Miercuri, 30 august, a avut loc cea de-a doua întâlnire cu cititorii, organizată de Campinatv.ro. De această dată s-a aflat alături de noi și un reprezentant al Poliției Municipale și mulțumim conducerii acestei instituții că a răspuns invitației noastre, lucru pe care alte instituții publice nu l-au făcut.
Din partea Poliției Municipale Câmpina a fost prezent agent șef principal Gabriel Bercaru, iar problemele ridicate de cetățeni au vizat, în general, domeniul circulației: necesitatea montării unor indicatoare, a instituirii unor sensuri unice, a introducerii semaforizării în unele intersecții, problema locurilor de parcare etc. S-a vorbit despre cursele nocturne de mașini sau motociclete de pe bulevardele centrale (o astfel de cursă de motoare desfășurându-se chiar marți noapte, pe Bulevardul Bălcescu, din zona blocurilor IRA spre Slobozia) și despre deficiențele din realizarea unor parcări din municipiu. De exemplu, parcarea de la intersecția străzilor Al.I. Cuza cu Odobescu, unde din cauza proastei execuții, atunci când plouă, toata apa din parcare se scurge în curtea unei familii. Sau parcarea cea nouă de pe Calea Doftanei, de lângă aleea - tobogan de la cabinetele medicale, parcare în care nu poți intra dacă vii cu mașina dinspre centru și din care nu poți ieși decât... cu spatele.
A fost ridicată și problema consumului de alcool și droguri în apropierea unor licee din Câmpina, dar s-a vorbit și despre lipsa de pe străzi a patrulelor de poliție. La acest din urmă subiect, Gabriel Bercaru ne-a dat o veste bună și sperăm ca ideea că funcționeze: pentru că atât Poliția Municipală, cât și Poliția Locală Câmpina au deficit de personal, la inițiativa noului comandat al Poliției Municipale, Iulian Stanciu, în curând vom avea pe străzi patrule mixte formate din agenți de la cele două instituții.
Alte probleme despre care s-a discutat la întâlnirea de ieri: transportul public de persoane de pe traseele interne (mașini vechi și foarte uzate, nerespectarea programului, bilete scumpe etc), precum și schimbarea, de o săptămână, a traseului Voila - Pram, mașinile mergând de la Răcitor pe B.P. Hasdeu, pe la Mițu-Chițu, cu ieșire în Bd. Carol I pe la sensul giratoriu. Până acum, de la Răcitor se mergea înainte și se ieșea în Carol I prin intersecția de la Casa Cărții. Schimbarea unui traseu local nu poate fi făcută oricum, ci doar cu aprobarea Consiliului Local, dar acesta este un subiect asupra căruia vom reveni. S-a mai discutat despre Parcul de la Soldat, din nou despre gropile de pe Calea Doftanei și Bobâlna, despre faptul că parcarea de pe Soarelui este singura din Câmpina unde s-au introdus bariere, deși Consiliul Local a aprobat alte patru locații, despre unele lucrări de-a dreptul jenante care se realizează în Câmpina și despre care noi am tot scris și nu mai revenim acum. Un alt subiect a fost stațiile noi de maxi-taxi, care nu au niciun fel de protecție, lucru pe care oamenii îl vor simți când va ploua și va ninge, când va bate vântul mai tare.
Sunt multe probleme în Câmpina și știm cu toții asta. Din păcate, vedem și simțim cu toții și indiferența autorităților locale, a administrației publice. Ca de obicei, de vină este tot presa, care semnalează problemele, de vină sunt tot cetățenii, că sunt nemulțumiți. Dar ea, Primăria Câmpina, nu are nicio vină, niciodată, că nu rezolvă aceste probleme, că ține orașul pe loc, ba uneori îl mai trage și înapoi. Câmpinenii nu cer lucruri imposibile. Sunt lucruri normale, uneori mai complicate, poate, alteori extrem de simple.
Referitor la întâlnirea de ieri, considerăm în continuare că prezența unei autorități ar putea duce la rezolvarea unor probleme poate mărunte pentru o instituție publică, dar importante pentru cetățean. Dialogul este foarte important în condițiile în care conducerea Primăriei Câmpina este văzută foarte rar pe teren. Da, știm, la întâlnirile cu cititorii nu vin mulți oameni, noi tindem chiar să credem că spiritul civic este aproape inexistent în Câmpina, dar vom continua să organizăm astfel de întâlniri în ultima zi de miercuri a fiecărei luni cu speranța că tot se vor mai găsi oameni care să nu se teamă de repercusiuni, care să spună cu voce tare ce probleme au și care să reamintească administrației locale că e plătită de cetățean și trebuie să fie în slujba cetățeanului și nu a propriilor interese.
În loc de concluzie, vă prezentăm aici afirmația unuia dintre cititorii noștri și participant permanent la întâlnirile organizate de noi: "Eu, cetățeanul câmpinean Dan Decebal Gavrilescu, am o întrebare pentru aleșii locali - când veți începe să lucrați pentru cetățenii care v-au votat și, mai ales, care vă plătesc? Un oraș fericit așezat pe hartă, cu cele mai multe zona însorite și cu atâția intelectuali - potrivit legendei - nu are drumuri civilizate și canalizare!!! Nu are un ștrand public și cluburi pentru copii. Lăsați aroganța și incompetența deoparte și puneți-vă pe treabă! Avem nevoie de ceva mai mult decât de niște scuze ieftine și arogante legate de HidroPrahova (deși sunteți acționari la Hidro), că alții sunt de vină și voi sunteți fete mari. Dacă nu începeți măcar acum, în 2017, să lucrați pentru Câmpina, luați-vă adio de la următoarele alegeri!"
Probabil nu ați înțeles mare lucru din acest titlu, chiar dacă el este corect, dar vă vom explica în rândurile care urmează cine și cum a găsit legătura între pasajul subteran de la Câmpina și un drum județean care leagă câteva comune din sudul județului.
Cele două asocieri de firme care participă la licitația pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare de la Câmpina și Poiana Câmpina au atacat în instanță decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Curtea de Apel Ploiești a respins ambele plângeri ca nefondate.
Luni dimineață, la Câmpina, la intersecția Străzii Maramureș cu Bulevardul Carol I.
Elevii claselor a VIII-a încep de luni, 17 martie, seria simulărilor pentru Evaluarea Națională.