Ajuns la cea de-a IV-a ediție, Salonul Internațional de Artă Fotografică denumit Câmpina - International Exhibition of Photography a reușit și de această dată să reunească un număr foarte mare de lucrări trimise de fotografi valoroși din întreaga lume. În total s-au primit 7.458 fotografii, de la 552 de artiști din 65 de țări ale lumii. Vernisajul actualei ediții a Salonului Internațional de Artă Fotografică de la Câmpina a avut loc sâmbătă după-amiază, în sala ”Constantin Radu” a Casei de Cultură ”Geo Bogza”, acolo unde expoziția va putea fi vizitată gratuit până pe 11 februarie 2020.
Ca și precedentele ediții, Salonul Internațional de Artă Fotografică de la Câmpina se desfășoară sub înaltul patronaj al Societății Americane de Fotografie, al Uniunii Globale a Fotografiei și al Image Colleague Society din Statele Unite ale Americii. La vernisaj au vorbit Răzvan Băleanu - organizatorul acestui eveniment care consolidează poziția Câmpinei pe harta mondială a artei fotografice și Nicolae Geantă - profesor de geografie, printre foștii săi elevi numărându-se și Răzvan Băleanu. "Am păstrat aceleași cinci secțiuni, color open și monochrome open, la care fotografiile pot fi prelucrate, precum și travel, photojournalism și nature - unde regulile sunt foarte stricte, fotografiile nu se pot prelucra, ele trebuie să fie conforme cu realitatea. Aș vrea să mulțumesc juriului pentru toată munca depusă. Să știți că selecția este foarte grea, din mii de lucrări de top trebuie să selectezi 40%, așa cum v-am spus și cu altă ocazie că impune Societatea Americană de Fotografie, iar din cele selectate trebuie să le alegi pe cele mai bune pentru a fi premiate. Procedeul nostru de selecție a fotografiilor este foarte transparent, le comunicăm fotografilor fiecare pas pe care îl facem, corectitudinea noastră fiind un lucru care care îi atragem la acest salon. Și iată că participarea este numeroasă, asta în condițiile în care anual se organizează foarte multe saloane de acest tip în lume, numai în 2019 au fost peste 500 de saloane la nivel internațional. La această ediție am mărit numărul de premii la de la 133 la 160, dar chiar și așa nu am reușit să recompensăm atât de multe lucrări ale unor fotografi excepționali, pe cât ne-am fi dorit noi. Vă spun sincer, mă mândresc cu medaliile pe care noi le oferim câștigătorilor, sunt medalii deosebite, lucrate manual de un artist plastic. Am vrut să fim unici și premianții noștri să aibă medalii deosebite, frumoase, ca o amintire plăcută de la salonul de la Câmpina", a afirmat Răzvan Băleanu. (video)
"În urmă cu aproape 17 ani, când eu eram de vreo trei ani profesor în Câmpina, am organizat primul salon de fotografie de la un liceu din Prahova, după revoluție. S-a numit Foto-geografica. Fiecare elev participant a venit cu două-trei fotografii pe teme geografice. La acel eveniment a participat și un băiat blod, slăbuț, timid, cu câteva fotografii excepționale, care m-au impresionat foarte mult. Băiatul acela era Răzvan Băleanu. El a câștigat detașat atunci, juriul fiind format din elevi. Eu am păstrat acele fotografii și vi le arăt astăzi cu multă plăcere", a spus prof. Nicolae Geantă. (video)
(Toate fotografiile selectate și cele premiate le puteți vedea accesând campinaexhibitions.net/ciep/catalog)
Nu vom încheia fără să facem o referire la totală lipsă de implicare a oricărui factor din cadrul administrației publice locale. Merită Câmpina un astfel de eveniment de anvergură mondială? Câmpina, cu siguranță, da, însă, cei care se ocupă în prezent de administrarea orașului, cu latura sa culturală, cu siguranță, nu merită! Este posibil ca în orașul unde tu ești primar, viceprimar, consilier local sau om implicat în viața culturală a localității să aibă loc un astfel de eveniment și tu să-l ignori complet, participând, în schimb, la tot felul de acțiuni de o calitate îndoielnică, dar unde se cheltuiesc cu generozitate bani publici?! Prin alte colțuri ale României, oameni mai destupați la minte susțin din fonduri publice astfel de evenimente și le transformă în adevărată puncte de atracție turistică pentru cei care vizitează acele orașe. Ce oportunitate mai bună ar putea exista pentru imaginea Câmpinei decât să suporți cazarea și masa pentru două-trei zile a câtorva dintre cei mai buni fotografi ai lumii, ale căror imagini care ar putea fi realizate și pe aici ducând numele Câmpinei pe toate meridianele globului, la toate expozițiile la care acești artiști fotografi participă?! Poate, totuși, cineva se gândește și la această oportunitate în folosul Câmpinei.
Răzvan Băleanu organizează acest salon cu forțe proprii, plătește inclusiv închirierea sălii de la Casa de Cultură pentru că nu beneficiază de gratuitate, evenimentul lui fiind considerat privat și nu public, deși este vorba despre un salon de fotografie datorită căruia oameni din întreaga lume află că există și acest mic orășel din România, unde din când în când se mai întâmplă și lucruri frumoase. Poate că este un eveniment oarecum atipic pentru ceea ce înțelegem noi printr-un salon de fotografie, dar în realitate așa stau lucrurile într-un salon internațional. Iar dacă cineva vrea un salon cu poze din Câmpina, cu siguranță poate face acest lucru.
Săptămâna viitoare, între 16 și 20 decembrie este ”Școala Altfel”. Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, în colaborare cu mai multe alte instituții, derulează Campania ”Generația HPV-Free”, un nou eveniment de conștientizare a infecției cu HPV în rândul adolescenților.
Profesor doctor Aurel Constantin Soare, directorul Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ultima ediție din acest an a ”Seratelor Hasdeu” va avea loc joi, 19 decembrie 2024, între orele 17.00 și 19.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina.
La Râmnicu Sărat a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2024, ediția a III-a a Concursului național ”Colinda prin sat”, organizat de Primăria municipiului Rm. Sărat și Centrul cultural ”Florica Cristoforeanu” din localitate.