Bugetul Câmpinei în 2019: 82,35% salarii și funcționare, 17,65% dezvoltare, adică investiții

Actualitate (Categoria articolului)

În cadrul dezbaterii publice privind proiectul bugetului local al municipiului Câmpina, care a avut loc vineri, 12 aprilie, la sediul Primăriei, primarul Horia Tiseanu a făcut o prezentare pe larg a capitolelor de venituri și cheltuieli. Așa cum primarul a spus în repetate rânduri "bugetul anului 2019 este un buget foarte greu", iar principala cauză o constituie fondurile reduse pentru investiții, adică pentru dezvoltarea localității. Valoarea totală a bugetului din acest an este de 72.134.150 lei, sumă din care 59.400.800 lei vor merge către funcționare și salarii, iar 12.733.350 lei vor merge către dezvoltare. Iar din banii destinați dezvoltării, 8.789.000 lei reprezintă excedentul bugetar al anului precedent.

Principalele surse de venituri la bugetul local sunt: veniturile proprii (estimate la aproximativ 27 milioane lei), cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit (în jur de 28 milioane lei) și sumele defalcate din TVA (8,25 milioane lei). La acestea se adaugă excedentul bugetar al anului 2018, în valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, excedent generat de lucrările bugetate, dar neefectuate în 2018, subiect despre care vom scrie separat. 
Cheltuielile sunt mari pe partea de salarii și funcționare pentru că, vă reamintim, salariile au crescut substanțial în administrația publică, iar la salarii se adaugă, conform legii, indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. De asemenea, tot prin lege, administrațiile locale au fost obligate să mărească și să plătească din bugetele locale salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, dar să le acorde și indemnizație de hrană și vouchere de vacanță. Pe lângă salarii, sunt importante cheltuielile de funcționare, iar la acest capitol intră salubritatea, iluminatul public, reparațiile pe domeniul public, spitalele, instituțiile de învățământ, asistență socială, toate instituțiile din subordinea administrației locale, tranzacțiile privind datoria publică și împrumuturile etc. Și astfel se ajunge la suma aceea incredibilă de aproape 60 milioane lei pentru funcționare și salarii.

"Pentru funcționare am propus 59,4 milioane lei, iar la dezvoltare 12,73 milioane lei, adică 82,35% pentru funcționare și 17,35% pentru dezvoltare. Este normal să avem cheltuieli foarte mari la funcționare, pentru că aici sunt incluse și toate instituțiile din subordinea Primăriei și Consiliului Local, cheltuielile de personal, dar și toate serviciile publice și utilitățile. Noi credem că în primul rând trebuie să asigurăm integral serviciile publice și după aceea să ne orientăm spre dezvoltare. În aceste condiții, procentul pentru dezvoltare este aproape acceptabil, chiar dacă ne-am fi dorit să putem aloca sume mai mari", a spus primarul Horia Tiseanu în cadrul dezbaterii publice, când a detaliat proiectul de buget. (video)
Precizăm faptul că la dezbaterea publică au participat reprezentanți ai Asociației Câmpina Civică, alți cetățeni interesați de probleme punctuale ale bugetului, conducerea Liceului Tehnologic Energetic (instituție care derulează un proiect cu fonduri europene, pentru care are nevoie de cofinanțare de la bugetul local), precum și doi reprezentanți ai Uniunii Salvați România (USR) - senatorul George Marussi și liderul USR Câmpina, Mihai Bădescu. Din partea administrației locale au participat primarul, viceprimarul și secretarul municipiului, administratorul public, precum și șefii celor mai importante direcții și servicii din Primărie. 

4691 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Moțou Gheorghe 13.04.2019 20:25 Vă rog să mai luați bani din salariile șefilor din Poliția Locală (director,sef serviciu,coordonatori). nu de la agenți pentru că dumnealor fac ceva.
  • diss 14.04.2019 06:29 Nimic nou sub soare!Le propun tovarasilor de la primarie ca in urmatoarea sedinta ,unde oricum pierd timpul degeaba,sa propuna ca fondul de salarii sa anunga la 100%.Game over!
  • bebe 17.04.2019 14:31 Cata invidie,banii sunt directionati corect,investitia in oameni , nu in garduri si borduri.hehehhee

Actualitate

1732 vizualizari
23 oct. 2020 21:09

La Cahul (Republica Moldova) a fost realizat locul de joacă finanțat de la bugetul Câmpinei

Încă de anul trecut, municipiul Câmpina a alocat suma de 40.000 lei pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii la Cahul, în Republica Moldova, localitate înfrățită cu Câmpina. Acum, locul de joacă a fost finalizat.

1670 vizualizari
23 oct. 2020 20:47

Ședință de constituire a Consiliului Județean Prahova. Președintele CJ și consilierii județeni au depus jurământul de credință

La Palatul Administrativ din Ploiești a avut loc vineri, 23 octombrie 2020, ședința de constituire a Consiliului Județean Prahova, o ședință festivă în cadrul căreia președintele CJ - liberalul Iulian Dumitrescu și consilierii județeni aleși în urma scrutinului electoral din 27 septembrie au depus jurământul de credință. Printre noii consilieri județeni se numără și doi câmpineni - Rodica Papuc (PNL) și Ioan Adrian Pițigoi (PMP). Luni, 26 octombrie, va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru alegerea celor doi vicepreședinți.

Alte stiri recente

928 vizualizari
24 oct. 2020 11:01

Candidații din Prahova pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Săptămâna aceasta s-a încheiat depunerea listelor de candidaturi pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie 2020. Remarcăm, la fel ca și în alte rânduri atunci când este vorba de alegeri parlamentare, numărul extrem de mic de câmpineni prezenți pe listele pentru Parlamentul României, practic, unul singur aflându-se pe un loc eligibil - Ioan Adrian Pițigoi, care deschide lista pentru Senat a Partidului Mișcarea Populară.

1323 vizualizari
24 oct. 2020 07:45

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 24 octombrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.