Un băiat de 16 ani se afla la volanul unei mașini - jucărie, cum este ea numită. O mașină mică, cu o capacitate cilindrică sub 500 cmc, cu viteza limitată la 40-45 km/oră. O mașină la care visează mulți adolescenți pentru că o poți conduce fără permis (dacă masa utilă este sub 350 kg) sau cu permis categoria B1, un permis special, așa cum are de câteva luni și adolescentul din Câmpina. Pe Ana Ipătescu la intersecția cu Toma Ionescu, mașina a derapat, băiatul a pierdut controlul volanului și a intrat în conducta de gaze aproape lipită de casa de la numărul 7B. Conducta s-a spart și a izbucnit incendiul. Băiatul a sunat la 112, au venit pompierii, ambulanțele, poliția locală, poliția națională și cu toții au privit aproape neputincioși cum gazele șuieră prin conducta spartă. Singurul lucru pe care l-au putut face pompierii a fost acela de a interveni în așa fel încât focul să nu se extindă, să-l țină cât de cât sub control până când un echipaj de intervenție de la Distrigaz venea să oprească gazele. Iar aici a fost o mare problemă. Un reprezentant al Distrigaz Câmpina a venit destul de repede, doar că nu avea competențe să intervină, nu era autorizat (și, probabil, nici pregătit) să oprească alimentarea cu gaze. La Câmpina, în ditamai municipiul Câmpina, nu mai avem echipe Distrigaz pentru situații de urgență. Astfel de echipe vin de la Ploiești. Au venit și aseară, la aproape o oră și jumătate de la declanșarea incendiului... O oră și jumătate în care se putea întâmpla chiar și o catastrofă, pentru că, într-adevăr, a existat risc major de explozie.
Ce a urmat, știm deja cu toții. Energia electrică fusese deja sistată din cauza pericolului. Lângă conducta spartă se afla un stâlp de electricitate. Au fost oprită apoi și alimentarea cu gaze într-o zona destul de mare a localității. Pompierii au reușit să stingă focul care a cuprins un perete și apoi s-a extins la acoperiș. Echipa de la Distrigaz a înlocuit conducta spartă. Intervenția a durat câteva ore, iar furnizarea de gaze și alimentarea cu energie electrică au fost reluate eșalonat, pe străzile afectate. Totuși, mulți câmpineni au avut de suferit, au stat în case fără căldură și lumină, în condițiile în care afară erau - 10 grade Celsius. Sute de familii, câteva mii de oameni. Și nu exagerăm cu nimic când spunem asta, pentru că iată străzile afectate (total sau parțial) în urma incendiului: Ana Ipătescu, Toma Ionescu, Slt. Puiu Sorin, Orizontului, Mihail Kogălniceanu, Sondei, Maramureș, Aleea Margaretei, Aleea Amurgului, Bucea și Victoriei. După cum spuneam, alimentarea cu gaze a fost reluată eșalonat, între orele 22.00 și 1 noaptea.
Pagubele nu au fost, încă, estimate. Au început cercetările la finalul cărora vom afla, oficial, a cui e vina, ce riscă vinovatul, la cât se ridică pagubele, ce se va întâmpla mai departe.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.