Opt ani fără profesorul Gherasim Rusu Togan...

Social (Categoria articolului)

Pe 15 decembrie 2014 înceta din viață, la Câmpina, la vârsta de 76 ani, profesorul Gherasim Rusu Togan. Scriitor, critic literar, etnolog, folclorist, autor al mai mult volume de mare valoare, Gherasim Rusu Togan era o prezența agreabilă la orice eveniment cultural al urbei care încă se mândrește cu titlul onorific de ”orașul cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori”. Dacă mai este așa sau nu, nu știe nimeni, nici măcar după referendum, dar cert este că toți cei au avut privilegiul de a-l cunoaște pe Gherasim Rusu Togan sunt, de opt ani, mai săraci...

Gherasim Rusu Togan s-a născut pe 4 mai 1938, în Ghijasa de Sus, un sat din zona colinară a județului Sibiu. După absolvirea Facultății de Filologie din cadrul Univesității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost profesor de limba și literatura română la Școala Generală din Retiș, apoi între anii 1968 și 1978 la Liceul din Agnita, după care vine la Câmpina, unde profesează la Liceul ”Constantin Istrati” (fost Petrol) din anul 1978 și până la pensionare, adică peste trei decenii. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, a scris numeroase studii de etnografie, nuvele, poezii, romane, piese de teatru. Colaborator la numeroase publicații culturale în țară și străinătate, Gherasim Rusu Togan a fost premiat cu Diploma de Onoare a Județului Prahova, cu titlul onorific de doctor în etnografie în civilziația populară dat de Academia ”Dacica”, dar și cetățean de onoare al municipiului Câmpina, din vara anului 2013.
Profesorul Gherasim Rusu Togan a fost un om lângă care nu te puteai plictisi. Povestea cu bucurie, când simțea că avea cui, despre tradițiile poporului pe care l-a iubit întreaga sa viață, despre însemnătatea obiceiurilor străvechi ale acestui popor, mai ales în spațiul sacru al Transilvaniei, din care provenea. Împărtășea cu mare bucurie descoperirile și ideile sale de excepție din domeniul etnologic și avea acel har al marilor oameni de cultură de a putea povesti ore în șir fără să-ți poți lua ochii și urechile de la el. Doar cei care au avut acest privilegiu, îl pot înțelege și aprecia.
”Port cu mine sentimentul că lumea magică a satului, încărcată de mitologie, filozofie, de înțelepciune, nu trebuie să dispară”, spunea profesorul Gherasim Rusu Togan într-un interviu din anul 2010, Parafrazându-l și continuându-i ideea, am putea spune că nici amintirea profesorului Gherasim Rusu Togan nu ar trebui să dispară...

3102 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Cristina 15.12.2022 10:04 Diriginte, profesor și scriitor, care mi a fost alături în anii tinereții. Dumnezeu să l aibă în pază!
  • Florea Constantin 15.12.2022 12:39 Mare OM . profesor excepțional. Mii de elevi ai lic ind 1 au devenit oameni ,datorită lui . Excepțional. Și acum după 35 ani de la absolvirea liceului recit Eminescu . Era fff bun . MARE OM .
  • Daniela Bucsaneanu 18.12.2022 19:06 Gherasim , tata,pedagog,scriitor si membru de familie va ramine in inima noastră ,prezent si autentic asa cum îl cunoaștem ! O lumina vie si înflăcărată! Te iubim!

Social

1598 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

808 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1306 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1006 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.