La Castelul "Iulia Hasdeu" va avea loc luni, 2 iulie, o manifestare culturală de tradiție pentru acest loc special - "Sărbătoarea celor 2 Iulii", ajunsă la cea de-a 28-a ediție și dedicată, bineînțeles, celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Ca în fiecare an, și de această dată la sărbătoarea Iuliilor vin oaspeți de seamă și sunt organizate mai multe evenimente pentru iubitorii de cultură.
Manifestarea începe la ora 11.00, se desfășoară în superba grădină a Castelului Hasdeu și include prelegeri susținute de istoricul Ionel Oprișan, profesor universitar Crina Decusară Bocșan, criticul literar Mircea Coloșenco și istoricul Alin Ciupală; lansări de carte; o expoziție de artă plastică intitulată "Julia Hasdeu și poezia picturii", la care expun mai mulți artiști plastici. Un moment deosebit îl va reprezenta spectacolul-omagiu susținut de Ansamblul "Muzica Viva" - "Sursum. Dialogul spiritelor din viața fără de moarte". Este un spectacol de text și muzică, o concepție proprie inspirată din "Arhiva spiritistă" și "Sic Cogito", remarcabilele lucrări ale lui B.P. Hasdeu, traduse și publicate de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial de la Câmpina. Programul complet al manifestării îl aveți atașat acestui articol.
Să nu uităm de "piesa grea" a "Sărbătorii celor 2 Iulii" din acest an. Ne referim, desigur, la spectacolul de teatru "Iulia, o scânteie...", care se va juca luni, de la ora 19.00, pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza". Un spectacol de excepție al Teatrului Elisabeta din București, inspirat din corespondența dintre B.P. Hasdeu și geniala sa fiică, din vremea în care Iulia studia la Paris.
Ar mai trebui să spunem un lucru - anul acesta se împlinesc 125 de ani de când Bogdan Petriceicu Hasdeu a decis să construiască, la Câmpina, un edificiu în memoria fiice sale, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. Atunci, în 1893, Hasdeu a desenat primul plan al edificiului, căruia i-a spus "Castelul celor 2 Iulii". Templul închinat fiicei și devenit loc de refugiu pentru tatăl îndurerat este astăzi Castelul Iuliei, Castelul Câmpinei.
Citiți și "Iulia, o scânteie", un spectacol de excepție al Teatrului Elisabeta, care se va juca la Câmpina pe 2 iulie 2018
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.