La Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina a fost dezbătut proiectul "Educația ne unește", care va sta la baza viitoarei legi a educației naționale

Social (Categoria articolului)

Viziunea "Educația ne unește", propusă de ministrul Ecaterina Andronescu și care va sta la baza viitoarei legi a învățământului, trebuie dezbătută în toate școlile din țară cu cadrele didactice, reprezentanții părinților și ai elevilor, membrii Consiliilor de Administrație. Apoi se va face o raportare la Inspectoratul Școlar Județean și la Ministerul Educației cu privire la desfășurarea întâlnirii, concluziile discuțiilor, propuneri din partea participanților. O astfel de dezbatere a avut loc miercuri, 8 mai, la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din Câmpina, moderatori fiind directorul acestei instituții de învățământ, Manuela Vintilescu, respectiv directorul adjunct Cristina Badea.

La dezbatere au participat cadre didactice și părinți, precum și membrii Consiliului de Administrație - consilierii locali Anda Frâncu și Lucian Cercel, șefa Serviciului Buget, Finanțe Contabilitate din cadrul Direcției Economice - Loredana Pulez.
"Educația ne unește" este un document amplu și destul de complex, care propune multe schimbări în sistemul de educație din România, având la bază modelul finlandez de învățământ. De altfel, după cum s-a precizat și la dezbaterea de la Școala "Cuza", coordonatorul proiectului "Educația ne unește" este Radu Szekely, consilier pe probleme de strategie al ministrului Educației, profesor de română și engleză, care a lucrat peste 16 ani în Finlanda.
Iată care ar fi principalele noutăți din viziunea privind viitorul educației în România:
- Învățământul este obligatoriu și gratuit de la vârsta de 3 ani până la 18 ani.
- Primii trei ani reprezintă educația timpurie și se desfășoară la grădinițe (3-6 ani). 
- Ciclul primar inferior include clasele I-III, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea unui singur cadru didactic. Acesta va personaliza și dirija procesul de învățare astfel încât, la sfârșitul perioadei, elevul să aibă competențele necesare comunicării în scris și oral în limba maternă, competențe matematice de bază (adunare, scădere, înmulțire și împărțire), are abilități de utilizare a instrumentelor digitale în contextul învățării, este capabil să își concentreze atenția și să persevereze în lucrul la o sarcină până la finalizarea acesteia. Ciclul primar inferior se încheie cu o testare standardizată, fără caracter public sau de departajare, care evaluează competențele cognitive și socio-emoționale ale elevilor.
- Ciclul primar superior include clasele IV-VIse desfășoară în școli gimnaziale, sub îndrumarea aceluiași cadru didactic din perioada precedentă (învățător sau profesor pentru învățământul primar) și cu participarea progresivă a profesorilor de specialitate pe anumite discipline. Ciclul primar superior se încheie, de asemenea, cu o testare fără caracter public sau de departajare.
Ciclul secundar inferior include clasele VII-IX, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care preia rolul actual al dirigintelui. La finalul clasei a IX-a, elevii vor susține un examen diferențiat, care să permită evaluarea competențelor necesare continuării studiilor pe filiera teoretică sau tehnic-profesională. Continuarea educației obligatorii în ciclul superior se va face pe baza examenului standardizat, a mediei generale cumulate pe cei trei ani la anumite discipline de studiu, precum și pe recomandarea consilierului de orientare profesională, cuantificată ca procentaj din nota finală.
- Ciclul secundar superior include clasele X-XIII, se desfășoară la liceu și se va încheia cu un examen de absolvire. La liceu, elevii vor urma programe (specializări) separate de educație (program de științe, program de socio-umaniste, program vocațional și program profesional), iar bacalaureatul va fi diferențiat în funcție de programul urmat în timpul liceului. (facsimil) Bacalaureatul de tip T, cel susținut de elevii de la programul profesional, nu le va permite înscrierea în învățământul superior, ci doar la școli postliceale și instituții non-universitare.

Dezbaterile privind viziunea ”Educația ne unește” vor avea loc până în vară, după care va fi o propunere de lege. Cu toate că este posibil ca noua lege să fie adoptată până la sfârșitul anului, ea nu va fi implementată imediat, ci începând cu elevii care vor începe școala în 2021.

2766 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2397 vizualizari
20 mai. 2019 20:05

Doi câmpineni și-au vărsat "aburii alcoolului" pe ghivecele cu flori de la Poiana Câmpina

În noaptea de sâmbătă spre duminică (18-19 mai 2019), în jurul orei 1.30, doi bărbați din Câmpina, aflați sub influența băuturilor alcoolice, au distrus mai multe ghivece cu flori din Poiana Câmpina. Este vorba despre ghivecele stradale, amplasate în zona trecerii pe sub podul de cale ferată și în centrul comunei. 

1807 vizualizari
19 mai. 2019 07:26

Profesorul Cristian Spulber, la 93 de ani. "Respectul oamenilor este cea mai mare bucurie pe care o poți avea"

2 comentarii

Luni, 20 mai 2019, unul dintre cei mai iubiți și respectați dascăli ai Câmpinei, profesorul Cristian Spulber, împlinește 93 de ani. Jovial, chiar dacă viața i-a pus destule piedici, mereu dispus să stea de vorbă despre aproape orice și cu oricine, cu pasul său vioi și mintea la fel de sclipitoare, venerabilul profesor poate fi văzut aproape zilnic pe străzile Câmpinei și ori de câte ori iese din casă întâlnește zeci, poate chiar sute de oameni, care îl salută cu deosebit respect. Aproape toți sunt foștii săi elevi... Și ce satisfacție mai mare poate avea un om, la 93 de ani, un profesor de mult pensionat, decât respectul celor cu care s-a intersectat de-a lungul vieții.

Alte stiri recente

48 vizualizari
21 mai. 2019 08:55

Robert Turcescu, candidat PMP la alegerile europarlamentare: "Cu toții trebuie să susținem proiectul Europei unite!"

La 44 de ani și cu o carieră importantă de jurnalist în spate, Robert Turcescu a intrat în politică relativ recent, în anul 2016, atunci când s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară și a candidat la Primăria Capitalei. În decembrie 2016 a fost ales deputat de Constanța din partea PMP, înregistrând cel mai mare scor al acestei formațiuni politice pentru Camera Deputaților. Acum, Robert Turcescu se află pe lista candidaților PMP pentru Parlamentul European, acolo unde își dorește să ducă mesajul și proiectele partidului pe care îl reprezintă.

810 vizualizari
20 mai. 2019 22:59

Cupa României, faza județeană, semifinale. Avancronici

La mijlocul acestei săptămâni sunt programate jocurile contând pentru semifinalele fazei județene a Cupei României la fotbal. Jocurile se vor disputa la Câmpina și Plopeni, dar AJF Prahova nu a anunțat încă, în mod clar, până la această oră, locurile de desfășurare ale partidelor. Ba, mai mult, nu se știu nici echipele exacte, având în vedere că CS Cornu a făcut o contestație la jocul din faza precedentă cu Tricolorul Breaza, fiind foarte posibil s-o câștige, un verdict urmând a fi dat marți, cu o zi înaintea jocurilor. De asemenea, până la acest moment, nu au fost date publicității nici numele oficialilor acestor jocuri. În măsura în care vor apărea noutăți, vom reveni. Până atunci, iată programul și scurte avancronici: