Împlinirea a 517 ani de atestare documentară a Câmpinei a fost sărbătorită astăzi, la Casa de Cultură "Geo Bogza", cu muzică populară și muzică clasică, cu dansuri tradiționale, cu teatru, vedete fiind copii și tineri talentați din municipiu. Între momentele artistice au fost intercalate discursurile oficialităților și lansarea a trei volume extrem de interesante și importante pentru cultura câmpineană și nu numai. A fost un eveniment frumos, desfășurat în fața unei săli aproape pline, un eveniment total diferit de ceea ce ne oferea administrația locală la Ziua Câmpinei. 2020 este anul în care s-a renunțat (pentru totdeauna, sperăm noi) la clasicul simpozion prin care se marca ziua localității și la care publicul rezista cu greu până la final.
Anul acesta, la Câmpina 517, chiar am simțit că este sărbătoare, iar asta în primul rând datorită bucuriei pe care au transmis-o sălii copiii aceia minunați care au urcat pe scenă. Copiii și tinerii Câmpinei: Grupul vocal "Plai câmpinean" (profesor coordonator Dănuț Andrei), Ansamblul Folcloric "Ghiocelul" (instructor Cristi Colezea), micile pianiste Teodora Brebeanu și Daria Neacșu (elevele profesorului Cristian Cojocaru), Macrina Sivu și Andrada Drăgoescu - membre ale Trupei de teatru "Mircea Albulescu" de la Casa de Cultură (profesor îndrumător Adrian Piciorea). Momentele artistice oferite de acești copii și tineri au reprezentat cel mai frumos dar de Ziua Câmpinei. (video)
În sală s-au aflat puține oficialități, dar importante și când spunem asta ne referim în primul rând la prezența prefectului județului Cristian Ionescu. Nu ne amintim ca în ultimii (mulți) ani Instituția Prefectului Prahova să fi fost reprezentată la Ziua Câmpinei. Evenimentul de astăzi, de la Câmpina, a fost, de altfel, prima acțiune oficială (în afara celor de la Prefectură, desigur) la care Cristian Ionescu participă de la numirea sa în funcție. De asemenea, au fost prezenți deputatul Dragoș Zisopol, directorul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești - Vlad Mateescu și directorul Școlii de Agenți de Poliție - comisar șef Vasile Tache, alături de primarul Horia Tiseanu, administratorul public Remus Bădulescu, o parte a consilierilor locali, directori ai unor instituții publice din municipiu. Au adresat mesaje publicului prefectul, deputatul Dragoș Zisopol și primarul Horia Tiseanu, oficiile de gazdă fiind făcute de directorul Casei de Cultură, Alexandra Ioniță. (video)
Cele trei volume lansate de Ziua Câmpinei au suscitat un real interes - ediția anastatică ”Monografia orașului Câmpina, Istoric și documente” scrisă de profesorul Stoica Teodorescu și publicată în anul 1924 (prima monografie a Câmpinei), cu o broșură postfață a lucrării, avându-l ca autor pe Mădălin Focșa; ”Câmpina pe vremea bunicilor noștri” de Alin Ciupală, o carte despre oameni și locuri din Câmpina de altădată, cu o prezentare grafică excepțională; ”Mărturiile contemporanilor la făurirea României Mari” de Codruț Constantinescu, un volum despre dramele, despre suferințele celor care au contribuit la crearea României Mari, unii chiar cu prețul vieții.
Sunt trei cărți deosebite, tipărite, din păcate, într-un număr redus de exemplare, în funcție de suma alocată, asta spre marea nemulțumire a publicului prezent la evenimentul de astăzi. Puțini sunt cei care au reușit să plece acasă cu aceste cărți pentru că, normal, câteva zeci de exemplare nu putea ajunge la câteva sute de oameni, iar acesta este un subiect asupra căruia poate că administrația locală ar trebui să se aplece mai mult în momentul în care decide finanțarea unor cărți. Și poate că ar trebui găsită o modalitate legală prin care oamenii să poată cumpăra aceste volume.
Dincolo de toate acestea, astăzi a fost Ziua Câmpinei, satul devenit târg, apoi oraș și în final municipiu, cu bunele și relele sale. La mulți ani, Câmpina! Se poate și mai mult, se poate și mai bine, se poate și mai frumos!
Pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza” din municipiul Câmpina, cei mai mici dansatori din Ansamblul Folcloric ”Ghiocelul” au sărbătorit și ei Ziua Națională a României.
După ceremonialul de Ziua Națională a României, desfășurat în Parcul Trandafirilor, la Câmpina a avut loc un spectacol foarte frumos, în aer liber, în Parcul Regele Mihai I.
Fanfara Gold Music din Târgoviște a mai fost la Câmpina. Anul acesta, chiar pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, a revenit la invitația Farmaciei Medimfarm.
În ciuda vremii reci, destul de mulți câmpineni au fost prezenți în Parcul Trandafirilor din zona Notariatelor, acolo unde s-a sărbătorit Ziua Națională a României.