În cadrul discuției de zilele trecute de la sediul Asociației ”Fluturi albi” privind derularea proiectului ”7forEDU”, una dintre temele abordate a fost cea privind reziliența și bullyingul, fenomene, din păcate, prea puțin cunoscute în societate, în ansamblul ei, dar mai ales în mediul educațional. Acestea au fost premizele pentru care am invitat-o pe Georgiana Fenic la o discuție mai amplă pe această temă.
Georgiana Fenic este dublă licențiată în economie și psihologie, tema sa pentru lucrarea de licență în psihologie fiind chiar ”Reziliența și bullyingul”. Mai mult, recent, la Conferința Internațională ”Education and psychology challenges - teachers for the knowledge society”, Georgiana Fenic a prezentat o altă temă extrem de interesantă - ”Reziliența în domeniul educațional”.
De la aceste premize a plecat discuția noastră, în cadrul căreia interlocutoarea noastră a explicat ce înseamnă bullyingul, ce însenmnă reziliența, care sunt cauzele și principalele lor moduri de manifestare, cum poate fi recunoscută o victimă a bulllyingului, dar și - foarte important - care ar trebui să fie rolul părinților și al profesorului în toată această ecuație. S-au spus lucrurilor pe nume, cu exemple concrete, uneori, din păcate, chiar profesorii fiind identificați de elevi ca agresori sub diverse forme de tip bullying.
De asemenea, am discutat despre statisticile îngrijorătoare ale UNICEF, dar și ale altor organisme internaționale, privind escaladarea fenomenului de tip bullying în România, mai ales în mediul educațional, ce legătură este între situația din societate și acest fenomen în școli și licee, dar și care este situația în școlile din Câmpina, unde, din păcate, acest fenmomen există, chiar dacă se vorbește extrem de puțin despre el. În final, Georgiana Fenic ne-a mărturisit că a avut experiențe personale de tip bullying, care au învățat-o să înțeleagă reziliența, dar și că obiectivul său este acela ca ”toate temele, proiectele și cercetările mele privind reziliența și bullyingul să stea la baza unui proiect pilot privind creare unei școli de reziliență”.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.