Terenul de 24 hectare al fostei Turnătorii Centrale Orion din Câmpina este scos la vânzare cu 40 euro/mp

Actualitate (Categoria articolului)

În toamna anului 2020, o societate cu capital italian din județul Bacău - Edil Center SRL cumpăra de la lichidatorul judiciar activele (terenuri și construcții) aparținând Turnătoriei Centrale Orion Câmpina, societate aflată în faliment. Valoarea contractului era de aproximativ 15 milioane lei fără TVA. La scurt timp după aceea, fosta turnătorie a fost preluată de Lias Enterprises 2020 SRL, o firmă a aceluiași acționar, care s-a apucat să demoleze instalațiile și clădirile de pe terenul TCO. Acum, terenul de 24 hectare este scos la vânzare.

Pe site-urile de specialitate a apărut luna aceasta anunțul privind vânzarea terenului fostei turnătorii, precizându-se că terenul poate fi vândut întreg sau poate fi dezmembrat în funcție de cerințele clienților, prețul fiind 40 euro/mp discutabil. Pentru întregul teren de 24 ha se cer 9,6 milioane euro, adică aproximativ 47,5 milioane lei.
Vă reamintim că, în anul 2021, în Memoriul transmis Agenției pentru Protecția Mediului Prahova pentru obținerea avizului de mediu în vederea demolărilor, noul proprietar al TCO preciza câteva lucruri privind intențiile de viitor: "După terminarea lucrărilor de desființare, se va trece la etapa de nivelare a terenului în vederea pregătirii acestuia pentru noi investiții. Terenul se va nivela complet până la cota 0, iar locul fundațiilor scoase se va umple cu pământ din nivelarea terenului și cu umplutură din beton concasat, acolo unde este necesar(...) Se dorește demolarea construcțiilor pentru a lăsa loc proiectelor viitoare prin care zona va fi valorificată la adevăratul potențial al municipiului Câmpina. (...) Pe viitor se dorește construirea unui complex de locuințe rezidențiale, chiar și a unui centru de îngrijire bătrâni, având în vedere specificul zonei studiate și a vecinătăților". Acum terenul este scos la vânzare și viitorii proprietari vor decide ce se va întâmpla pe această suprafață.

Ridicată în anii 1972-1973, Întreprinderea de Piese Turnate (IPT) Câmpina a fost mulți ani singurul producător din România de cămăși și pompe de extracție pentru industria extractivă. La începuturile sale, avea câteva mii de angajați, atât din Câmpina, cât și din localitățile limitrofe. A venit revoluția, iar la finalul anilor '90, uzina a fost trecută pe lista unităților care urmau să fie lichidate. În anul 2000, societatea a fost cumpărată de familia Ștefana și Mihai Vasiliu, a devenit Turnătoria Centrală Orion, iar în 2008-2009 ajunsese la o cifră de afaceri anuală de 15 milioane euro și producea anual 8.000 tone de piese turnate pentru automobile, vagoane și vapoare, din care 40% pentru export. A urmat o nouă criză care a pus Turnătoria pe butuci, a intrat în lichidare judiciară, apoi în faliment.

(Foto - TCO înaintea demolărilor)

5685 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Toni 29.03.2022 22:44 Nu o vrea fam Vasiliu în apoi? Vinde pana și scaunu pe care sta. Oamenii au ajuns pe Voila din cauza lor. Cine nu a murit de silicoza și nu au apucat 65 ani. Singurul director adevărat era Codreanu. Restu pământ de flori. Cine a fost deștept și a deschis firma, unii sunt în top 300 unii pe acolo, nimeni nu vb de ei

Actualitate

477 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.

2091 vizualizari
27 mar. 2024 11:44

Cătălin Paraschiv, singurul candidat la postul de manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina

4 comentarii

Ziua de 27 martie 2024 a reprezentat termenul limită pentru depunerea candidaturilor la concursul pentru postul de manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina, instituție în subordinea căreia se află și Casa Tineretului.

Alte stiri recente

290 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

410 vizualizari
27 mar. 2024 07:57

Sportivii de la Barracuda Câmpina au participat cu rezultate bune la competiția ”Ivanofeia”, la Salonic

Salonic este oraș care te îndeamnă să te plimbi în fiecare moment. În acest superb oraș cu o moștenire multietnică destul de mare, influențată de diferitele civilizații care și-au pus amprenta asupra Salonicului, sportivii noștri, împreună cu cei de la Palatul Copiilor Constanța, au participat la Competiția Internațională de înot "Ivanofeia", desfășurată week-end-ul trecut, a fost un concurs la care au fost prezenți peste 700 de înotători din Grecia, Macedonia, Moldova, Cipru și, nu în ultimul rând, din România.