Valentin Teodorescu a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, iar în urmă cu ceva vreme a sesizat Curtea Constituțională, invocând excepția de neconstituționalitate într-un dosar în care candidatura sa la o funcție de conducere a fost respinsă pentru că a făcut parte din serviciile de informații.
Ce s-a întâmplat?
Valentin Teodorescu s-a înscris la un examen pentru numirea în funcții de conducere a procurorilor, examen organizat în toamna anului 2021. Dosarul lui a fost respins pe motiv că a făcut parte din serviciile de informații. Teodorescu a atacat în instanță, dar a pierdut, astfel că a apelat la invocarea excepției de neconstituționalitate a prevederii legale care îl împiedica să candideze la orice funcție de conducere.
Cine este Valentin Teodorescu?
Născut în noiembrie 1973, la Ploiești, Valentin Teodorescu a fost jurist la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, iar în anul 2008 a fost transferat la Serviciul Român de Informații Prahova în cadrul Biroului juridic, al cărui șef devenea un an mai târziu. Apoi, în anul 2012, cu semnătura lui Traian Băsescu a fost numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Secuiesc. Apoi, s-a mutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, unde a activat mai mulți ani, timp în care a mai fost prim-procuror cu delegare la Tg. Secuiesc. În anul 2024 a fost numit procuror la DIICOT.
Colaboratorul lui Negulescu ”Portocală” și fost coleg cu... Eugen Prună
Implicat în mai multe scandaluri, numele lui Valentin Teodorescu a apărut într-o declarație a fostului șef SRI Prahova, col. Constantin Marin, publicată de luju.ro. Din mărturia acestuia reiese clar că Teodorescu ”dactilografia documente în biroul și pe calculatorul procurorului Negulescu”. În plus, col. Marin explică și cum s-a produs trecerea în rezervă a maiorului SRI Valentin Teodorescu: ”A trecut în rezervă în condițiile în care, în cadrul unității, conducerea serviciului a ordonat o verificare specială, el (n.n. - Teodorescu) și alți colegi - lt. Georgiana Tomescu, lt. col. Eugen Prună, mr. Daniel Florea urmând să fie testați la aparatul poligraf. Mr. Valentin Teodorescu, pentru a evita testul poligraf, și-a dat demisia”.
În această declarație a fostului șef SRI Prahova apare și numele lui Eugen Prună, care, vă reamintim, în perioada 2020-2024 a fost consilierul personal al primarului municipiului Câmpina de la acel moment, Alin Moldoveanu.
Decizia CCR
La excepția invocată de Valentin Teodorescu, CCR a decis acum, în aprilie 2025, că ”sintagma care au făcut parte din serviciile de informații este constituțională în măsura în care vizează serviciile de informații anterioare anului 1990”, ceea ce nu este cazul lui Teodorescu, el făcând parte din servicii după 1990. Deci va putea deține o funcție de conducere la Parchet. Luju.ro a comentat decizia CCR astfel: ”Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au dovedit încă o dată că pocnesc din călcâie și duc mâna la chipiu în fața serviciilor secrete”, subliniind și că orice ofițer sau colaborator al SIE, SRI și altele asemenea poate deveni șef de instanță sau de parchet!
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
În această dimineață a fost semnalată prezența unui urs în comuna Cornu, sat Cornu de Jos, aproape de municipiul Câmpina.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis aceste imagini surprinse în cursul zilei de marți, 22 aprilie 2025.
HidroPrahova a transmis, printr-un comunicat de presă, că implementează un sistem inovator de monitorizare a pierderilor de apă.
Vestea trecerii la cele veșnice a Papei Francisc s-a răspândit cu repeziciune, catolicii - dar nu numai - de pretutindeni având cuvinte de apreciere față de personalitatea Suveranului Pontif.