La Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina a fost dezbătut proiectul "Educația ne unește", care va sta la baza viitoarei legi a educației naționale

Social (Categoria articolului)

Viziunea "Educația ne unește", propusă de ministrul Ecaterina Andronescu și care va sta la baza viitoarei legi a învățământului, trebuie dezbătută în toate școlile din țară cu cadrele didactice, reprezentanții părinților și ai elevilor, membrii Consiliilor de Administrație. Apoi se va face o raportare la Inspectoratul Școlar Județean și la Ministerul Educației cu privire la desfășurarea întâlnirii, concluziile discuțiilor, propuneri din partea participanților. O astfel de dezbatere a avut loc miercuri, 8 mai, la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din Câmpina, moderatori fiind directorul acestei instituții de învățământ, Manuela Vintilescu, respectiv directorul adjunct Cristina Badea.

La dezbatere au participat cadre didactice și părinți, precum și membrii Consiliului de Administrație - consilierii locali Anda Frâncu și Lucian Cercel, șefa Serviciului Buget, Finanțe Contabilitate din cadrul Direcției Economice - Loredana Pulez.
"Educația ne unește" este un document amplu și destul de complex, care propune multe schimbări în sistemul de educație din România, având la bază modelul finlandez de învățământ. De altfel, după cum s-a precizat și la dezbaterea de la Școala "Cuza", coordonatorul proiectului "Educația ne unește" este Radu Szekely, consilier pe probleme de strategie al ministrului Educației, profesor de română și engleză, care a lucrat peste 16 ani în Finlanda.
Iată care ar fi principalele noutăți din viziunea privind viitorul educației în România:
- Învățământul este obligatoriu și gratuit de la vârsta de 3 ani până la 18 ani.
- Primii trei ani reprezintă educația timpurie și se desfășoară la grădinițe (3-6 ani). 
- Ciclul primar inferior include clasele I-III, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea unui singur cadru didactic. Acesta va personaliza și dirija procesul de învățare astfel încât, la sfârșitul perioadei, elevul să aibă competențele necesare comunicării în scris și oral în limba maternă, competențe matematice de bază (adunare, scădere, înmulțire și împărțire), are abilități de utilizare a instrumentelor digitale în contextul învățării, este capabil să își concentreze atenția și să persevereze în lucrul la o sarcină până la finalizarea acesteia. Ciclul primar inferior se încheie cu o testare standardizată, fără caracter public sau de departajare, care evaluează competențele cognitive și socio-emoționale ale elevilor.
- Ciclul primar superior include clasele IV-VIse desfășoară în școli gimnaziale, sub îndrumarea aceluiași cadru didactic din perioada precedentă (învățător sau profesor pentru învățământul primar) și cu participarea progresivă a profesorilor de specialitate pe anumite discipline. Ciclul primar superior se încheie, de asemenea, cu o testare fără caracter public sau de departajare.
Ciclul secundar inferior include clasele VII-IX, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care preia rolul actual al dirigintelui. La finalul clasei a IX-a, elevii vor susține un examen diferențiat, care să permită evaluarea competențelor necesare continuării studiilor pe filiera teoretică sau tehnic-profesională. Continuarea educației obligatorii în ciclul superior se va face pe baza examenului standardizat, a mediei generale cumulate pe cei trei ani la anumite discipline de studiu, precum și pe recomandarea consilierului de orientare profesională, cuantificată ca procentaj din nota finală.
- Ciclul secundar superior include clasele X-XIII, se desfășoară la liceu și se va încheia cu un examen de absolvire. La liceu, elevii vor urma programe (specializări) separate de educație (program de științe, program de socio-umaniste, program vocațional și program profesional), iar bacalaureatul va fi diferențiat în funcție de programul urmat în timpul liceului. (facsimil) Bacalaureatul de tip T, cel susținut de elevii de la programul profesional, nu le va permite înscrierea în învățământul superior, ci doar la școli postliceale și instituții non-universitare.

Dezbaterile privind viziunea ”Educația ne unește” vor avea loc până în vară, după care va fi o propunere de lege. Cu toate că este posibil ca noua lege să fie adoptată până la sfârșitul anului, ea nu va fi implementată imediat, ci începând cu elevii care vor începe școala în 2021.

3316 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1373 vizualizari
17 iul. 2019 12:47

”Câmpina, oraș fericit”, un proiect al Fundației Zamolxes, dedicat implicării civice a locuitorilor

Implicarea civică a locuitorilor municipiului Câmpina în rezolvarea problemelor comunității este o temă importantă, dar greu de pus în practică. În teorie, totul funcționează, dar lucrurile se complică în momentul în care se încearcă punerea în aplicare a teoriei. Cel mai nou proiect al cărui scop este atragerea oamenilor spre problemele comunității și găsirea de soluții pentru rezolvarea lor aparține Fundației ”Zamolxes” și a demarat luni, 15 iulie, printr-o primă întâlnire, moderată de Florin Predescu, președintele fundației.

2690 vizualizari
16 iul. 2019 21:48

Avem cel mai mare tarif din țară la apa potabilă. Iar tariful cumulat apă-canal este similar celui din Dubai. Mulțumim, HidroPrahova!

După cum vă informam recent, de la 1 iulie 2019, prețul la apa potabilă a fost majorat pentru toți abonații din aria de acoperire a societății HidroPrahova. Este vorba despre municipiul Câmpina și alte 60 de localități din județ. Noul preț este 5,29 lei/mc, cu tot cu TVA. Este greu de înțeles ce strategie tarifară are operatorul de apă și canal al cărui acționar majoritar este Consiliul Județean Prahova, iar acționari minoritari sunt consiliile locale din localitățile deservite de HidroPrahova. O să vă prezentăm în continuare prețul la metrul cub de apă potabilă în aproape toată țara, pentru a demonstra că aici, în Prahova, plătim cel mai mare preț la apa potabilă.

Alte stiri recente

2029 vizualizari
17 iul. 2019 17:36

Accident la Câmpina. O femeie a fost lovită pe trecerea de pietoni pe Strada B.P. Hasdeu

Miercuri după-amiază, pe Strada B.P. Hasdeu din municipiul Câmpina a avut loc un accident de circulație, în urma căruia o femeie, în vârstă de 30 de ani, a ajuns la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal.

2658 vizualizari
16 iul. 2019 20:14

Parcul de la Soldat, pe ultimii 500-800 de metri. Parcă începe să arate ca în proiect. Sau nu...

1 comentarii

Ce-ar mai putea fi de spus despre lucrarea de modernizare a Parcului de la Soldat (rămas fără soldat și denumit oficial Regele Mihai I), o lucrare începută în aprilie 2018 și care pare că nu se mai termină, deși au trecut 448 de zile de la demararea ei?! La ședința Consiliului Local Câmpina, de la finalul lunii iunie 2019, viceprimarul Adrian Pițigoi afirma că în două-trei zile, maxim o săptămână, lucrarea va fi gata. Au trecut de atunci trei săptămâni și pare că tot nu s-a ajuns la... ultima sută de metri. Deja e prea mult pentru nervii și banii câmpinenilor!