Decizia Ministerului Finanțelor de a amâna de la 31 martie până la 30 iunie 2020 primul termen scadent de plată a taxelor și impozitelor locale, cu păstrarea bonificației de 10%, a creat unele probleme bugetelor locale. Măsura a fost luată pe fondul situației economice dificile, generată de pandemia de coronavirus, iar contribuabilii, persoane fizice sau juridice, nu s-au mai înghesuit să-și plătească impozitele până la finalul primului trimestru, așa cum se întâmpla în anii precedenți. Prin urmare, încasările la bugetele locale au scăzut, lucru care s-a întâmplat inclusiv la Câmpina. Dacă anul trecut, până la 31 martie, din taxele și impozitele pe proprietate se încasau aproape 10 milioane de lei, anul acesta suma totală încasată este de 6,5 milioane lei.
Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcția Economică din cadrul Primăriei Câmpina, pe primul trimestru al anului, persoanele fizice au plătit 3,57 milioane lei, reprezentând impozitele pe proprietate (clădiri, terenuri, mijloace de transport). În cazul agenților economici, suma încasată din taxe și impozite pe proprietate este de 3 milioane lei, adică un sfert din suma pe care firmele ar avea-o de plătit bugetului local pentru anul fiscal 2020.
Per ansamblu, veniturile totale la bugetul municipiului Câmpina, pe primul trimestru al anului, au fost de 19,3 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 14,57 milioane lei. Precizăm faptul că veniturile unui buget sunt formate din: venituri proprii (taxe, impozite, diverse contribuții), cote defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată.
În ședința de joi, 28 mai, a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi s-a aflat și aprobarea execuției bugetului local al municipiului Câmpina pentru trimestrul I al anului 2020. Și iată cum au stat lucrurile în privința veniturilor și cheltuielilor, față de prevederile bugetare inițiale:
Total venituri și cheltuieli:
- prevedere venituri bugetare trimestrul I - 24,2 milioane lei; realizat - 19,3 milioane lei, adică 79,75%;
- prevedere cheltuieli trimestrul I - 25,9 milioane lei; s-au cheltuit efectiv - 14,5 milioane lei, adică 55,98%.
Situația la secțiunea de funcționare:
- prevedere venituri bugetare trimestrul I - 20,4 milioane lei; realizat - 17,1 milioane lei, adică 83,82%;
- prevedere cheltuieli trimestrul I - 20,4 milioane lei; s-au cheltuit efectiv - 13,9 milioane lei, adică 68,13%.
Situația la secțiunea de dezvoltare (investiții):
- prevedere venituri bugetare trimestrul I - 3,8 milioane lei; realizat - 2,1 milioane lei, adică 55,26%;
- prevedere cheltuieli trimestrul I - 5,5 milioane lei; realizat 0,6 milioane lei, adică 10,9%.
Practic, la fel ca și în anii precedenți, în pofida unei liste destul de stufoase de investiții, o mare parte a acestora nu se realizează, unele chiar sunt tergiversate, astfel încât să se ajungă în trimestrul IV, atunci când legea permite administrației locale să transfere banii de la capitolul ”Dezvoltare”, la cel de ”Funcționare”, unde sunt cuprinse salariile angajaților din administrația locală și tot ce înseamnă partea de funcționare a localității.
Primăria municipiului Câmpina a încheiat de curând un contract cu o firmă specializată în alpinism utilitar, scopul fiind acela de a tăia copaci care reprezintă un pericol major pentru populație, dar și pentru bunurile materiale.
Dacă mergeți pe străzile din Câmpina și vedeți luminile aprinse la stâlpii de iluminat public, nu trebuie să vă faceți griji... Nu s-a dereglat programul, ci se efectuează reparații la rețeaua de iluminat public.
Ceea ce puțini credeau s-au întâmplat astăzi, vineri, 18 iulie - Băile Minerale Telega s-au redeschis publicului.
Pe DN1, pe raza comunei Cornu, în apropiere de Câmpina, a avut loc un accident rutier grav.