100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

Social (Categoria articolului)

De-a lungul istoriei, numeroase personalităţi ale României s-au intersectat în activităţile lor publice sau private cu Câmpina. O somitate în domeniul aeronauticii, fizician și inventator, Henri Coandă a venit la Câmpina în 1970, pentru a inaugura pista de aeromodele de pe Muscel. 

În cadrul acelei vizite, Coandă s-a oprit mai întâi la Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT), pe Bulevardul Culturii, după care a mers pe dealul Muscel, împreună cu oficialitățile vremii, la inaugurarea pistei de aeromodele (foto). Astăzi se mai văd doar urmele circulare ale acelei piste, pe partea dreaptă a drumului spre Fântâna cu Cireşi, imediat după terminarea străzii I.H. Rădulescu. Și mai există o legătură importantă a Câmpinei cu marele savant: Henri Condă este cel care a realizat, cu puțin timp înainte să treacă în neființă, proiectul primei case solare experimentale din România, cea de la Câmpina, construită în 1974, la doi ani după moartea lui Coandă.
Născut pe 7 iunie 1886, Henri Coandă a fost inginer şi academician, pionier al aviaţiei, fizician, inventator şi descoperitor al efectului care îi poartă numele şi astăzi. Henri Coandă a fost fiul generalului Constantin Coandă, fost prim ministru al României pentru o scurtă perioadă, în 1918, şi al Aidei Danet, fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Henri Coandă a fost, în anul 1910, primul şef de promoţie al Şcolii superioare de aeronautică şi construcţii, înfiinţată la Paris cu numai un an înainte. În acelaşi an, sprijinit cu celebrul Gustave Eiffel, Coandă construieşte primul avion cu reacţie, fără elice, din lume, pe care l-a intitulat Coandă 1910 şi pe care l-a prezentat la Salonul Internaţional Aeronautic din capitala franceză. În anul 1969, Coandă a fost numit director al Institutului de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică, un an mai târziu devenind membru al Academiei Române. A încetat din viaţă pe 25 niembrie 1972, la 86 de ani.

(Fotografia cu Henri Coandă ne-a fost pusă la dispoziție de dl. Șerban Băleanu, unul dintre autorii Albumului Monografic "Câmpina 500", căruia îi mulțumim).

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Gheorghe Ștefănescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mircea Albulescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu

2618 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1885 vizualizari
19 feb. 2019 11:30

Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi, acasă, la Câmpina. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie 2019

Trupul neînsuflețit al lui Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi la Câmpina și va fi depus la domiciliul fostului mare sportiv și om de fotbal. Familia anunță că toți cei care doresc să își ia rămas bun de la Dan Chițu o pot face începând din această după-amiază, la casa de pe Strada Ion Heliade Rădulescu din Cartierul Muscel. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie. Slujba religioasă se va desfășura la Biserica "Sfinții Voievozi" (de la lac), iar la ora 12.00 cortegiul funerar va pleca de la biserică spre Cimitirul "Învierea lui Lazăr" din Cartierul Câmpinița.

7069 vizualizari
18 feb. 2019 21:50

A încetat din viață Dan Ștefan Chițu, maestru emerit al sportului, multiplu campion național și balcanic la motocros

2 comentarii

UPDATE - Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi, acasă, la Câmpina. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie 2019

O seară tristă pentru sport, o seară tristă pentru Câmpina. Ne-a părăsit pentru totdeauna Dan Ștefan Chițu, unul dintre marii campioni ai României la motocros, maestru emerit al sportului, fost antrenor al lotului național de motocros și, mai târziu, patron al echipei de fotbal Poiana Câmpina. Dan Chițu a încetat din viață în această seară, după o grea suferință. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!

Alte stiri recente

2313 vizualizari
18 feb. 2019 18:42

Din nou despre Soldatul câmpinean, evaluat la 22.600 lei și mutat dintr-un parc în altul cu 184.794 lei

O sumă foarte mare (de aproape 185.000 lei) și o vorbă neinspirată (“am semnat ca primarul”), spusă probabil într-unul dintre rarele momente de sinceritate absolută ale primarului Horia Tiseanu, au declanșat scandalul din jurul mutării Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională. Soldatul cel greu încercat de-a lungul timpului. Deși s-a vorbit și s-a scris mult pe marginea acestui subiect, mai sunt câteva lucruri care ar trebui subliniate, unele chiar clarificate. Monumentul a fost realizat în anul 1925, la cererea Primăriei Câmpina, de către sculptorul Gheorghe Tudor din Breaza. A costat 250.000 lei. Astăzi, la aproape un secol de la realizarea ei, statuia - monument de for public - are o valoare de inventar de 22.600 lei, potrivit unui raport de evaluare comandat de Primărie.

2146 vizualizari
18 feb. 2019 09:45

Ateliere de creație, concursuri și momente artistice la Târgul Mierii, Câmpina 2019

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 22-24 februarie 2019, la Casa Tineretului din Câmpina se va desfășura cea de-a XIV-a ediție a Târgului Mierii, eveniment la care vor fi prezenți peste 100 de apicultori din întreaga țară, dar și din străinătate - Macedonia, Republica Moldova, Serbia și Bulgaria. Târgul Mierii este organizat de Asociația Apicolă "Valea Prahovei", împreună cu administrația locală câmpineană, iar programul manifestării îl puteți citi în continuare.