Bugetul Câmpinei în 2019: 82,35% salarii și funcționare, 17,65% dezvoltare, adică investiții

Actualitate (Categoria articolului)

În cadrul dezbaterii publice privind proiectul bugetului local al municipiului Câmpina, care a avut loc vineri, 12 aprilie, la sediul Primăriei, primarul Horia Tiseanu a făcut o prezentare pe larg a capitolelor de venituri și cheltuieli. Așa cum primarul a spus în repetate rânduri "bugetul anului 2019 este un buget foarte greu", iar principala cauză o constituie fondurile reduse pentru investiții, adică pentru dezvoltarea localității. Valoarea totală a bugetului din acest an este de 72.134.150 lei, sumă din care 59.400.800 lei vor merge către funcționare și salarii, iar 12.733.350 lei vor merge către dezvoltare. Iar din banii destinați dezvoltării, 8.789.000 lei reprezintă excedentul bugetar al anului precedent.

Principalele surse de venituri la bugetul local sunt: veniturile proprii (estimate la aproximativ 27 milioane lei), cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit (în jur de 28 milioane lei) și sumele defalcate din TVA (8,25 milioane lei). La acestea se adaugă excedentul bugetar al anului 2018, în valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, excedent generat de lucrările bugetate, dar neefectuate în 2018, subiect despre care vom scrie separat. 
Cheltuielile sunt mari pe partea de salarii și funcționare pentru că, vă reamintim, salariile au crescut substanțial în administrația publică, iar la salarii se adaugă, conform legii, indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. De asemenea, tot prin lege, administrațiile locale au fost obligate să mărească și să plătească din bugetele locale salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, dar să le acorde și indemnizație de hrană și vouchere de vacanță. Pe lângă salarii, sunt importante cheltuielile de funcționare, iar la acest capitol intră salubritatea, iluminatul public, reparațiile pe domeniul public, spitalele, instituțiile de învățământ, asistență socială, toate instituțiile din subordinea administrației locale, tranzacțiile privind datoria publică și împrumuturile etc. Și astfel se ajunge la suma aceea incredibilă de aproape 60 milioane lei pentru funcționare și salarii.

"Pentru funcționare am propus 59,4 milioane lei, iar la dezvoltare 12,73 milioane lei, adică 82,35% pentru funcționare și 17,35% pentru dezvoltare. Este normal să avem cheltuieli foarte mari la funcționare, pentru că aici sunt incluse și toate instituțiile din subordinea Primăriei și Consiliului Local, cheltuielile de personal, dar și toate serviciile publice și utilitățile. Noi credem că în primul rând trebuie să asigurăm integral serviciile publice și după aceea să ne orientăm spre dezvoltare. În aceste condiții, procentul pentru dezvoltare este aproape acceptabil, chiar dacă ne-am fi dorit să putem aloca sume mai mari", a spus primarul Horia Tiseanu în cadrul dezbaterii publice, când a detaliat proiectul de buget. (video)
Precizăm faptul că la dezbaterea publică au participat reprezentanți ai Asociației Câmpina Civică, alți cetățeni interesați de probleme punctuale ale bugetului, conducerea Liceului Tehnologic Energetic (instituție care derulează un proiect cu fonduri europene, pentru care are nevoie de cofinanțare de la bugetul local), precum și doi reprezentanți ai Uniunii Salvați România (USR) - senatorul George Marussi și liderul USR Câmpina, Mihai Bădescu. Din partea administrației locale au participat primarul, viceprimarul și secretarul municipiului, administratorul public, precum și șefii celor mai importante direcții și servicii din Primărie. 

3259 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Moțou Gheorghe 13.04.2019 20:25 Vă rog să mai luați bani din salariile șefilor din Poliția Locală (director,sef serviciu,coordonatori). nu de la agenți pentru că dumnealor fac ceva.
  • diss 14.04.2019 06:29 Nimic nou sub soare!Le propun tovarasilor de la primarie ca in urmatoarea sedinta ,unde oricum pierd timpul degeaba,sa propuna ca fondul de salarii sa anunga la 100%.Game over!
  • bebe 17.04.2019 14:31 Cata invidie,banii sunt directionati corect,investitia in oameni , nu in garduri si borduri.hehehhee

Actualitate

500 vizualizari
22 apr. 2019 07:53

238.000 lei de la bugetul Câmpinei pentru bănci, indicatoare rutiere, stâlpișori și coșuri stradale

Poate părea un mărunțiș raportat la valoarea totală a bugetului local al municipiului Câmpina, dar, totuși, an de an, la Câmpina, se cheltuiesc sute de mii de lei pe indicatoare rutiere, băncuțe, stâlpișori și coșuri stradale de gunoi. Iar când vine vorba de distrugerea unuia dintre aceste bunuri, aflăm că valoarea este prea mică pentru a se face dosar penal celui vinovat, prejudiciul fiind nesemnificativ. În Câmpina se distrug anual zeci de coșuri de gunoi și bănci, este adevărat, dar iată câți bani se alocă pentru noile achiziții.

2873 vizualizari
20 apr. 2019 21:24

Mizerie de nedescris la terenul sintetic Petrol, administrat de Clubul Sportiv Câmpina

1 comentarii

Terenul sintetic de fotbal din incinta Căminului Petrol și toate spațiile aferente - vestiare, tribune etc - sunt în administrarea Clubului Sportiv Câmpina. Cu toate acestea, văzând imaginile surprinse vineri după-amiază, putem crede că este un loc părăsit... 

Alte stiri recente

512 vizualizari
22 apr. 2019 09:13

Școala Centrală Câmpina, locul I la faza naționala a concursului "Made for Europa", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene

Am scris despre proiectul Școlii Centrale Câmpina atunci când echipa de proiect a câștigat faza județeană a concursului național "Made for Europa" și s-a calificat la faza națională. Ei bine, avem bucuria să vă anunțăm că la etapa națională, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 18-21 aprilie 2019, Școala Centrală a obținut locul I. 

564 vizualizari
22 apr. 2019 08:12

La Câmpina, întotdeauna altul e de vină. Primarul, niciodată...

1 comentarii

Primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, a demonstrat și la dezbaterea publică pe tema bugetului local că este adeptul politicii "întotdeauna, altul e de vină". Persoana care ocupă cea mai înaltă funcție din administrația locală câmpineană de 15 ani încoace a folosit dezbaterea pe tema bugetului local ca pe un nou prilej de a arunca în toate direcțiile cu acuze, mai fine sau mai brutale, dar toate demonstrând același principiu al politicii sale - "întotdeauna, dar întotdeauna, altul e de vină".