Unul dintre subiectele intens discutate în cursul anului trecut și pentru care s-au făcut numeroase dezbateri a fost cel al importanței colectării selective a deșeurilor, Câmpina - ca multe alte localități și întreaga țară - suferind acut din acest punct de vedere, față de parametrii asumați de România în fața organismelor europene. Anul acesta, de când cu pandemia de coronavirus, nu a mai existat aproape nicio discuție în spațiul public legată de acest subiect.
Pentru a vedea cum mai stau lucrurile în privința colectării selective a deșeurilor în Câmpina, am discutat cu Florin Constantinescu, managerul operatorului de salubritate SC Floricon Salub SRL. ”În primele cinci luni ale acestui an am colectat selectiv 240,177 tone, față de 73,344 tone în aceeași perioadă a anului trecut. Sunt cifre care stau mărturie că s-au făcut niște pași importanți în această privință, dar, din păcate, încă mai avem mult de lucru la mentalitatea oamenilor. Am făcut niște eforturi și am dat saci de culori diferite pentru fiecare abonat, dar tot mai găsim deșeuri amestecate. De asemenea, aceeași problemă o întâmpinăm și la ridicarea deșeurilor vegetale, unde mai găsim și gazon cu pământ, chiar și deșeuri din materiale de construcție. În schimb, după cum se știe, prin grija Primăriei Câmpina, au fost amenajate platforme pentru ridicarea gunoiului de mari dimensiuni, în special mobilier vechi sau deșeuri rezultate din demolări, platformele fiind amenajate pe Aleea Parcului și Aleea Arinului, funcționând alternativ. Este un lucru bun, care ne-a ajutat”, ne-a declarat Florin Constantinescu.
Cele 240,177 tone colectate selectiv în primele cinci luni ale acestui an reprezintă: 74,80 tone hârtie și carton (față de 45,62 tone, în aceeași perioadă a anului trecut), 72,72 tone plastic (față de 21,11 tone, în aceeași perioadă a anului trecut), 46,42 tone compozite (față de zero în 2019), 40,24 tone sticlă (față de zero în 2019), 5,997 tone deșeuri electrice și electronice (față de 6,614 tone în aceeași perioadă a anului trecut).
Soluția în perspectivă imediată pentru situațiile în care se mai găsesc deșeuri amestecate în sacii pentru colectare selectivă sau în zonele cu blocuri la containerele de colectare selectivă ar fi ”acordarea unui avertisment, iar apoi trecerea la tariful penalizator, pentru că, poate, în momentul în care va trebui să plătească mai mult, omul se va gândi de două ori înainte de a mai amesteca deșeurile destinate colectării selective”, este de părere Florin Constantinescu.
Primăria municipiului Câmpina a încheiat de curând un contract cu o firmă specializată în alpinism utilitar, scopul fiind acela de a tăia copaci care reprezintă un pericol major pentru populație, dar și pentru bunurile materiale.
Dacă mergeți pe străzile din Câmpina și vedeți luminile aprinse la stâlpii de iluminat public, nu trebuie să vă faceți griji... Nu s-a dereglat programul, ci se efectuează reparații la rețeaua de iluminat public.
Ceea ce puțini credeau s-au întâmplat astăzi, vineri, 18 iulie - Băile Minerale Telega s-au redeschis publicului.
Pe DN1, pe raza comunei Cornu, în apropiere de Câmpina, a avut loc un accident rutier grav.