Schițele lui Nicolae Grigorescu, expuse pentru prima dată acasă, la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Câmpina a fost ieri gazda unui eveniment de excepție - inaugurarea expoziției de schițe și desene ale maestrului Nicolae Grigorescu. Ultimele schițe și desene realizate de marele pictor. Sunt lucrări care aparțin Câmpinei și care, iată, sunt expuse acum, în premieră, într-un spațiu special amenajat la etajul Casei Căsătoriilor, pe Bulevardul Culturii, nr. 27.

Povestea acestor schițe este destul de complicată și a fost spusă celor prezenți la evenimentul de ieri, pe scurt, de secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu. 'Aceste schițe și desene au fost achiziționate de Primărie în 6 noiembrie 1939, de la fiul marelui pictor, cu suma de 600.000 lei. După achiziționare au fost expuse la Muzeul Toma Stelian din București, apoi, în 1950 au trecut în patrimoniul statului și au fost expuse rareori la Muzeul Național de Artă. Nu s-a știut despre aceste lucrări că aparțin Câmpinei. Eu am aflat de la un prieten că existau cândva niște desene în arhiva Primăriei și atunci am început căutările', a spus Paul Moldoveanu, cel care a descoperit în vechea arhivă și actul de vânzare-cumpărare a lucrărilor, cel încheiat în 1939. (video)
Apoi a început procesul pentru recuperarea schițelor și desenelor, un proces lung și greu, de aproape 11 ani, pe la diferite instanțe, între Primăria Câmpina, pe de o parte și Ministerul Culturii împreună cu Muzeul Național de Artă, de cealaltă parte. Procesul a fost câștigat de Primăria Câmpina, sentința definitivă și irevocabilă fiind dată în anul 2013.

'Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu aici, în orașul pe care marele ctitor al școlii naționale de artă, Nicolae Grigorescu, l-a ales ca spațiu al reședinței sale în ultimii ani de viață. Grigorescu a iubit foarte mult Câmpina și este minunat că aceste schițe se întorc acum, după atâția ani, în orașul de care ele aparțin, se întorc de fapt acolo unde le este locul', a afirmat Doina Păuleanu, conferențiar universitar, doctor, directorul Muzeului de Artă din Constanță, o expertă în... Nicolae Grigorescu. (video)
'Apariția acestei expoziții, a acestei galerii care reprezintă o investiție semnificativă pentru potența economică a municipiului nostru, trebuie să marcheze demararea unui nou obiectiv - să facem în așa fel încât și Casa Memorială Nicolae Grigorescu să devină proprietatea Câmpinei. Nu o spun în sensul că autoritățile județene nu s-au ocupat de Muzeul Grigorescu, dar este atât de clară diferența de fonduri, de voință politică dacă vreți, între investițiile care s-au făcut la Muzeul Hasdeu și ceea ce se întâmplă la Muzeul Grigorescu. Binomul acesta - galerie schițe Grigorescu și Muzeul Grigorescu - trebuie să se închidă aici, la Câmpina', a afirmat senatorul George Severin. (video)

La evenimentul de ieri a fost foarte multă lume. Alături de primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi, secretarul Paul Moldoveanu și alți reprezentanți ai Primăriei, s-au aflat prefectul județului - Daniel Grigoraș Ștefan, cei doi parlamentari ai Câmpinei - senatorul George Severin și deputatul Virgil Guran, mai mulți consilieri locali, pictorul Valter Paraschivescu - șef secție la Muzeul Județean de Artă Prahova, oameni de cultură și directori de muzee din Câmpina și împrejurimi. Amenajarea spațiului unde sunt expuse schițele și desenele a costat 382.000 lei, bani alocați integral de la bugetul local. Suma este mare pentru că s-au impus condiții speciale de lumină și umiditate, condiții speciale pentru protejarea lucrărilor. Cel mai probabil, de anul viitor va putea fi amenjată o expoziție permanentă, dar vor fi expuse fotocopii ale lucrărilor lui Nicolae Grigorescu.

Schițele au un regim special, nu pot fi expuse mai mult de trei săptămâni pe an. Expoziția de la Casa Căsătoriilor include acum 100 dintre cele 202 schițe și desene ale maestrului Grigorescu. Acestea vor putea fi admirate până pe 9 decembrie 2016. Apoi vor fi expuse celelalte 102, pentru ca publicul doritor să le poată vedea pe toate. 
Expoziția inaugurată ieri este deosebită și cu siguranță merită văzută. Este deschisă marți, joi, vineri și sâmbătă, între orele 10.00 - 14.00, iar miercuri între orele 14.00 - 18.00. Intrarea este gratuită.

7175 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1229 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1281 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

486 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

101 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.