Câmpina, România 100. Vila Sava, de ieri, Grădiniția nr. 9 de astăzi

Social (Categoria articolului)

Pe Câmpinița, în apropierea casei lui Nicolae Grigorescu și la doi pași de Vila Crăciun (Casa Pionierilor de mai târziu) se afla un imobil somptuos, o vilă deosebită în care locuia inginerul Sava, unul dintre directorii Rafinăriei din perioada interbelică, împreună cu familia. Aici în această casă, la invitația proprietarului, marele George Enescu a cântat de mai multe ori, acompaniat la pian chiar de doamna Sava. Erau vremuri înfloritoare pentru Câmpina din toate punctele de vedere.

După cel de-al doilea război mondial, Sfatul Popular al Raionului Câmpina a decis reamenajarea imobilului și adaptarea lui pentru învățământul preșcolar. Mai în zilele noastre, din anii '90 până în 2010, în fosta Vilă Sava (strada Rahovei 13) a funcționat Grădinița cu program normal nr.7, iar din 2010 aici s-a mutat Grădinița cu program prelungit nr.9.
(Fotografia veche și informațiile ne-au fost furnizate de istoricul Alin Ciupală)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Bulevardul Elisabeta de ieri, Bulevardul Culturii de azi
Câmpina, România 100. Casa Tineretului, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...

4887 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 17.09.2018 11:33 Din cate banuiam, vechea vila Sava, cea din imaginea de epoca, a fost demolata in urma avarierii de la bombardamente, pentru ca actuala vila este cu totul alta cladire ca aspect. Se poate usor deduce (dupa stilul ei) ca este facuta in anii 40-50, dar ceea ce stiu sigur este ca a fost proiectata de cel mai mare arhitect campinean al tuturor timpurilor, Ion Boceanu (foarte activ la Campina in anii 30-40), si apare ca atare in lucrari de specialitate. Sau sa fi fost doar o ampla refacere, cum ati scris ? Stie mai multe dl Ciupala ?

Social

1598 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

808 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1297 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1004 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.