Câmpina suferă la capitolul parcări, iar în acest mandat, din păcate, s-a făcut mult prea puțin pentru a se încerca remedierea acestei probleme acute.
”Parcarea cu taxă din spatele Pieței a devenit loc de depozit”, spunea consilierul local Valentin Crețu la finalul ședinței Consiliului Local din luna iulie. Și solicita ca la proxima ședință a Comisiei pentru Siguranța Circulației să fie luat în discuție și acest subiect.
Acum, la finalul ședinței Consiliului Local din 25 septembrie, consilierul Valentin Crețu i-a informat pe colegii săi că a primit un răspuns din partea Poliției Locale: ”Se va face un Plan de măsuri. Eu nu prea am văzut aceste măsuri, așa că solicit aici să ni se prezinte câte sancțiuni au fost aplicate pentru regimul încălcării obligațiilor legale în zona respectivă - I.L. Caragiale și 1 Mai”.
Probabil nu ați înțeles mare lucru din acest titlu, chiar dacă el este corect, dar vă vom explica în rândurile care urmează cine și cum a găsit legătura între pasajul subteran de la Câmpina și un drum județean care leagă câteva comune din sudul județului.
Cele două asocieri de firme care participă la licitația pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare de la Câmpina și Poiana Câmpina au atacat în instanță decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Curtea de Apel Ploiești a respins ambele plângeri ca nefondate.
Luni dimineață, la Câmpina, la intersecția Străzii Maramureș cu Bulevardul Carol I.
Elevii claselor a VIII-a încep de luni, 17 martie, seria simulărilor pentru Evaluarea Națională.