Florin Frățilă și-a pierdut mandatul de consilier local. A fost exclus din CL Câmpina prin ordin al prefectului

Actualitate (Categoria articolului)

Tensiune maximă la ședința de joi seară a Consiliului Local Câmpina și o situație fără precedent la nivelul administrației câmpinene. Consiliul Local va funcționa cu 16 consilieri, în loc de 19, după demisiile lui Daniel Ioniță și Mihail Cojocaru (care au părăsit ALDE pentru a se înscrie într-un nou partid - Prahova în Acțiune, plecând și din CL Câmpina) și după emiterea unui ordin al prefectului privind încetarea mandatului consilierului Florin Frățilă, care a pierdut procesul cu ANI după ce a fost declarat incompatibil. O lovitură extrem de dură pentru Florin Frățilă, dar și pentru partidul său, PNL.

Chiar la începutul ședinței, Florin Frățilă a luat cuvântul pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la situația generată de ordinul emis de prefect și pentru a-și lua rămas bun de la colegii din Consiliul Local. Vizibil șocat de ceea ce se întâmplă, Florin Frățilă a demonstrat, prin afirmațiile sale, că nu se aștepta nicio clipă să se ajungă la așa ceva, chiar dacă excluderea sa din Consiliul Local era previzibilă în condițiile în care a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Ploiești și nu a mai făcut recurs la Înalta Curte dintr-un motiv absolut ridicol.
"Stimați colegi, drumurile noastre se despart de astăzi, aceasta este ultima dată când ne întâlnim în ședința Consiliului Local. Am venit să vă spun ce am de spus și apoi voi părăsi sala. Eu am primit aseară, iar administrația publică locală astăzi (joi, 19 decembrie 2019, n.r.) un ordin al prefectului prin care se spune că se constată încetarea mandatului meu de consilier, iar la articolul 2 se menționează că acest ordin poate fi atacat în termenul legal la instanța de contencios administrativ. Contextul este următorul: după cum bine știți, în primăvara acestui an am fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, iar ulterior eu am atacat în instanță raportul ANI. În luna iulie a acestui an, am primit un document de la aceeași instituție, pe același dosar, semnat de aceeași persoană, prin care mi se spune că în cazul meu nu este vorba despre niciun conflict de interese și că dosarul este clasat. În urma acestui al doilea raport primit de la ANI, mi s-a părut normal să întrerup orice alt demers juridic și am stat liniștit. Iar acum am primit acest ordin de la Prefectura Prahova prin care aflu că îmi încetează de drept mandatul de consilier. În urma acestui ordin, doamna secretar al municipiului, Elena Moldoveanu, mi-a comunicat că de astăzi nu mai am dreptul să vin în Consiliul Local, asta în condițiile în care eu am dreptul la apel, am dreptul să mă duc în instanță, să le demontez aceste aberații și să-mi găsesc dreptatea. Dar iată că nu sunt lăsat să-mi găsesc dreptatea! Cum să nu fiu lăsat să-mi găsesc dreptatea și să suspend acest ordin?! Ceea ce se va și întâmpla până la urmă, pentru că, în proporție de 99%, eu voi câștiga. Oricum, indiferent de rezultatul acestui proces, eu nu mă voi mai întoarce în Consiliul Local!", a spus Florin Frățilă. (video)
Referitor la afirmațiile fostului consilier, secretarul Elena Moldoveanu a precizat în plenul CL: "Conform Art. 275, al.5 din Codul Administrativ, ordinele individuale emise de prefect devin executorii de la data comunicării persoanelor interesate. Asta i-am spus și domnului Frățilă, îmi fac datoria de secretar și vă aduc la cunoștință dispozițiile legale. Nu-i îngrădește nimeni dreptul domnului Frățilă de a se apăra, există Legea Contenciosului Administrativ care îi asigură acest drept". (video)

Din păcate, nici în cel de-al 12-lea ceas, Florin Frățilă nu a recunoscut că a greșit și a pozat în continuare în victimă. Este la cel de-al treilea mandat de consilier, deci de trei ori a depus jurământul privind respectarea Constituției și a legilor țării, dar a încălcat legea prin care consilierilor locali li se interzice să aibă relații contractuale, adică să ia bani de la instituțiile publice care beneficiază de finanțare de la Consiliul Local. Aici a fost cazul de incompatibilitate al lui Florin Frățilă, societatea la care este unic asociat și administrator având mai multe contracte de prestări servicii cu Spitalul Voila (anunțuri publicate în ziarul Oglinda), începând din anul 2012. Aceasta a fost prima greșeală.
Apoi, Florin Frățilă a acționat în instanță raportul ANI prin care era declarat incompatibil și a pierdut procesul la Curtea de Apel Ploiești. Nu a mai făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cum decizia Curții de Apel a rămas definitivă, prefectul județului a emis ordin de încetare a mandatului. Dacă ar fi făcut recurs la Înalta Curte, Florin Frățilă putea măcar să-și ducă mandatul până la capăt și chiar să candideze din nou, având în vedere cât durează astfel de procese. Dar a renunțat la recurs pentru că, după cum a explicat aseară, a primit de la ANI un document prin care i se comunică faptul că în cazul lui nu este vorba despre conflict de interese și cazul este clasat. Iar aici apare o nouă mare greșeală și, dacă Frățilă nu a înțeles, ne întrebăm ce a păzit avocatul acestuia?! În cazul lui Florin Frățilă, au existat două rapoarte ale ANI, unul pentru incompatibilitate și unul pentru conflict de interese. Incompatibilitatea a fost constatată, conflictul de interese nu, deci cazul privind conflictul de interese a fost clasat, nu și cel privind incompatibilitatea.
Nu ne bucură situația lui Florin Frățilă, însă nu putem să nu constatăm că și-a pierdut pe propria mână mandatul de consilier local, mergând din greșeală în greșeală, considerând, probabil, că lui nu i se poate întâmpla nimic, că are controlul deplin și deține adevărul absolut. Și tare ne temem că va contesta degeaba ordinul prefectului...

5604 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Elena Dragomir 20.12.2019 14:49 Daca demisia , ca gest de onoare , nu a fost luata in calcul de catre domnul consilier, atunci excluderea este o procedura fireasca , ce nu trebuie sa socheze pe nimeni , cu atat mai putin pe cel in cauza! Trebuie sa ne mai invatam sa respectam si legea, nu doar sa ne prefacem!
  • Mircea 20.12.2019 18:37 Nu-l apar pe dl Fratila, dar cred ca aceste incompatibilitati si conflicte de interese trebuie sesizate si cercetate/judecate si pentru cei care sunt in sfera de aplicare a Codului Administrativ, dar desfasoara "activitati" prin firmele de "interpusi", "afini", "bunica Tamara" sau persoane cu acte de identitate dar fara domiciliu!
  • Geo 20.12.2019 20:40 Florin Fratila pozeaza in victima? Acest om care a facut atat de multe nenorociri,impreuna cu complicii sai, domnii primar L.H.Tiseanu si Fl.Buda! Acestia de aproximativ 20 de ani au folosit Casa Tineretului ca pe propria d,lor proprietate.In mod abuziv si ilegal au alungat sportivii-campioni si tinerii campinenilor,sa se antreneze pe maidane in conditii inumane,contrar legilor si dorintelor parintilor acestor copii. Acesti oameni care au cauzat mari nedreptati,prejudicii si suferinte ar trebui sa-si priveasca dosarele penale,care treneaza,in mod suspect,ce se afla la parchete!.In Romania a devenit o moda ca oamenii care se bazeaza pe minciuna,hotie,santaj,etc sa devina politicieni...Se pare ca Dumnezeu si-a intors fata spre romanii umiliti,chinuiti si furati de drepturile legitime de catre politicieni necinstiti..
  • Pantera Neagra 21.12.2019 10:54 Cu tot respectul pentru Institutia Consiliului Local, sau mai precis si mai bine zis, Sfatul Inteleptilor din Campina, cum ar fi trebuit sa functioneze, ma vad totusi obligat sa repet cu satisfactie de data asta, CA ASEMENEA SPECIMENE, dar si inca alte cateva, n-ar fi trebuit sa populeze niciodata aceasta Onorabila Institutie! Dezonoranta toata activitatea individului si dezonoranta plecarea. Rusine!
  • Catalin Corneanu 21.12.2019 10:56 Fratila nu are nici o vina! Este vina exclusiv a unui sistem defect, a unor oameni care prefera sa promoveze in consiliu, in functiile cu vizibilitate oameni ..., oameni cu sangele stricat, care nu inteleg lucruri simple, asa cum este si cazul de fata. Asa ca, dupa parerea mea, vina este exclusiv a celor care il tot promoveaza (sa nu zic si ca il pupa ....) de ani buni pe acest personaj ... din punct de vedere moral si intelectual.
  • Pascu 21.12.2019 17:55 Un gest de normalitate inclus in programul Romania Normala cum zice SEFUL cel mare. Felicitari Prefectului,poate incepe curatenia generala,dea domnul.Poate se apleaca si citeste dosarele primarului si face acelasi gest maret.Oricum aceasta gasca de consilieri ce incaseaza diurna de ani de zile doar prin prezenta fizica trebuie destructurata din radacini.

Actualitate

1638 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

1400 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

405 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

94 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.