Zona Câmpinei datorează în cea mare măsură dezvoltarea sa descoperirii petrolului și exploatărilor create aici la finalul secolului al XIX-lea. Petrolul era depozitat în batale săpate în pământ, apoi în rezervoare de lemn, iar mai târziu în rezervoare metalice. Societatea "Regatul Român", condusă de Anton Raky, a construit la Poiana Câmpina, în 1899, o hală din lemn, iar apoi, în 1904, a înlocuit-o cu o hală metalică, iar aici erau păstrate sculele de foraj și erau realizate rezervoarele pentru depozitarea petrolului. Au fost aduse mașini și specialiști din Germania, tablă de la Reșița, acesta fiind începutul a ceea ce mai târziu a fost Uzina Poiana.
În anul 1906, a început construcția primului atelier mecanic, apoi a unei strungării, a unei cazangerii și a unei secții de țevi. În 1911, societatea "Regatul Român" a fost preluată de Astra Română, societate cu capital anglo-olandez, care a început să facă investiții importante în atelierele de la Poiana. Au fost aduse camioane pentru transporturi grele, au fost construite hale noi. În perioada interbelică, atelierele de la Poiana au cunoscut o dezvoltare rapidă, aceea fiind și perioada în care a fost realizată fotografia veche, cu flota de mașini a societății Astra Română și șoferii angajați, în curtea atelierelor de la Poiana. Ateliere care, după naționalizarea din 1948, au fost transformate în uzina de reparat și întreținere a utilajului petrolier, Petroutilajul de după 1990. Astăzi, uzina de la Poiana a rămas doar o amintire. Un spațiu mare, degradat, trist, gol.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiţi şi: Câmpina, România 100. Zona centrală, prin anii '70 şi astăzi
Câmpina, România 100. Farmacia Voiculescu de ieri, Parcul Regele Mihai I de azi
Câmpina, România 100. Benzinăria de ieri, benzinăria de azi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.