Câmpina, România 100. Zona centrală, în anii '25-'30, cu prima locație a Soldatului Necunoscut, zona centrală astăzi

Social (Categoria articolului)

În anul 1925, pentru Câmpina, la solicitarea administrației locale de atunci, sculptorul brezean Gheorghe Tudor a realizat Monumentul Soldatului Necunoscut, care a fost amplasat în apropierea locului unde mai târziu, prin 1933, a funcționat prima benzinărie din oraş. Astăzi, locul respectiv ar fi intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada Republicii.

Imaginea veche ne arată centrul Câmpinei în anii 1925-1935. Timp de patru ani, Soldatul Necunoscut a stat în acea zonă acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său, Mai exact, membrii comitetului de inițiativă din cadrul primăriei aveau păreri diferite cu privire la poziția statuii, la soclu, la felul în care soldatul ține arma. Abia după patru ani, Soldatul Necunoscut a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. Un monument care a costat 250.000 lei (într-o perioadă în care bugetul localității era de 20 milioane lei). În 1935, statuia a fost mutată din acea zonă.
În fotografia veche semai pot observa clădirile frumoase, cochete, de pe strada principală, magazinele cu firme scrise parcă de mână. Astăzi, zona s-a schimbat radical și este de nerecunoscut. Însă povestea Soldatului Necunoscut pare la fel de tristă...
(Informațiile privind Monumentul Soldatului Necunoscut ne-au fost furnizate de Mădălin Focșa, ghid în cadrul Centrului Turistic, cercetător al istoriei locale).

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Librăria Crăciun de ieri, o farmacie de azi
Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...
Câmpina, România 100. Benzinăria de ieri, benzinăria de azi

2487 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 10.10.2018 22:55 Ceea ce v-am zis eu era despre Monumentul eroilor câmpineni din Războiul de Întregire. Niciodata nu i-am zis cum il pomeniti in articol, conceptul Eroului Necunoscut este cu totul altceva. Nu lui i-a fost dedicat monumentul, ci campinenilor jertfiti pe campul de lupta, care erau foarte bine cunoscuti. Cel mult ar putea fi numit asa metaforic, pentru ca azi nu se mai cunosc acei eroi, Campina le-a sters memoria. Dar atunci ar fi al "eroilor câmpineni necunoscuti". Pe de alta parte, lucrez la reconstituirea listei eroilor; cand va fi gata si ii vom sti pe toti din nou, nici macar metaforic nu se va mai potrivi expresia ;)

Social

2683 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1962 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

517 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

1292 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.