Primăria Câmpina explică de ce mutarea Soldatului la notariate costă 184.794 lei. Explicații diferite de ceea ce s-a discutat în ședința Consiliului Local

Actualitate (Categoria articolului)

Primăria Câmpina a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a încercat, printre altele, să lămurească problema costului ridicat, de 184.794 lei, al mutării Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională. Vă amintiți în mod cert acest subiect care a făcut valuri în ultima vreme - mutarea Soldatului din Parcul Regele Mihai I în Parcul Trandafirilor de la notariate, proiect inițiat de primarul Horia Tiseanu și aprobat în unanimitate de Consiliul Local. Un proiect la care Horia Tiseanu a semnat raportul procedurii... ca primarul, conform propriei afirmații din plenul ședinței CL. Astăzi, însă, nimic din ce s-a discutat la ședința CL nu a mai fost valabil, cu o excepție - suma de 184.794 lei necesară mutării statuii, cu tot ceea ce presupune această mutare, adică demolare, reamplasare, soclu nou, restaurare statuie.

Primarul Horia Tiseanu a explicat în cadrul conferinței de presă în ce constau cheltuielile pentru mutarea statuii: 131.718 lei cu tot cu TVA - demolarea actualului soclu, reamplasarea statuii, realizarea unui soclu nou din beton și din tablă de oțel, restaurarea statuii înainte de amplasarea pe noul soclu. Din această sumă, construirea noului soclu înseamnă 72.000 lei, potrivit afirmației primarului, iar "anvelopanta artistică", adică drepturile de autor pe care le va încasa sculptorul Alfred Dumitriu, înseamnă în jur de 59.640 lei, "dar suma finală se va stabili în urma unei negocieri directe cu autorul noului soclu", după cum a precizat Horia Tiseanu. Diferența de la 131.718 lei până la 184.794 lei o reprezintă proiectarea care a fost deja realizată și avizele care trebuie obținute pentru desființarea ansamblului monumental existent și reamplasarea monumentului în zona de intrare din Parcul Trandafirilor. (video)

Spre deosebire de ceea ce s-a discutat în cadrul ședinței CL, la conferința de presă de astăzi am aflat lucruri total diferite și iată câteva dintre ele:
- Noul soclu nu va fi din tablă de oțel, ci din beton peste care se va realiza o "cămașă" din tablă de oțel. O informație destul de ciudată spusă astăzi de primar, în condițiile în care peste tot în proiect se menționează clar "soclu din tablă de oțel patinat de 8 mm grosime" (facsimile). Că soclul va fi din tablă scrie în toată documentația aferentă proiectului aprobat de Consiliul Local, iar primarul vine astăzi și ne spune că, de fapt, soclul va fi din beton și va fi învelit în foaie de tablă, "că are și soldatul o greutate, chiar dacă este gol în interior".
- Dacă în fața consilierilor locali, reprezentanții Primăriei au spus că nu va fi nicio licitație, că sunt drepturi de autor la mijloc, la conferința de presă am aflat că va fi totuși o procedură de achiziție publică pentru demolare și reamplasare, adică amenajarea spațiului pe care va fi amplasat noul soclu în Parcul Trandafirilor. Este vorba despre o fundație din beton, de care soclul va fi prins cu elemente metalice, conform proiectului.
- Proiectarea a fost realizată deja și plătită unei asocieri formată din arhitectul Călin Hoinărescu și sculptorul Alfred Dumitriu, iar valoarea totală a reamplasării statuii în altă locație a rezultat din proiect. Practic, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici care prevăd inclusiv suma pentru proiectarea deja realizată (40.000 lei fără TVA).

Citiți și: Mutarea "Soldatului" din centrul Câmpinei la notariate costă peste 184.000 lei. Primarul Tiseanu a fost șocat și a recunoscut: "am semnat ca primarul"

4026 vizualizari
7

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • relu 11.02.2019 22:04 Nu ne tine de cald descrierea lucrarii,auzi 40mii euro pe o tampenie si asa se scug sute de mii de euro pe nimicuri.Chiar nu poate nimeni sa mai dreaga ceva in asa zisa Primarie?Se apropie alegerile chiar nu ne mai trezim,Primaria nu mai are control,ceva e putred de tot,s-a instaurat lenea si nepasarea banului public.
  • Mihaela 11.02.2019 23:16 Explicatii de doi bani, penibil absolut. Nu stiu ce si-au propus sa explice, dar mai bine isi vedeau de treaba. Tiseanu, din nou, ca de obicei, penibil! Chiar nu are pe nimeni mai apropiat sa ii spuna cat de penibil e?!
  • Maria Pantes 12.02.2019 12:01 Dl primar ne spune ca desi suma e mare e o suma corecta, asta am inteles eu. La sedinta consiliului nu era corecta dar acum e. Intreb, daca a rezultat o suma asa mare se mai justifica mutarea soldatului? Inca o intrebare, vi se pare ca parcul arata asa ca in proiect?
  • Marius 12.02.2019 16:19 Atat de multa prostie ca la alesii nostri rar mai gasesti!
  • Zorro 12.02.2019 20:07 Daca domnului primar i se pare suma corecta, de ce nu face un gest frumos si sa plateasca din buzunarul lui aceasta mutare?! Si atunci suma ar fi sigur mult mai mica, pentru ca nu ar mai contine ce se pune in plic(Tiseanu)
  • Pavel 12.02.2019 22:23 Hotie pe fata! O suma enorma! Are Câmpina nevoie de toata tarasenia asta sau doar se cheltuiesc niste bani ca sa aiba de unde se intoarce in buzunarele unora, adica exact ale celor care se chinuie sa explice cat de corect e totul?! Nu e Campina singura care face socluri sau chiar monumente. Intrebati prin jurul nostru cat au costat unele monumente sau socluri, Stiu intamplator... O sa vedeti ca sunt valori de zece ori mai mici! Si atunci, nu e hotie?!
  • base 13.02.2019 15:54 Cu aceasta suma se poate cumpara o casa,un apartament,o masina de lux,DAR SI UN SOCLU etc,etc,etc,dar pentru Primar inseamna bani de buzunar.HUUUUUOOOOOOOOO.

Actualitate

507 vizualizari
22 apr. 2019 07:53

238.000 lei de la bugetul Câmpinei pentru bănci, indicatoare rutiere, stâlpișori și coșuri stradale

Poate părea un mărunțiș raportat la valoarea totală a bugetului local al municipiului Câmpina, dar, totuși, an de an, la Câmpina, se cheltuiesc sute de mii de lei pe indicatoare rutiere, băncuțe, stâlpișori și coșuri stradale de gunoi. Iar când vine vorba de distrugerea unuia dintre aceste bunuri, aflăm că valoarea este prea mică pentru a se face dosar penal celui vinovat, prejudiciul fiind nesemnificativ. În Câmpina se distrug anual zeci de coșuri de gunoi și bănci, este adevărat, dar iată câți bani se alocă pentru noile achiziții.

2874 vizualizari
20 apr. 2019 21:24

Mizerie de nedescris la terenul sintetic Petrol, administrat de Clubul Sportiv Câmpina

1 comentarii

Terenul sintetic de fotbal din incinta Căminului Petrol și toate spațiile aferente - vestiare, tribune etc - sunt în administrarea Clubului Sportiv Câmpina. Cu toate acestea, văzând imaginile surprinse vineri după-amiază, putem crede că este un loc părăsit... 

Alte stiri recente

513 vizualizari
22 apr. 2019 09:13

Școala Centrală Câmpina, locul I la faza naționala a concursului "Made for Europa", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene

Am scris despre proiectul Școlii Centrale Câmpina atunci când echipa de proiect a câștigat faza județeană a concursului național "Made for Europa" și s-a calificat la faza națională. Ei bine, avem bucuria să vă anunțăm că la etapa națională, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 18-21 aprilie 2019, Școala Centrală a obținut locul I. 

569 vizualizari
22 apr. 2019 08:12

La Câmpina, întotdeauna altul e de vină. Primarul, niciodată...

1 comentarii

Primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, a demonstrat și la dezbaterea publică pe tema bugetului local că este adeptul politicii "întotdeauna, altul e de vină". Persoana care ocupă cea mai înaltă funcție din administrația locală câmpineană de 15 ani încoace a folosit dezbaterea pe tema bugetului local ca pe un nou prilej de a arunca în toate direcțiile cu acuze, mai fine sau mai brutale, dar toate demonstrând același principiu al politicii sale - "întotdeauna, dar întotdeauna, altul e de vină".