În anul 1925, pentru Câmpina, la solicitarea administrației locale de atunci, sculptorul brezean Gheorghe Tudor a realizat Monumentul Soldatului Necunoscut, care a fost amplasat în apropierea locului unde mai târziu, prin 1933, a funcționat prima benzinărie din oraş. Astăzi, locul respectiv ar fi intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada Republicii.
Imaginea veche ne arată centrul Câmpinei în anii 1925-1935. Timp de patru ani, Soldatul Necunoscut a stat în acea zonă acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său, Mai exact, membrii comitetului de inițiativă din cadrul primăriei aveau păreri diferite cu privire la poziția statuii, la soclu, la felul în care soldatul ține arma. Abia după patru ani, Soldatul Necunoscut a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. Un monument care a costat 250.000 lei (într-o perioadă în care bugetul localității era de 20 milioane lei). În 1935, statuia a fost mutată din acea zonă.
În fotografia veche semai pot observa clădirile frumoase, cochete, de pe strada principală, magazinele cu firme scrise parcă de mână. Astăzi, zona s-a schimbat radical și este de nerecunoscut. Însă povestea Soldatului Necunoscut pare la fel de tristă...
(Informațiile privind Monumentul Soldatului Necunoscut ne-au fost furnizate de Mădălin Focșa, ghid în cadrul Centrului Turistic, cercetător al istoriei locale).
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiţi şi Câmpina, România 100. Librăria Crăciun de ieri, o farmacie de azi
Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...
Câmpina, România 100. Benzinăria de ieri, benzinăria de azi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.