Colegiul Tehnic Forestier este implicat din septembrie anul trecut într-un proiect derulat la nivel național de Asociația Reper21, proiect intitulat ”Orașe reziliente” și care își propune să implice tinerii în soluții pentru schimbările climatice.
După o tabără care a avut loc în aprilie la Predeal, la care au participat și elevi de la Colegiul Tehnic Forestier Câmpina, de această dată o întâlnire a coordonatorilor acestui proiect cu elevi, profesori și părinți de la Colegiul Tehnic Forestier, dar și cu reprezentanți ai administrației locale, a avut loc la Câmpina, locația aleasă fiind resturantul New Lac, de pe malul Lacului Bisericii, unul dintre locurile indicate de elevi ca având un uriaș potențial din mai multe puncte de vedere.
A fost prezentat proiectul propriu-zis și s-au făcut discuții pe marginea lui. Din partea administrației locale au fost prezenți primarul Alin Moldoveanu, viceprimarul Liviu Dumitrache, consilierii locali Costel Filip și Florin Marcu. Primarul Moldoveanu a prezentat o serie de proiecte ale noii administrații în legătura cu schimbările climatice, fiind accesate chiar și fonduri europene pentru realizarea unei strategii privind schimbările climatice la nivelul municipiului Câmpina. (video)
De asemenea, participanții au făcut un exercițiu de imagnație, fiind propuse mai multe domenii - de la infrastructură și spații verzi, la sănătate, cultură sau turism, în care fiecare să spună cum crede că vor evolua domeniile respective până în anul 2030.
Proiectul ”Orașe reziliente” are ca protagoniști 360 de elevi (majoritatea liceeni) și 60 de actori comunitari (profesori, bibliotecari, antreprenori, reprezentanți ai societății civile) din mai multe localități, printre care Băilești, Tg. Cărbunești, Lupeni, Uricani, Moreni, Țăndărei, Săcele, Tr. Măgurele, Alexandria, Oltenița, Moinești, Tg. Ocna și, desigur, Câmpina.
Proiectul este derulat de Asociația Reper21 în parteneriat cu Terra Mileniul III, CDCD, Declic și beneficiază de o finanțare de 224.029,57 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein, Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea activismului climatic local și aducerea de soluții concrete pe masa decidenților locali.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.