Bugetul Câmpinei în 2019: 82,35% salarii și funcționare, 17,65% dezvoltare, adică investiții

Actualitate (Categoria articolului)

În cadrul dezbaterii publice privind proiectul bugetului local al municipiului Câmpina, care a avut loc vineri, 12 aprilie, la sediul Primăriei, primarul Horia Tiseanu a făcut o prezentare pe larg a capitolelor de venituri și cheltuieli. Așa cum primarul a spus în repetate rânduri "bugetul anului 2019 este un buget foarte greu", iar principala cauză o constituie fondurile reduse pentru investiții, adică pentru dezvoltarea localității. Valoarea totală a bugetului din acest an este de 72.134.150 lei, sumă din care 59.400.800 lei vor merge către funcționare și salarii, iar 12.733.350 lei vor merge către dezvoltare. Iar din banii destinați dezvoltării, 8.789.000 lei reprezintă excedentul bugetar al anului precedent.

Principalele surse de venituri la bugetul local sunt: veniturile proprii (estimate la aproximativ 27 milioane lei), cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit (în jur de 28 milioane lei) și sumele defalcate din TVA (8,25 milioane lei). La acestea se adaugă excedentul bugetar al anului 2018, în valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, excedent generat de lucrările bugetate, dar neefectuate în 2018, subiect despre care vom scrie separat. 
Cheltuielile sunt mari pe partea de salarii și funcționare pentru că, vă reamintim, salariile au crescut substanțial în administrația publică, iar la salarii se adaugă, conform legii, indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. De asemenea, tot prin lege, administrațiile locale au fost obligate să mărească și să plătească din bugetele locale salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, dar să le acorde și indemnizație de hrană și vouchere de vacanță. Pe lângă salarii, sunt importante cheltuielile de funcționare, iar la acest capitol intră salubritatea, iluminatul public, reparațiile pe domeniul public, spitalele, instituțiile de învățământ, asistență socială, toate instituțiile din subordinea administrației locale, tranzacțiile privind datoria publică și împrumuturile etc. Și astfel se ajunge la suma aceea incredibilă de aproape 60 milioane lei pentru funcționare și salarii.

"Pentru funcționare am propus 59,4 milioane lei, iar la dezvoltare 12,73 milioane lei, adică 82,35% pentru funcționare și 17,35% pentru dezvoltare. Este normal să avem cheltuieli foarte mari la funcționare, pentru că aici sunt incluse și toate instituțiile din subordinea Primăriei și Consiliului Local, cheltuielile de personal, dar și toate serviciile publice și utilitățile. Noi credem că în primul rând trebuie să asigurăm integral serviciile publice și după aceea să ne orientăm spre dezvoltare. În aceste condiții, procentul pentru dezvoltare este aproape acceptabil, chiar dacă ne-am fi dorit să putem aloca sume mai mari", a spus primarul Horia Tiseanu în cadrul dezbaterii publice, când a detaliat proiectul de buget. (video)
Precizăm faptul că la dezbaterea publică au participat reprezentanți ai Asociației Câmpina Civică, alți cetățeni interesați de probleme punctuale ale bugetului, conducerea Liceului Tehnologic Energetic (instituție care derulează un proiect cu fonduri europene, pentru care are nevoie de cofinanțare de la bugetul local), precum și doi reprezentanți ai Uniunii Salvați România (USR) - senatorul George Marussi și liderul USR Câmpina, Mihai Bădescu. Din partea administrației locale au participat primarul, viceprimarul și secretarul municipiului, administratorul public, precum și șefii celor mai importante direcții și servicii din Primărie. 

3430 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Moțou Gheorghe 13.04.2019 20:25 Vă rog să mai luați bani din salariile șefilor din Poliția Locală (director,sef serviciu,coordonatori). nu de la agenți pentru că dumnealor fac ceva.
  • diss 14.04.2019 06:29 Nimic nou sub soare!Le propun tovarasilor de la primarie ca in urmatoarea sedinta ,unde oricum pierd timpul degeaba,sa propuna ca fondul de salarii sa anunga la 100%.Game over!
  • bebe 17.04.2019 14:31 Cata invidie,banii sunt directionati corect,investitia in oameni , nu in garduri si borduri.hehehhee

Actualitate

2494 vizualizari
16 iun. 2019 11:14

În atenția administrației locale câmpinene. Lăsați copiii să bată mingea gratuit pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot!

1 comentarii

Câțiva copii de gimnaziu, vreo cinci, s-au dus să joace baschet pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot din municipiul Câmpina. Nu li s-a permis accesul de către paznicul de la bazin. Patru dintre ei au încercat din nou, în ziua următoare, iar situația a fost aceeași - "Nu se intră decât contra-cost. Plătiți taxa de intrare, îmi aduceți chitanța și vă las să jucați". Cam așa stau lucrurile, iar părinții sunt revoltați că, pe un teren realizat cu fonduri de la bugetul local, nu este permis accesul gratuit al copiilor. Copii de 11-12 ani, care vor să bată mingea și să arunce la coș. Taxa de închiriere a terenului multifuncțional, aprobată de Consiliul Local Câmpina, este de 25 lei/oră de luni până vineri, între orele 8.00-16.00; 35 lei/oră de luni până vineri, între orele 16.00-22.00 și în week-end.

2847 vizualizari
14 iun. 2019 18:25

Pagube de peste 77 milioane lei după ploile din ultimele două săptămâni. Câmpina și mai multe comune din jur, pe lista localităților afectate

Prefectul Mădălina Lupea a convocat vineri, 14 iunie, la sediul Prefecturii Prahova, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, principalul punct al discuțiilor fiind evaluarea pagubelor produse de ploi și inundații, în ultimele două săptămâni, în toate localitățile județului Prahova. Valoarea totală a sumelor necesare pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de ploile torențiale, de viituri și inundații se ridică la peste 77 milioane lei.

Alte stiri recente

3944 vizualizari
16 iun. 2019 20:42

Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

2808 vizualizari
15 iun. 2019 21:19

Atletismul câmpinean are din nou motive de bucurie - Ioana Plăvan, campioană națională la suliță; Andreea Lungu, bronz la greutate

În a doua zi a Campionatului Național de Atletism pentru Tineret, Câmpina a avut din nou motive de bucurie, două atlete câmpinene urcând pe podium, una dintre ele chiar pe treapta cea mai înaltă.