper să semnăm cât mai repede contractul de finanțare pentru ca lucrările să înceapă, iar după doi ani Castelul să arate și mai bine, să avem cel mai modern muzeu din România, după cum spunea și doamna Tabacu. Este doar o chestiune de timp", a afirmat primarul Horia Tiseanu, prezent la eveniment. (video)
Printre invitații la "Sărbătoarea celor 2 Iulii" s-a numărat și o delegație din orașul Cahul (Republica Moldova), condusă de viceprimarul Tatiana Romaniuc și directorul Teatrului Muzical Dramatic "B.P. Hasdeu", Gheorghe Mândru. Autoritățile din Câmpina și Cahul au pus bazele unei relații de colaborare în perspectiva unei înfrățiri între cele două localități. De altfel, între Câmpina și Cahul se poate spune că există o legătură de suflet stabilită chiar de către Bogdan Petriceicu Hasdeu. Marele savant și-a desfășurat activitatea ca judecător de Cahul, în anul 1858, fiind demis pentru activitatea sa unionistă, pentru lupta sa pro-unirea Basarabiei cu România. La Cahul, numele Hasdeu apare pe frontispiciile mai multor instituții: Universitatea de Stat "B.P. Hasdeu", Teatrul Muzical Dramatic "B.P. Hasdeu", Muzeul Teritorial "B.P. Hasdeu", Colegiul Tehnic "Iulia Hasdeu".
"La Cahul, spiritul familiei Hasdeu este prezent și suntem siguri că ne ajută. Universitatea de Stat 'B.P. Hasdeu' este un epicentru cultural, un epicentru al românismului. Spiritul savantului îl simțim și la Teatrul Republican 'B.P. Hasdeu', unde se joacă doar în limba română și unde nu rămân locuri libere la spectacole. În curând, prin susținerea Guvernului României, fapt pentru care vreau să vă mulțumesc și dvs., pentru că sprijiniți acest proiect, vom avea un sediu nou pentru Teatrul Hasdeu și vă invit să veniți la Cahul pentru a vedea o piesă de teatru inspirată din opera savantului. Avem viu spiritul Iuliei Hasdeu în colegiul care-i poartă numele și unde tinerii învață în limba română, unde fac carte pentru a deveni oameni de nădejde ai țării și eu sper că, în curând, oameni de nădejde ai României Mari", a afirmat viceprimarul orașului Cahul, Tatiana Romaniuc. (video)
"Sărbătoarea celor 2 Iulii" a inclus mai multe prelegeri, lansări de carte, expoziția "Iulia Hasdeu și poezia picturii - O lumină de dincolo", spectacolul de text și muzică "Sursum. Dialogul spiritelor din viața fără de moarte", susținut de Ansamblul "Muzica Viva".
Eveniment

La Câmpina, Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios
Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită la Câmpina printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc începând cu ora 13.30, în Parcul Trandafirilor, la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire a României.

Târg de Crăciun la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina
Dezamăgirea de a nu avea nici anul acesta un târg de Crăciun la Câmpina, organizat de municipalitate pentru bucuria celor mici și celor mari, este estompată, iată, de inițiativa conducerii Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" de a organiza un astfel de târg chiar în grădina Castelului, în primele trei week-end-uri din luna decembrie. Este primul târg de Crăciun de la Castelul Hasdeu și va reuni artizani din zona Câmpinei și din alte localități din județul Prahova.
Alte stiri recente

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”
La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu.

Primim de la cititori. Dezastru ecologic pe albia râului Doftana - tone de griblură, pietriș și asfalt de-a valma
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o serie de imagini cu ceea ce cititorul nostru numește ”dezastrul ecologic de pe albia râului Doftana”.
Comentarii