V-am prezentat în urmă cu aproape trei luni situația celor 18 familii care locuiesc lângă fosta fabrică de cherestea "21 Decembrie" și care din octombrie 2016 nu mai au apă potabilă. Poate vă amintiți povestea acestor oameni, în total aproape 50 de suflete, pe lângă casele cărora, paradoxal, trec trei conducte de apă, dar ei așteaptă să plouă sau își cară apă cu bidoanele din oraș, de la rude și prieteni.
Povestea lor o puteți reciti AICI. Ei bine, mai mulți dintre ei au venit aseară la ședința Consiliului Local Câmpina pentru a cere ajutorul administrației locale. Nu este primul demers pe care îl fac în fața autorităților. Au fost în audiențe la primar și viceprimar, au fost la HidroPrahova (atât la Câmpina, cât și la Ploiești), au fost la Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZ - societatea deținătoare a conductei care alimenta fosta fabrică), au fost la Prefectură. Pe 10 octombrie 2017 se împlinește fix un an de când au rămas fără apă. Acum, au venit și în fața CL Câmpina. Li s-a acordat două minute pentru a-și spune problema. Și-au spus-o civilizat, respectuos, cu cuvinte simple, cu mult bun simț. Ei, niște câmpineni plătitori de taxe și impozite, cetățeni ai municipiului cu drepturi depline, au venit să roage administrația locală, în anul de grație 2017, să le dea apă potabilă. Cum au reacționat aleșii locali puteți vedea pe imaginile video și chiar vă invităm să le urmăriți, pentru că merită.
Dincolo de reacțiile consilierilor locali, unele îndreptățite, altele nu, am aflat cu toții că există soluții pentru ca oamenii de pe Șoseaua Paltinu să aibă apă potabilă. Acum, după un an în care s-au chinuit cu apă de ploaie și bidoane, aflăm de la primarul Horia Tiseanu că există trei soluții, una rapidă, două mai de durată.
Horia Tiseanu: "O soluție ar fi să vorbim cu domnul Davițoiu, proprietarul terenului fostei fabrici, să reia alimentarea cu apă către dvs., bineînțeles cu montarea de apometre, pentru ca dvs. să vă plătiți consumul. O a doua soluție ar fi ca noi prindem în bugetul local, la investiții, lucrarea de introducere pe cei aproape 3 km a unei conducte de apă până la dvs. Să alocăm banii necesari și să facem o licitație pentru studiul de fezabilitate și execuție. Iar o a treia soluție, de mai lungă durată, ar fi cea menționată de HidroPrahova. În cadrul proiectului POIM cu finanțare europeană, pe lângă celelalte lucrări de canalizare și reabilitare a conductelor de apă, să includă și extinderea rețelei de apă până la dvs. Asta, poate, în doi-trei ani. Dacă avem succes în discuțiile cu dl. Davițoiu, veți fi alimentați rapid cu apă. Dacă nu, va trebui să facem acolo o investiție".
Apoi oamenilor li s-a spus inițial că vor primi răspuns în termen de 30 de zile, apoi în 15 zile. Vom vedea dacă va fi sau nu așa. Revoltător este faptul că aceste trei soluții sunt menționate după ce oamenii au stat fără apă un an. Bun, înțelegem problema cu HidroPrahova. Dar de ce nu s-a vorbit până acum cu Claudiu Davițoiu, proprietarul fostei fabrici? De ce nu a fost inclusă lucrarea până acum în bugetul local, buget aprobat în luna martie a acestui an, deci la aproape șase luni după ce oamenii de pe Șoseaua Paltinu rămăseseră deja fără apă? Sau de ce nu s-a aprobat lucrarea la o rectificare bugetară? Cine răspunde legal (că moral, știm) dacă acolo, în colonia de pe Șoseaua Paltinu, apare un focar de infecție sau se declanșează vreo epidemie din cauza lipsei apei potabile? Da, sunt întrebări retorice, știm. Nu a avut nimeni timp de acești oameni, nu a păsat nimănui. Câteva familii, o mână de oameni, niște amărâți... Să-și sape, dom'le, un puț în curte, dacă vor apă, cum le-a recomandat cineva din Primăria Câmpina.
În urmă cu mai mulți ani, încă de pe vremea primarului Horia Tiseanu, în Câmpina s-au montat în mai multe stații de transport public local niște chioșcuri, este drept, foarte mici, alături de care se află un spațiu acoperit pentru călători.
Apa distribuită în rețeua publică de la Breaza este infestată cu Clostridium. Se menține interdicția consumului de apă de la robinet, măsură dispusă încă de săptămâna trecută, când locuitorii orașului au semnalat că apa este tulbure și urât mirositoare.
În toamna anului trecut, Consiliul Local Câmpina - chiar la ultima ședință din mandatul precedent - a decis ca terenul de minifotbal de lângă ștrandul de la Casa Tineretului să fie dat în administrarea Clubului Sportiv Câmpina. Și sunt luni bune de când acest teren arată ca un loc al nimănui...
Din anul 2019, la Câmpina nu s-a mai organizat evenimentul ”Nunta de Aur”, dedicat cuplurilor care au împlinit în anul respectiv 50 ani de căsătorie.