În toamna anului 2020, o societate cu capital italian din județul Bacău - Edil Center SRL cumpăra de la lichidatorul judiciar activele (terenuri și construcții) aparținând Turnătoriei Centrale Orion Câmpina, societate aflată în faliment. Valoarea contractului era de aproximativ 15 milioane lei fără TVA. La scurt timp după aceea, fosta turnătorie a fost preluată de Lias Enterprises 2020 SRL, o firmă a aceluiași acționar, care s-a apucat să demoleze instalațiile și clădirile de pe terenul TCO. Acum, terenul de 24 hectare este scos la vânzare.
Pe site-urile de specialitate a apărut luna aceasta anunțul privind vânzarea terenului fostei turnătorii, precizându-se că terenul poate fi vândut întreg sau poate fi dezmembrat în funcție de cerințele clienților, prețul fiind 40 euro/mp discutabil. Pentru întregul teren de 24 ha se cer 9,6 milioane euro, adică aproximativ 47,5 milioane lei.
Vă reamintim că, în anul 2021, în Memoriul transmis Agenției pentru Protecția Mediului Prahova pentru obținerea avizului de mediu în vederea demolărilor, noul proprietar al TCO preciza câteva lucruri privind intențiile de viitor: "După terminarea lucrărilor de desființare, se va trece la etapa de nivelare a terenului în vederea pregătirii acestuia pentru noi investiții. Terenul se va nivela complet până la cota 0, iar locul fundațiilor scoase se va umple cu pământ din nivelarea terenului și cu umplutură din beton concasat, acolo unde este necesar(...) Se dorește demolarea construcțiilor pentru a lăsa loc proiectelor viitoare prin care zona va fi valorificată la adevăratul potențial al municipiului Câmpina. (...) Pe viitor se dorește construirea unui complex de locuințe rezidențiale, chiar și a unui centru de îngrijire bătrâni, având în vedere specificul zonei studiate și a vecinătăților". Acum terenul este scos la vânzare și viitorii proprietari vor decide ce se va întâmpla pe această suprafață.
Ridicată în anii 1972-1973, Întreprinderea de Piese Turnate (IPT) Câmpina a fost mulți ani singurul producător din România de cămăși și pompe de extracție pentru industria extractivă. La începuturile sale, avea câteva mii de angajați, atât din Câmpina, cât și din localitățile limitrofe. A venit revoluția, iar la finalul anilor '90, uzina a fost trecută pe lista unităților care urmau să fie lichidate. În anul 2000, societatea a fost cumpărată de familia Ștefana și Mihai Vasiliu, a devenit Turnătoria Centrală Orion, iar în 2008-2009 ajunsese la o cifră de afaceri anuală de 15 milioane euro și producea anual 8.000 tone de piese turnate pentru automobile, vagoane și vapoare, din care 40% pentru export. A urmat o nouă criză care a pus Turnătoria pe butuci, a intrat în lichidare judiciară, apoi în faliment.
(Foto - TCO înaintea demolărilor)
Pe Strada Mihai Eminescu din centrul municipiului Câmpina vor începe luni, 7 iulie 2025, lucrările la rețeaua de gaze naturale. Practic, se înlocuiește rețeaua existentă, așa cum s-a întâmplat recent și pe Strada Orizontului.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat pe lista măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar și mărirea normei didactice.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.