Muzeul Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Câmpina își deschide porțile și în acest an la evenimentul "Noaptea Muzeelor", aflat la cea de-a XV-a ediție. Sâmbătă, 18 mai 2019, Castelul Iuliei va fi deschis, în afara programului obișnuit, între orele 17.00 și 1.00 (noaptea spre duminică), intrarea fiind liberă.
Peste 100 de muzee din 32 de județe din țară și 50 de muzee și spații expoziționale din București s-au înscris în acest an la “Noaptea Muzeelor”. Potrivit organizatorilor, în premieră la această la această ediţie, a fost creat un circuit al muzeelor care fac trimitere la perioada represiunii comuniste: Muzeul Închisoarea Piteşti, Memorialul Gherla şi Memorialul Rezistenţei şi Opresiunii Bihor. Unele dintre acestea sunt pentru prima dată incluse în Noaptea Muzeelor, alături de Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Muzeul Cineastului Amator Reşiţa, Ateneul din Iaşi, Rope Street Braşov și Muzeul Recordurilor din Bucureşti.
Muzeul Memorial “B.P. Hasdeu” de la Câmpina s-a aflat în fiecare an pe lista instituțiilor care au deschis porțile pentru oaspeți în “Noaptea Muzeelor”. Recordul de vizitatori a fost anul trecut, când aproape 1.000 de persoane au venit la Castel pentru a-l vizita și pentru a asculta impresionanta poveste a familiei Hasdeu. “Noaptea Muzeelor” este un eveniment la care regretata Jenica Tabacu, fostul director al Muzeului Hasdeu, a ținut foarte mult, considerând că, într-o seară specială, Castelul Iuliei Hasdeu trebuie să alăture muzeelor din țară și din Europa care sărbătoresc, astfel, cultura adevărată. Anul acesta, gazda vizitatorilor la Castelul Hasdeu, în “Noaptea Muzeelor” va fi muzeograful Dragoș Stanciu. În următorii doi ani, Castelul nu va mai participa la eveniment, având în vedere că aici vor începe, probabil în toamna acestui an, lucrările de restaurare.
Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul “Noaptea Muzeelor”este organizat în România de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România, fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an. În Europa, aproximativ 3.000 de muzee participă la eveniment.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.
La 1 septembrie 1893 a fost înființată Jandarmeria Rurală, prilej de sărbătoare astăzi, 1 septembrie 2024, pentru întreaga Jandarmerie Română.