"Trei panouri votive", noul monument de for public din centrul municipiului Câmpina

Social (Categoria articolului)

Ansamblul "Trei panouri votive" din Parcul Regele Mihai I este realizat de artistul plastic Alfred Dumitriu, cel care a câștigat concursul de soluții organizat de Primăria Câmpina pentru monumentul de for public. Ansamblul nu este încă finalizat, dar principalele componente au fost deja realizate (din tablă inoxidabilă) și montate. Există un panou central și două panouri laterale, simbolistica incluzând repere din istoria Câmpinei, din cultura și economia localității.

Cinci artiști plastici au participat la concursul de soluții organizat de administrația câmpineană, câștigător fiind Alfred Dumitriu. Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina, valoarea totală a contractului încheiat cu câștigătorul concursului este de 214.491 lei, sumă care include concepția artistică, drepturile de autor și realizarea efectivă a panourilor votive. Conform cerințelor administrației locale, panoul central este destinat istoriei, iar aici artistul plastic a realizat o hartă a Câmpinei de la 1918, deasupra căreia sunt menționate numele eroilor care și-au pierdut viața în Războiul de Întregire Națională. Iar deasupra panoului a fost amplasată o hartă a României Mari, acest panou fiind dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. Pe unul dintre panourile laterale (fața dinspre parc) au fost realizate portretele unor personalități reprezentative pentru Câmpina: Nicolae Grigorescu, Constantin Istrati, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Geo Bogza, Alexandru Tudor Miu, Anton Raky și Ion Câmpineanu. Pe același panou, fațeta din spate, dinspre terase, au fost realizate imagini ale celor două muzee din municipiu - Muzeul Hasdeu și Muzeul Grigorescu, precum și bisericile din localitate. Al doilea panou lateral, cel destinat economiei câmpinene, include, pe partea dinspre parc, imagini cu prima rafinărie din Câmpina (înființată de ing. Ion Gheorghiu), cu un puț din perioada de început a exploatărilor petroliere, cu Rafinăria "Steaua Română", cu Schela Câmpina, cu o sondă care erupe, Rafinăria "Astra Română", iar pe partea din spate - Uzina Electrică.

Vom reveni asupra acestor panouri votive în momentul în care lucrarea va fi finalizată. Până atunci, poate ieșim din starea de urgență și cât mai mulți câmpineni vor putea vedea noul monument de for public din Parcul Regele Mihai I. Nu știm dacă este cel mai potrivit monument pentru această zonă și nici nu ne vom da cu părerea asupra realizării artistice în sine, pentru că nu suntem noi în măsură să o facem. Cert este că avem un monument oarecum atipic, cu care va trebui să ne obișnuim.

3443 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

5791 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

3352 vizualizari
14 apr. 2021 23:25

Agenții economici, asociațiile de proprietari și romii din localitate, invitați să se alăture proiectului "Câmpina curată"

2 comentarii

Proiectul #9ne pasă Împreună pentru ”Câmpina curată”, inițiat de mai multe organizații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiu, se apropie de prima sa acțiune din calendarul de ecologizare a mai multor zone din localitate, acțiune programată sâmbătă, 24 aprilie 2021. Primăria susține demersul societății civile, fiind partener al inițiatorilor acestui proiect, alături de Floricon Salub, Ocolul Silvic și Protoieria Câmpina. 

Alte stiri recente

2196 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3521 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.