Proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul viitor a fost postat pe site-ul Primăriei Câmpina pentru a putea fi studiat de populație și de agenții economici. Dacă aveți propuneri sau sugestii sunteți invitați să le transmite Primăriei prin poșta clasică, prin e-mail sau direct la Registratura instituției până la 18 aprilie 2019. Proiectul va intra pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de la finalul lunii aprilie. Precizăm faptul că administrațiile locale sunt obligate prin lege să indexeze taxele și impozitele locale cu rata inflației.
Conform Codului Fiscal, taxele și impozitele pentru 2020 trebuie aprobate până la data de 30 aprilie a anului în curs. Rata inflației, de 4,6%, a fost comunicată administrațiilor publice de Ministerul Finanțelor. Prin urmare, anul viitor, toate taxele și impozitele locale vor crește cu 4,6%, o majorare care se va simți în buzunarele contribuabililor. Anul acesta, indexarea a fost modică, inflația fiind de 1,34%, însă în 2020, lucrurile vor sta altfel. Am atașat acestui articol principalele taxe și impozite locale, pentru a vedea noile valori comparativ cu cele vechi, iar întregul proiect îl puteți studia pe site-ul Primăriei Câmpina.
Există, totuși, un aspect asupra căruia ne vom opri la acest capitol al taxelor și impozitelor locale. Ca și anul acesta, veți vedea că și la taxele și impozitele din 2020 apar unele valori destul de ciudate, să le spunem așa, cu zecimală, lucru care complică atât plata, cât și încasarea. Normele metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal nu permit rotunjirea valorilor în orice situație, iar anul acesta valorile au fost rotunjite astfel: de la 2,03 lei/oră la 2,10 lei/oră pentru parcarea publică; de la 1,01 lei la 1,10 lei toaleta publică; de la 20,27 lei/exemplar la 20,30 lei/exemplar pentru eliberarea duplicatului după diferite acte; de la 10,13 lei la 10,20 lei intrarea la Muzeul Hasdeu pentru un adult; de la 28,38 lei/mp la 28,40 lei/mp pentru planurile cadastrale și tot așa. Acestea au fost doar câteva exemple. Însă, chiar și rotunjite, aceste taxe au creat unele probleme și multe persoane și-au exprimat nemulțumirea cu privire la valorile stabilite. Anul viitor va fi la fel, pentru că, de exemplu, după indexarea cu rata inflației, taxa de parcare va fi 2,20 lei/oră, toaleta publică - 1,20 lei, intrarea la Muzeul Hasdeu - 10,70 lei pentru adulți și 6,40 lei pentru elevi și studenți etc.
Ne întrebăm dacă nu cumva această problemă nu poate fi rezolvată altfel, măcar în cazul taxelor speciale de care contribuabilul se lovește la tot pasul. Oare Consiliul Local nu ar putea reduce (sau majora) valoarea taxei respective astfel încât, după aplicarea indexării cu rata inflației, să rezulte o valoare întreagă, care să nu mai dea bătăi de cap nici celor care plătesc, nici instituțiilor care încasează aceste taxe?! De vreme ce Codul Fiscal nu permite orice rotunjire a valorii după indexare, nu s-ar putea umbla la valoarea de bază, înainte de indexare?! Întrebăm specialiștii...
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.