CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

- Social -

100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

De-a lungul istoriei, numeroase personalităţi ale României s-au intersectat în activităţile lor publice sau private cu Câmpina. O somitate în domeniul aeronauticii, fizician și inventator, Henri Coandă a venit la Câmpina în 1970, pentru a inaugura pista de aeromodele de pe Muscel. 

În cadrul acelei vizite, Coandă s-a oprit mai întâi la Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT), pe Bulevardul Culturii, după care a mers pe dealul Muscel, împreună cu oficialitățile vremii, la inaugurarea pistei de aeromodele (foto). Astăzi se mai văd doar urmele circulare ale acelei piste, pe partea dreaptă a drumului spre Fântâna cu Cireşi, imediat după terminarea străzii I.H. Rădulescu. Și mai există o legătură importantă a Câmpinei cu marele savant: Henri Condă este cel care a realizat, cu puțin timp înainte să treacă în neființă, proiectul primei case solare experimentale din România, cea de la Câmpina, construită în 1974, la doi ani după moartea lui Coandă.
Născut pe 7 iunie 1886, Henri Coandă a fost inginer şi academician, pionier al aviaţiei, fizician, inventator şi descoperitor al efectului care îi poartă numele şi astăzi. Henri Coandă a fost fiul generalului Constantin Coandă, fost prim ministru al României pentru o scurtă perioadă, în 1918, şi al Aidei Danet, fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Henri Coandă a fost, în anul 1910, primul şef de promoţie al Şcolii superioare de aeronautică şi construcţii, înfiinţată la Paris cu numai un an înainte. În acelaşi an, sprijinit cu celebrul Gustave Eiffel, Coandă construieşte primul avion cu reacţie, fără elice, din lume, pe care l-a intitulat Coandă 1910 şi pe care l-a prezentat la Salonul Internaţional Aeronautic din capitala franceză. În anul 1969, Coandă a fost numit director al Institutului de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică, un an mai târziu devenind membru al Academiei Române. A încetat din viaţă pe 25 niembrie 1972, la 86 de ani.

(Fotografia cu Henri Coandă ne-a fost pusă la dispoziție de dl. Șerban Băleanu, unul dintre autorii Albumului Monografic "Câmpina 500", căruia îi mulțumim).

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Gheorghe Ștefănescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mircea Albulescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu


14 Oct 2018 23:25 4418 vizualizari



Comentarii






1613 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1642 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
875 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2940 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV