Povestea "turnului înclinat" din Câmpina a început în urmă cu 30 de ani, în aprilie 1995, când administrația locală a încheiat cu societatea Duran Internațional SRL contractul de concesiune pentru terenul de 550 mp situat la intersecția Bulevardului Carol I cu Strada 1 Decembrie 1918.
Pe acest teren, societatea menționată, avându-l ca administrator pe Dan Ungureanu, urma să construiască o clădire cu birouri, sedii de firme. S-au întâmplat multe lucruri în acești 30 de ani, dar printre ele nu s-a numărat și finalizarea clădirii care a devenit poate cea mai urâtă pată de pe imaginea Câmpinei și de pe obrazul fostelor administrații locale.
Dorim să vă reamintim cele mai importante aspecte legate de această poveste și o vom face succint, pentru că, altfel, ar trebui să scriem o carte.
- Duran Internațional SRL a obținut terenul de 550 mp în baza Contractului de concesiune nr.49-02/28.04.1995. A fost o concesiune prin licitație publică. O licitație care a avut loc în octombrie 1994, a fost câștigată de firma Duran, dar aceasta nu s-a mai prezentat la semnarea contractului. În mod normal și legal, rezultatele licitației ar fi trebuit anulate. Dar la Câmpina nu s-a întâmplat asta. Dan Ungureanu a venit după șase luni, a încheiat contractul de concesiune și... a fost bine primit. Prețul concesiunii a fost fixat la 25.010 lei/mp, în total 13.755.500 lei (vechi), sumă achitată integral în 1995.
- Prima autorizație de construire a fost emisă în data de 27 februarie 1997 pentru o clădire cu subsol, parter și patru etaje. Pentru că, după doi ani, clădirea nu a fost terminată, a fost solicitată o nouă autorizație care a fost eliberată la 25.10.2000, cu valabilitate de 24 luni, prelungită ulterior cu încă 12 luni, pentru S+P+5 etaje. Interesant este faptul că această a doua autorizație a fost eliberată firmei Rodan SRL (administrator tot Dan Ungureanu), deoarece Duran Internațional fusese radiată în anul 1998. Dar cu Rodan, administrația locală nu avea niciun fel de relație contractuală, concesiunea fiind încheiată cu firma dizolvată, desființată, nu cu Rodan SRL. Dar nu a contat nici acest lucru, s-a mers mai departe, fără niciun fel de act adițional la contract, fără atestarea dreptului de concesionar al noii societăți.
- În anul 2003, se eliberează o nouă autorizație de construire pentru S+P+7E. Cum a fost posibilă modificarea repetată a regimului de înălțime? S-a profitat de o lacună din caietul de sarcini de la licitație, unde se specifica doar numărul minim de etaje (3), nu și cel maxim. Tot în 2003, Rodan SRL și-a schimbat denumirea în Erin SRL, iar la sfârșitul aceluiași an 2003, lucrările au fost abandonate, deoarece construcția a început să se încline. Erin SRL a chemat un expert care a concluzionat că se impun consolidări serioase la fundație și a cerut Primăriei încă o bucată de teren în vecinătate, pentru a putea interveni. Nu a primit terenul respectiv pentru că acesta făcea obiectul unui proces de retrocedare. Și gata, din acel moment s-a pus punct lucrărilor și tot din acel moment vorbim de “turnul înclinat neterminat”.
- În 2009 Primăria Câmpina a dat în judecată firma Erin pentru că nu a finalizat construcția. Primăria a cerut anularea concesiunii asupra terenului și să se constate dreptul de proprietate al administrației locale asupra imobilului. Au urmat mai bine de șase ani de procese și recursuri, iar în 2016 Erin SRL a câștigat definitiv litigiul. Deci, paradoxal, Erin SRL a câștigat procesul în condițiile în care nu avea niciun document care să-i ateste dreptul de concesionar pentru terenul de 550 mp pe care a fost construită clădirea.
- În anul 2017, Consiliul Local Câmpina a aprobat două hotărâri care au stat la baza demarării demersurilor pentru exproprierea ”turnului înclinat”: o hotărâre prin care se aproba începerea procedurilor privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a imobilului și o hotărâre prin care se inventaria în domeniul public al Câmpinei terenul pe care se află oribila construcție. Erin SRL a atacat în instanța de contencios cele două hotărâri și a pierdut atât la Tribunalul Prahova, cât și la Curtea de Apel (în februarie 2020). Deci hotărârile privind exproprierea sunt valabile, au trecut patru ani de la câștigarea procesului cu Erin SRL, dar administrația locală nu a mers mai departe pentru exproprierea propriu-zisă.
Am ajuns în anul de grație 2025. Care este situația actuală, ce șanse sunt să scăpăm de monstrul de beton din centrul Câmpinei, cum s-ar putea face asta, într-un nou articol, în zilele care urmează.
Ședința extraordinară a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 19 martie 2025, trebuie urmărită... A fost un amestec de rechizitoriu dur la adresa fostului primar Alin Moldoveanu, a consilierilor care au votat controversatul proiect al pasajului subteran, cel care a reușit doar să divizeze orașul în două tabere, dar a fost, pe alocuri, și un dialog al surzilor... Sunt multe, foarte multe lucruri de spus despre această ședință.
Zilele acestea, la Câmpina, administrația locală a realizat o serie de lucrări la unele străzi, printre acestea numărându-se și asfaltarea trecerilor la nivel cu cale ferată pe Strada Plevnei și pe Strada Tg. Mureș.
Primăria Câmpina a depus în mandatul trecut, mai exact în vara anului 2024, patru proiecte pentru obținerea finanțării europene în cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, apelul de proiecte privind Renovarea integrată a clădirilor publice.
Primăvara este anotimpul renașterii, când natura revine la viață, prinde culoare și se bucură de razele din ce în ce mai călduroase ale soarelui.