"Trei panouri votive", noul monument de for public din centrul municipiului Câmpina

Social (Categoria articolului)

Ansamblul "Trei panouri votive" din Parcul Regele Mihai I este realizat de artistul plastic Alfred Dumitriu, cel care a câștigat concursul de soluții organizat de Primăria Câmpina pentru monumentul de for public. Ansamblul nu este încă finalizat, dar principalele componente au fost deja realizate (din tablă inoxidabilă) și montate. Există un panou central și două panouri laterale, simbolistica incluzând repere din istoria Câmpinei, din cultura și economia localității.

Cinci artiști plastici au participat la concursul de soluții organizat de administrația câmpineană, câștigător fiind Alfred Dumitriu. Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina, valoarea totală a contractului încheiat cu câștigătorul concursului este de 214.491 lei, sumă care include concepția artistică, drepturile de autor și realizarea efectivă a panourilor votive. Conform cerințelor administrației locale, panoul central este destinat istoriei, iar aici artistul plastic a realizat o hartă a Câmpinei de la 1918, deasupra căreia sunt menționate numele eroilor care și-au pierdut viața în Războiul de Întregire Națională. Iar deasupra panoului a fost amplasată o hartă a României Mari, acest panou fiind dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. Pe unul dintre panourile laterale (fața dinspre parc) au fost realizate portretele unor personalități reprezentative pentru Câmpina: Nicolae Grigorescu, Constantin Istrati, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Geo Bogza, Alexandru Tudor Miu, Anton Raky și Ion Câmpineanu. Pe același panou, fațeta din spate, dinspre terase, au fost realizate imagini ale celor două muzee din municipiu - Muzeul Hasdeu și Muzeul Grigorescu, precum și bisericile din localitate. Al doilea panou lateral, cel destinat economiei câmpinene, include, pe partea dinspre parc, imagini cu prima rafinărie din Câmpina (înființată de ing. Ion Gheorghiu), cu un puț din perioada de început a exploatărilor petroliere, cu Rafinăria "Steaua Română", cu Schela Câmpina, cu o sondă care erupe, Rafinăria "Astra Română", iar pe partea din spate - Uzina Electrică.

Vom reveni asupra acestor panouri votive în momentul în care lucrarea va fi finalizată. Până atunci, poate ieșim din starea de urgență și cât mai mulți câmpineni vor putea vedea noul monument de for public din Parcul Regele Mihai I. Nu știm dacă este cel mai potrivit monument pentru această zonă și nici nu ne vom da cu părerea asupra realizării artistice în sine, pentru că nu suntem noi în măsură să o facem. Cert este că avem un monument oarecum atipic, cu care va trebui să ne obișnuim.

4392 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1616 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

832 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

752 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

156 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.