Primăria Câmpina explică de ce mutarea Soldatului la notariate costă 184.794 lei. Explicații diferite de ceea ce s-a discutat în ședința Consiliului Local

Actualitate (Categoria articolului)

Primăria Câmpina a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a încercat, printre altele, să lămurească problema costului ridicat, de 184.794 lei, al mutării Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională. Vă amintiți în mod cert acest subiect care a făcut valuri în ultima vreme - mutarea Soldatului din Parcul Regele Mihai I în Parcul Trandafirilor de la notariate, proiect inițiat de primarul Horia Tiseanu și aprobat în unanimitate de Consiliul Local. Un proiect la care Horia Tiseanu a semnat raportul procedurii... ca primarul, conform propriei afirmații din plenul ședinței CL. Astăzi, însă, nimic din ce s-a discutat la ședința CL nu a mai fost valabil, cu o excepție - suma de 184.794 lei necesară mutării statuii, cu tot ceea ce presupune această mutare, adică demolare, reamplasare, soclu nou, restaurare statuie.

Primarul Horia Tiseanu a explicat în cadrul conferinței de presă în ce constau cheltuielile pentru mutarea statuii: 131.718 lei cu tot cu TVA - demolarea actualului soclu, reamplasarea statuii, realizarea unui soclu nou din beton și din tablă de oțel, restaurarea statuii înainte de amplasarea pe noul soclu. Din această sumă, construirea noului soclu înseamnă 72.000 lei, potrivit afirmației primarului, iar "anvelopanta artistică", adică drepturile de autor pe care le va încasa sculptorul Alfred Dumitriu, înseamnă în jur de 59.640 lei, "dar suma finală se va stabili în urma unei negocieri directe cu autorul noului soclu", după cum a precizat Horia Tiseanu. Diferența de la 131.718 lei până la 184.794 lei o reprezintă proiectarea care a fost deja realizată și avizele care trebuie obținute pentru desființarea ansamblului monumental existent și reamplasarea monumentului în zona de intrare din Parcul Trandafirilor. (video)

Spre deosebire de ceea ce s-a discutat în cadrul ședinței CL, la conferința de presă de astăzi am aflat lucruri total diferite și iată câteva dintre ele:
- Noul soclu nu va fi din tablă de oțel, ci din beton peste care se va realiza o "cămașă" din tablă de oțel. O informație destul de ciudată spusă astăzi de primar, în condițiile în care peste tot în proiect se menționează clar "soclu din tablă de oțel patinat de 8 mm grosime" (facsimile). Că soclul va fi din tablă scrie în toată documentația aferentă proiectului aprobat de Consiliul Local, iar primarul vine astăzi și ne spune că, de fapt, soclul va fi din beton și va fi învelit în foaie de tablă, "că are și soldatul o greutate, chiar dacă este gol în interior".
- Dacă în fața consilierilor locali, reprezentanții Primăriei au spus că nu va fi nicio licitație, că sunt drepturi de autor la mijloc, la conferința de presă am aflat că va fi totuși o procedură de achiziție publică pentru demolare și reamplasare, adică amenajarea spațiului pe care va fi amplasat noul soclu în Parcul Trandafirilor. Este vorba despre o fundație din beton, de care soclul va fi prins cu elemente metalice, conform proiectului.
- Proiectarea a fost realizată deja și plătită unei asocieri formată din arhitectul Călin Hoinărescu și sculptorul Alfred Dumitriu, iar valoarea totală a reamplasării statuii în altă locație a rezultat din proiect. Practic, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici care prevăd inclusiv suma pentru proiectarea deja realizată (40.000 lei fără TVA).

Citiți și: Mutarea "Soldatului" din centrul Câmpinei la notariate costă peste 184.000 lei. Primarul Tiseanu a fost șocat și a recunoscut: "am semnat ca primarul"

5076 vizualizari
7

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • relu 11.02.2019 22:04 Nu ne tine de cald descrierea lucrarii,auzi 40mii euro pe o tampenie si asa se scug sute de mii de euro pe nimicuri.Chiar nu poate nimeni sa mai dreaga ceva in asa zisa Primarie?Se apropie alegerile chiar nu ne mai trezim,Primaria nu mai are control,ceva e putred de tot,s-a instaurat lenea si nepasarea banului public.
  • Mihaela 11.02.2019 23:16 Explicatii de doi bani, penibil absolut. Nu stiu ce si-au propus sa explice, dar mai bine isi vedeau de treaba. Tiseanu, din nou, ca de obicei, penibil! Chiar nu are pe nimeni mai apropiat sa ii spuna cat de penibil e?!
  • Maria Pantes 12.02.2019 12:01 Dl primar ne spune ca desi suma e mare e o suma corecta, asta am inteles eu. La sedinta consiliului nu era corecta dar acum e. Intreb, daca a rezultat o suma asa mare se mai justifica mutarea soldatului? Inca o intrebare, vi se pare ca parcul arata asa ca in proiect?
  • Marius 12.02.2019 16:19 Atat de multa prostie ca la alesii nostri rar mai gasesti!
  • Zorro 12.02.2019 20:07 Daca domnului primar i se pare suma corecta, de ce nu face un gest frumos si sa plateasca din buzunarul lui aceasta mutare?! Si atunci suma ar fi sigur mult mai mica, pentru ca nu ar mai contine ce se pune in plic(Tiseanu)
  • Pavel 12.02.2019 22:23 Hotie pe fata! O suma enorma! Are Câmpina nevoie de toata tarasenia asta sau doar se cheltuiesc niste bani ca sa aiba de unde se intoarce in buzunarele unora, adica exact ale celor care se chinuie sa explice cat de corect e totul?! Nu e Campina singura care face socluri sau chiar monumente. Intrebati prin jurul nostru cat au costat unele monumente sau socluri, Stiu intamplator... O sa vedeti ca sunt valori de zece ori mai mici! Si atunci, nu e hotie?!
  • base 13.02.2019 15:54 Cu aceasta suma se poate cumpara o casa,un apartament,o masina de lux,DAR SI UN SOCLU etc,etc,etc,dar pentru Primar inseamna bani de buzunar.HUUUUUOOOOOOOOO.

Actualitate

462 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.

2060 vizualizari
27 mar. 2024 11:44

Cătălin Paraschiv, singurul candidat la postul de manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina

4 comentarii

Ziua de 27 martie 2024 a reprezentat termenul limită pentru depunerea candidaturilor la concursul pentru postul de manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina, instituție în subordinea căreia se află și Casa Tineretului.

Alte stiri recente

284 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

389 vizualizari
27 mar. 2024 07:57

Sportivii de la Barracuda Câmpina au participat cu rezultate bune la competiția ”Ivanofeia”, la Salonic

Salonic este oraș care te îndeamnă să te plimbi în fiecare moment. În acest superb oraș cu o moștenire multietnică destul de mare, influențată de diferitele civilizații care și-au pus amprenta asupra Salonicului, sportivii noștri, împreună cu cei de la Palatul Copiilor Constanța, au participat la Competiția Internațională de înot "Ivanofeia", desfășurată week-end-ul trecut, a fost un concurs la care au fost prezenți peste 700 de înotători din Grecia, Macedonia, Moldova, Cipru și, nu în ultimul rând, din România.