În cadrul dezbaterii publice privind proiectul bugetului local al municipiului Câmpina, care a avut loc vineri, 12 aprilie, la sediul Primăriei, primarul Horia Tiseanu a făcut o prezentare pe larg a capitolelor de venituri și cheltuieli. Așa cum primarul a spus în repetate rânduri "bugetul anului 2019 este un buget foarte greu", iar principala cauză o constituie fondurile reduse pentru investiții, adică pentru dezvoltarea localității. Valoarea totală a bugetului din acest an este de 72.134.150 lei, sumă din care 59.400.800 lei vor merge către funcționare și salarii, iar 12.733.350 lei vor merge către dezvoltare. Iar din banii destinați dezvoltării, 8.789.000 lei reprezintă excedentul bugetar al anului precedent.
Principalele surse de venituri la bugetul local sunt: veniturile proprii (estimate la aproximativ 27 milioane lei), cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit (în jur de 28 milioane lei) și sumele defalcate din TVA (8,25 milioane lei). La acestea se adaugă excedentul bugetar al anului 2018, în valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, excedent generat de lucrările bugetate, dar neefectuate în 2018, subiect despre care vom scrie separat.
Cheltuielile sunt mari pe partea de salarii și funcționare pentru că, vă reamintim, salariile au crescut substanțial în administrația publică, iar la salarii se adaugă, conform legii, indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. De asemenea, tot prin lege, administrațiile locale au fost obligate să mărească și să plătească din bugetele locale salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, dar să le acorde și indemnizație de hrană și vouchere de vacanță. Pe lângă salarii, sunt importante cheltuielile de funcționare, iar la acest capitol intră salubritatea, iluminatul public, reparațiile pe domeniul public, spitalele, instituțiile de învățământ, asistență socială, toate instituțiile din subordinea administrației locale, tranzacțiile privind datoria publică și împrumuturile etc. Și astfel se ajunge la suma aceea incredibilă de aproape 60 milioane lei pentru funcționare și salarii.
"Pentru funcționare am propus 59,4 milioane lei, iar la dezvoltare 12,73 milioane lei, adică 82,35% pentru funcționare și 17,35% pentru dezvoltare. Este normal să avem cheltuieli foarte mari la funcționare, pentru că aici sunt incluse și toate instituțiile din subordinea Primăriei și Consiliului Local, cheltuielile de personal, dar și toate serviciile publice și utilitățile. Noi credem că în primul rând trebuie să asigurăm integral serviciile publice și după aceea să ne orientăm spre dezvoltare. În aceste condiții, procentul pentru dezvoltare este aproape acceptabil, chiar dacă ne-am fi dorit să putem aloca sume mai mari", a spus primarul Horia Tiseanu în cadrul dezbaterii publice, când a detaliat proiectul de buget. (video)
Precizăm faptul că la dezbaterea publică au participat reprezentanți ai Asociației Câmpina Civică, alți cetățeni interesați de probleme punctuale ale bugetului, conducerea Liceului Tehnologic Energetic (instituție care derulează un proiect cu fonduri europene, pentru care are nevoie de cofinanțare de la bugetul local), precum și doi reprezentanți ai Uniunii Salvați România (USR) - senatorul George Marussi și liderul USR Câmpina, Mihai Bădescu. Din partea administrației locale au participat primarul, viceprimarul și secretarul municipiului, administratorul public, precum și șefii celor mai importante direcții și servicii din Primărie.
Nivelul apei din lacul de acumulare Paltinu tot scade, la cele mai recente măsurători, din 14 martie 2025, nivelul său ajungând la 45,15% din capacitate.
Biorul Electoral Central a anunțat printr-un comunicat de presă că a organizat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot a candidaților pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025.
Un incendiu izbucnit la două case din satul Bordenii Mici, comuna Scorțeni, a dat serios de furcă pompierilor militari din cadrul Gărzii de Intervenție Băicoi.
La începutul acestui an, Cristi Minculescu era invitatul unei emisiuni la CâmpinaTV.ro în cadrul căreia discutam și despre următoarea expediție în Himalaya.