CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

La Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina a fost dezbătut proiectul "Educația ne unește", care va sta la baza viitoarei legi a educației naționale

- Social -

La Școala

Viziunea "Educația ne unește", propusă de ministrul Ecaterina Andronescu și care va sta la baza viitoarei legi a învățământului, trebuie dezbătută în toate școlile din țară cu cadrele didactice, reprezentanții părinților și ai elevilor, membrii Consiliilor de Administrație. Apoi se va face o raportare la Inspectoratul Școlar Județean și la Ministerul Educației cu privire la desfășurarea întâlnirii, concluziile discuțiilor, propuneri din partea participanților. O astfel de dezbatere a avut loc miercuri, 8 mai, la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din Câmpina, moderatori fiind directorul acestei instituții de învățământ, Manuela Vintilescu, respectiv directorul adjunct Cristina Badea.

La dezbatere au participat cadre didactice și părinți, precum și membrii Consiliului de Administrație - consilierii locali Anda Frâncu și Lucian Cercel, șefa Serviciului Buget, Finanțe Contabilitate din cadrul Direcției Economice - Loredana Pulez.
"Educația ne unește" este un document amplu și destul de complex, care propune multe schimbări în sistemul de educație din România, având la bază modelul finlandez de învățământ. De altfel, după cum s-a precizat și la dezbaterea de la Școala "Cuza", coordonatorul proiectului "Educația ne unește" este Radu Szekely, consilier pe probleme de strategie al ministrului Educației, profesor de română și engleză, care a lucrat peste 16 ani în Finlanda.
Iată care ar fi principalele noutăți din viziunea privind viitorul educației în România:
- Învățământul este obligatoriu și gratuit de la vârsta de 3 ani până la 18 ani.
- Primii trei ani reprezintă educația timpurie și se desfășoară la grădinițe (3-6 ani). 
- Ciclul primar inferior include clasele I-III, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea unui singur cadru didactic. Acesta va personaliza și dirija procesul de învățare astfel încât, la sfârșitul perioadei, elevul să aibă competențele necesare comunicării în scris și oral în limba maternă, competențe matematice de bază (adunare, scădere, înmulțire și împărțire), are abilități de utilizare a instrumentelor digitale în contextul învățării, este capabil să își concentreze atenția și să persevereze în lucrul la o sarcină până la finalizarea acesteia. Ciclul primar inferior se încheie cu o testare standardizată, fără caracter public sau de departajare, care evaluează competențele cognitive și socio-emoționale ale elevilor.
- Ciclul primar superior include clasele IV-VIse desfășoară în școli gimnaziale, sub îndrumarea aceluiași cadru didactic din perioada precedentă (învățător sau profesor pentru învățământul primar) și cu participarea progresivă a profesorilor de specialitate pe anumite discipline. Ciclul primar superior se încheie, de asemenea, cu o testare fără caracter public sau de departajare.
Ciclul secundar inferior include clasele VII-IX, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care preia rolul actual al dirigintelui. La finalul clasei a IX-a, elevii vor susține un examen diferențiat, care să permită evaluarea competențelor necesare continuării studiilor pe filiera teoretică sau tehnic-profesională. Continuarea educației obligatorii în ciclul superior se va face pe baza examenului standardizat, a mediei generale cumulate pe cei trei ani la anumite discipline de studiu, precum și pe recomandarea consilierului de orientare profesională, cuantificată ca procentaj din nota finală.
- Ciclul secundar superior include clasele X-XIII, se desfășoară la liceu și se va încheia cu un examen de absolvire. La liceu, elevii vor urma programe (specializări) separate de educație (program de științe, program de socio-umaniste, program vocațional și program profesional), iar bacalaureatul va fi diferențiat în funcție de programul urmat în timpul liceului. (facsimil) Bacalaureatul de tip T, cel susținut de elevii de la programul profesional, nu le va permite înscrierea în învățământul superior, ci doar la școli postliceale și instituții non-universitare.

Dezbaterile privind viziunea ”Educația ne unește” vor avea loc până în vară, după care va fi o propunere de lege. Cu toate că este posibil ca noua lege să fie adoptată până la sfârșitul anului, ea nu va fi implementată imediat, ci începând cu elevii care vor începe școala în 2021.


09 May 2019 18:05 5969 vizualizari


Comentarii






1716 vizualizari 11 Jul 2025 10:32 Apă după program în mai multe localități din Prahova, în iulie. Apelul HidroPrahova către populație

Apă după program în mai multe localități din Prahova, în iulie. Apelul HidroPrahova către populație

Societatea HidroPrahova SA anunță că, pe fondul temperaturilor ridicate și lipsei prelungite de precipitații, în mai multe localități s-au înregistrat creșteri semnificative ale consumului de apă potabilă.

citeste mai mult
516 vizualizari 10 Jul 2025 07:35 Clubul Copiilor Câmpina, unul dintre beneficiarii calculatoarelor donate în cadrul programului “Dăm Click pe România”

Clubul Copiilor Câmpina, unul dintre beneficiarii calculatoarelor donate în cadrul programului “Dăm Click pe România”

Asociația "Ateliere  Fără Frontiere" a anunțat câștigătorii ediției 2025 a programului "Dăm Click pe România".

citeste mai mult
975 vizualizari 09 Jul 2025 15:15 Furtună la Sinaia. Trafic restricționat pe DN1 din cauza unor copaci căzuți peste carosabil. Acoperiș smuls de vânt în zona gării

Furtună la Sinaia. Trafic restricționat pe DN1 din cauza unor copaci căzuți peste carosabil. Acoperiș smuls de vânt în zona gării

O furtună puternică a avut loc miercuri după-amiază la Sinaia. A plouat torențial, iar vântul a bătut în rafale de 70-80 km/h.

citeste mai mult
677 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV