Terenul de 24 hectare al fostei Turnătorii Centrale Orion din Câmpina este scos la vânzare cu 40 euro/mp

Actualitate (Categoria articolului)

În toamna anului 2020, o societate cu capital italian din județul Bacău - Edil Center SRL cumpăra de la lichidatorul judiciar activele (terenuri și construcții) aparținând Turnătoriei Centrale Orion Câmpina, societate aflată în faliment. Valoarea contractului era de aproximativ 15 milioane lei fără TVA. La scurt timp după aceea, fosta turnătorie a fost preluată de Lias Enterprises 2020 SRL, o firmă a aceluiași acționar, care s-a apucat să demoleze instalațiile și clădirile de pe terenul TCO. Acum, terenul de 24 hectare este scos la vânzare.

Pe site-urile de specialitate a apărut luna aceasta anunțul privind vânzarea terenului fostei turnătorii, precizându-se că terenul poate fi vândut întreg sau poate fi dezmembrat în funcție de cerințele clienților, prețul fiind 40 euro/mp discutabil. Pentru întregul teren de 24 ha se cer 9,6 milioane euro, adică aproximativ 47,5 milioane lei.
Vă reamintim că, în anul 2021, în Memoriul transmis Agenției pentru Protecția Mediului Prahova pentru obținerea avizului de mediu în vederea demolărilor, noul proprietar al TCO preciza câteva lucruri privind intențiile de viitor: "După terminarea lucrărilor de desființare, se va trece la etapa de nivelare a terenului în vederea pregătirii acestuia pentru noi investiții. Terenul se va nivela complet până la cota 0, iar locul fundațiilor scoase se va umple cu pământ din nivelarea terenului și cu umplutură din beton concasat, acolo unde este necesar(...) Se dorește demolarea construcțiilor pentru a lăsa loc proiectelor viitoare prin care zona va fi valorificată la adevăratul potențial al municipiului Câmpina. (...) Pe viitor se dorește construirea unui complex de locuințe rezidențiale, chiar și a unui centru de îngrijire bătrâni, având în vedere specificul zonei studiate și a vecinătăților". Acum terenul este scos la vânzare și viitorii proprietari vor decide ce se va întâmpla pe această suprafață.

Ridicată în anii 1972-1973, Întreprinderea de Piese Turnate (IPT) Câmpina a fost mulți ani singurul producător din România de cămăși și pompe de extracție pentru industria extractivă. La începuturile sale, avea câteva mii de angajați, atât din Câmpina, cât și din localitățile limitrofe. A venit revoluția, iar la finalul anilor '90, uzina a fost trecută pe lista unităților care urmau să fie lichidate. În anul 2000, societatea a fost cumpărată de familia Ștefana și Mihai Vasiliu, a devenit Turnătoria Centrală Orion, iar în 2008-2009 ajunsese la o cifră de afaceri anuală de 15 milioane euro și producea anual 8.000 tone de piese turnate pentru automobile, vagoane și vapoare, din care 40% pentru export. A urmat o nouă criză care a pus Turnătoria pe butuci, a intrat în lichidare judiciară, apoi în faliment.

(Foto - TCO înaintea demolărilor)

5144 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Toni 29.03.2022 22:44 Nu o vrea fam Vasiliu în apoi? Vinde pana și scaunu pe care sta. Oamenii au ajuns pe Voila din cauza lor. Cine nu a murit de silicoza și nu au apucat 65 ani. Singurul director adevărat era Codreanu. Restu pământ de flori. Cine a fost deștept și a deschis firma, unii sunt în top 300 unii pe acolo, nimeni nu vb de ei

Actualitate

739 vizualizari
15 aug. 2022 12:45

Tânăr de 26 ani, din Câmpina, prins drogat la volan, noaptea trecută

1 comentarii

În cursul nopții trecute, în jurul orei 2.45, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 26 de ani din municipiul Câmpina.

2143 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

1 comentarii

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.

Alte stiri recente

17 vizualizari
15 aug. 2022 15:34

Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Dacă ar vedea Ceaușescu...”

Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

3816 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.