Din 30 noiembrie 2023, în toată țara ar fi trebuit să intre în vigoare sistemul de returnare – garanție, al cărui principal scop este de a crește reciclarea, de a contribui la protejarea mediului.
În momentul de față, în România, doar un PET din zece se reciclează, restul luând calea... naturii. Prin implementarea acestui sistem se dorește inversarea raportului și să se ajungă la un procent de reciclare de 90%. Practic, sistemul este simplu: toți cei care cumpără băuturi în ambalaje din plastic, sticlă sau aluminiu plătesc cu 50 bani în plus, ca o garanție pentru fiecare recipient. Banii vor fi recuperați de cumpărători după ce aceștia vor aduce ambalajele înapoi la magazin. Acestea pot fi returnate în orice magazin, indiferent de unde a fost achiziționat produsul respectiv. Toate magazinele care vând produse în astfel de ambalaje, inclusiv cele mici, de cartier, sunt obligate să preia ambalaje. Acestea trebuie să fie golite și să nu fie turtite sau presate pentru ca ele să poată fi scanate de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare și sortare.
Foarte important este că micii comercianți, care au magazine cu o suprafață sub 200mp, se pot asocia și pot organiza puncte de colectare împreună cu primăriile, detaliile urmând a fi stabilite la nivel local.
La Câmpina încă nu au fost stabilite astfel de detalii. La fel ca la nivel național, în Câmpina mai bine stau la acest moment marile centre comerciale, care fac parte din lanțuri importante.
(Foto cu caracter ilustrativ)
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.