N-ar fi frumos să avem la Câmpina un monument dedicat regalității?!
Editorial (Categoria articolului)
Pe 10 Mai, de Ziua Regalității, am avut ocazia unei discuții cu profesorul Alin Ciupală, un bun cunoscător al istoriei locale și nu numai, dar și un fervent susținător al monarhiei. Autor și coautor al mai multor cărți despre istoria Câmpinei, profesorul Ciupală își exprima mâhnirea că în localitatea noastră nu există niciun monument dedicat regalității, în condițiile în care anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, eveniment esențial în istoria țării și la care Familia Regală a avut o contribuție importantă. De aici am considerat că se poate naște o discuție, poate chiar o dezbatere legată de un posibil monument în onoarea regilor noștri.
Prin Câmpina trecea Familia Regală când mergea la Castelul Peleș, chiar pe actualul Bulevard Carol I. Regele Carol I a venit la Câmpina într-una din primele sale vizite în ţară, în 1866, după instalarea pe tron. Regina Maria şi Principesa Ileana veneau foarte des la Câmpina, la familia Crăciun, care locuia în clădirea ce avea să devină mult mai târziu Casa Pionierilor. Ele îşi comandau aici costume populare, iar Principesa Ileana chiar a petrecut mai multe vacanţe la familia Crăciun din Câmpina. Regele Mihai a oprit de mai multe ori la Câmpina, în drum spre Sinaia, iar despre vizita oficială din 2002, la Biserica “Sfântul Nicolae” din Slobozia, deja știm cu toții.
Câmpina are Bulevardul Carol I și ar mai putea avea, dacă se obțin toate aprobările necesare, Parcul Regele Mihai (zona Milia plus Soldat). Poate ar fi frumos, totuși, să avem și un monument dedicat Familiei Regale, cu atât mai mult cu cât există astfel de monumente în comunele vecine, dar nu și în al doilea municipiu al județului. La Proviţa de Sus există un foarte frumos monument dedicat eroilor din Războiul de Independenţă şi din Primul Război Mondial, monument pe care s-au păstrat efigiile Regelui Ferdinand – Întregitorul de țară. Monumentul a fost inaugurat pe 30 noiembrie 1928 chiar de către Mitropolitul Moldovei Pimen Georgescu, fiul al comunei Proviţa de Sus şi personalitate marcantă a culturii şi ortodoxiei româneşti.
La Telega a fost realizat un Monument al Eroilor, construcţia sa începând în anul 1926, dar fiind finalizat în anii 1933-1934. Iniţial, în vârful monumentului se afla bustul Regelui Ferdinand, dar după venirea comuniştilor la putere bustul a fost înlocuit cu trei trofee militare din bronz – o sabie încrucişată cu o puşcă şi o caschetă militară. Poate cel mai deosebit monument dedicat regalităţii în zona noastră se află tot în comuna Telega, dar în satul Meliceşti, Crucea Domnitorului, pe locul unde Carol I a poposit în anul 1866, atunci când căuta un loc unde să construiască un castel. Până la urmă a ales Sinaia și a construit Peleșul.
În Anul Centenarului, când poate depănăm mai mult ca niciodată file de istorie, poate ar trebui să facem și ceva concret. Un monument sau, dacă se consideră că ar fi prea mult, poate măcar unul dintre panourile votive de pe viitorul monument din Parcul de la Soldat (de unde Soldatul va pleca spre Cimitirul Eroilor) va conține o scenă, o “poveste” dedicată Familiei Regale.
Editorial

Se prefigurează mișcări interesante pe scena politică din Câmpina, în perspectiva viitoarelor alegeri locale
Anul 2023 bate la ușă și este un an preelectoral, anul de dinaintea foarte importantului 2024 în toamna căruia vor avea loc alegerile locale. Prin urmare, pe micuța, dar "încinsa" scenă politică din Câmpina se fac tot felul de reconfigurări, fiecare candidat / partid dorind să-și asigure o poziție cât mai bună în perspectiva viitoarelor alegeri locale. Miza este foarte mare, astfel că actorii politici încearcă să-și maximizeze șansele printr-o așezare cât mai bună pe eșichierul politic local. Și, evident, este țintită Casa cu Grifoni!

Justiție frustrantă
În numeroase rânduri s-au tras semnale de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă în justiția din România. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în trei cazuri cu implicații majore pentru comunitatea câmpineană a readus în discuție o justiției care, prin decizii aberante, ajunge să devină dintr-un instrument al dreptății unul al frustrării, al imoralității.
Alte stiri recente

Societatea Voipan Sil Câmpina angajează mai multe categorii de personal
Societatea Voipan Sil Câmpina anunță că face angajări, având nevoie de mai multe categorii de personal.

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța
În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.
Comentarii