Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care va permite primăriilor să acceseze împrumuturi necesarea pentru finalizarea proiectelor din fonduri europene, în limita valorii de un miliard lei.
Un proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, explică urgența spunând că inițiativa este necesară ca urmare a ”solicitărilor formulate de unele unități administrativ-teritoriale care se confruntă cu o lipsă acută de fonduri cauzată de resursele insuficiente ale bugetului local”, ceea ce împiedică alocarea unor sume de bani pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor care au beneficiat de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, declarate nefinalizate, nefuncționale sau etapizate.
În lipsa fondurilor pentru continuarea proiectelor europene, primăriile riscă să fie obligate să dea banii înapoi. ”În situaţia în care proiectele nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate, autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi”, conform expunerii de motive.
Ministrul Finanțelor a explicat că primăriile vor putea astfel să suporte și creșterea prețurilor la materialele de construcții. ”Vom prelungi mecanismul prin care alocăm împrumuturi din venituri din privatizare pentru cheltuielile neeligibile şi cofinanţări, în limita sumei de un miliard lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanţare europeană din 2014 - 2020. Am publicat în transparenţă un proiect de act normativ în acest sens, care sper să se aprobe cât mai repede. Astfel, primarii vor putea duce la bun sfârşit proiectele nefinalizate şi vor putea face funcţionale proiectele nefuncţionale, din perspectiva regulamentelor europene. De asemenea, îi sprijinim să suporte costurile legate de ajustările de preţ (creşterile preţurilor la materialele de construcţii) aferente cheltuielilor neeligibile, prin posibilitatea realizării acestor împrumuturi din Trezorerie, în completarea OUG 64/2022 pe care am iniţiat-o în Guvernul Ciucă, fiind la acea vreme la MIPE”.
Conform proiectului de act normativ, valoarea maximă pe care ar putea-o accesa municipiul Câmpina este de 20 milioane lei. În momentul de față, noua administrație se confruntă cu o serioasă și gravă problemă din punct de vedere financiar, având dificultăți din acest punct de vedere în finalizarea proiectelor aflate în derulare. După intrarea în vigoare a acestui act normativ, doar printr-o hotărâre a Consiliul Local, Câmpina va putea solicita un astfel de împrumut.
Sâmbătă dimineață au început lucrările de intervenție pentru remedierea deficiențelor constate la rețeaua de canalizare în zona Răcitor, pe Strada B.P. Hasdeu din Câmpina.
Este evident că realizarea drumului Valea Doftanei - Săcele este o prioritate pentru Consiliul Județean Prahova, acesta urmând a deveni o alternativă la cel mai aglomerat drum din România - DN1 pe Valea Prahovei.
Subiectul a fost discutat și la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul anului trecut - în zona ”Răcitor” sunt probleme la rețeaua de canalizare, una veche și care creează mari neplăceri locuitorilor de la blocurile din zonă.
În cursul zilei de joi, 16 ianuarie 2025, polițiștii au efectuat două percheziții în comuna Scorțeni, la locuințele unei persoane bănuite de furt calificat, operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.