La Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina a fost dezbătut proiectul "Educația ne unește", care va sta la baza viitoarei legi a educației naționale

Social (Categoria articolului)

Viziunea "Educația ne unește", propusă de ministrul Ecaterina Andronescu și care va sta la baza viitoarei legi a învățământului, trebuie dezbătută în toate școlile din țară cu cadrele didactice, reprezentanții părinților și ai elevilor, membrii Consiliilor de Administrație. Apoi se va face o raportare la Inspectoratul Școlar Județean și la Ministerul Educației cu privire la desfășurarea întâlnirii, concluziile discuțiilor, propuneri din partea participanților. O astfel de dezbatere a avut loc miercuri, 8 mai, la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din Câmpina, moderatori fiind directorul acestei instituții de învățământ, Manuela Vintilescu, respectiv directorul adjunct Cristina Badea.

La dezbatere au participat cadre didactice și părinți, precum și membrii Consiliului de Administrație - consilierii locali Anda Frâncu și Lucian Cercel, șefa Serviciului Buget, Finanțe Contabilitate din cadrul Direcției Economice - Loredana Pulez.
"Educația ne unește" este un document amplu și destul de complex, care propune multe schimbări în sistemul de educație din România, având la bază modelul finlandez de învățământ. De altfel, după cum s-a precizat și la dezbaterea de la Școala "Cuza", coordonatorul proiectului "Educația ne unește" este Radu Szekely, consilier pe probleme de strategie al ministrului Educației, profesor de română și engleză, care a lucrat peste 16 ani în Finlanda.
Iată care ar fi principalele noutăți din viziunea privind viitorul educației în România:
- Învățământul este obligatoriu și gratuit de la vârsta de 3 ani până la 18 ani.
- Primii trei ani reprezintă educația timpurie și se desfășoară la grădinițe (3-6 ani). 
- Ciclul primar inferior include clasele I-III, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea unui singur cadru didactic. Acesta va personaliza și dirija procesul de învățare astfel încât, la sfârșitul perioadei, elevul să aibă competențele necesare comunicării în scris și oral în limba maternă, competențe matematice de bază (adunare, scădere, înmulțire și împărțire), are abilități de utilizare a instrumentelor digitale în contextul învățării, este capabil să își concentreze atenția și să persevereze în lucrul la o sarcină până la finalizarea acesteia. Ciclul primar inferior se încheie cu o testare standardizată, fără caracter public sau de departajare, care evaluează competențele cognitive și socio-emoționale ale elevilor.
- Ciclul primar superior include clasele IV-VIse desfășoară în școli gimnaziale, sub îndrumarea aceluiași cadru didactic din perioada precedentă (învățător sau profesor pentru învățământul primar) și cu participarea progresivă a profesorilor de specialitate pe anumite discipline. Ciclul primar superior se încheie, de asemenea, cu o testare fără caracter public sau de departajare.
Ciclul secundar inferior include clasele VII-IX, se desfășoară în școlile gimnaziale sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care preia rolul actual al dirigintelui. La finalul clasei a IX-a, elevii vor susține un examen diferențiat, care să permită evaluarea competențelor necesare continuării studiilor pe filiera teoretică sau tehnic-profesională. Continuarea educației obligatorii în ciclul superior se va face pe baza examenului standardizat, a mediei generale cumulate pe cei trei ani la anumite discipline de studiu, precum și pe recomandarea consilierului de orientare profesională, cuantificată ca procentaj din nota finală.
- Ciclul secundar superior include clasele X-XIII, se desfășoară la liceu și se va încheia cu un examen de absolvire. La liceu, elevii vor urma programe (specializări) separate de educație (program de științe, program de socio-umaniste, program vocațional și program profesional), iar bacalaureatul va fi diferențiat în funcție de programul urmat în timpul liceului. (facsimil) Bacalaureatul de tip T, cel susținut de elevii de la programul profesional, nu le va permite înscrierea în învățământul superior, ci doar la școli postliceale și instituții non-universitare.

Dezbaterile privind viziunea ”Educația ne unește” vor avea loc până în vară, după care va fi o propunere de lege. Cu toate că este posibil ca noua lege să fie adoptată până la sfârșitul anului, ea nu va fi implementată imediat, ci începând cu elevii care vor începe școala în 2021.

3593 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1702 vizualizari
14 oct. 2019 22:06

Scrisoarea impresionantă a unei femei ai cărei părinți au fost uciși, către parlamentarii care au votat Legea recursului compensatoriu

Maria Dumitru este o femeie din Constanța, ai cărei părinți au fost uciși cu bestialitate, în vara acestui an, de un individ eliberat din penitenciar în baza Legii privind recursul compensatoriu. Pe 9 octombrie 2019, ea le-a trimis o scrisoare parlamentarilor care au aprobat această lege controversată, cerându-le să o abroge cât mai repede. ”Vă consider părtaş la această dublă crimă şi sper ca această vină să vă urmărească până la sfârşitul vieţii, aşa cum durerea de a-mi pierde părinţii în cel mai crud mod cu putinţă va fi cu mine pentru totdeauna. Nu există noapte în care să nu mă gândesc la suferința fizică și mentală din ultimele lor minute”, scrie Maria Dumitru în scrisoarea adresată parlamentarilor.

769 vizualizari
14 oct. 2019 21:30

”Un pas către tine”, un proiect important destinat copiilor de la Centrul "Glasul Autismului" din Câmpina

Proiectul „Un pas către tine” se derulează pe parcursul a trei luni la Centrul ”Glasul Autismului” din Câmpina și își propune să valorifice potențialul copiilor cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai centrului menționat, prin implicarea în activități de coordonare, mișcare și sport. Acesta este cel de-al doilea proiect al Asociației "Glasul Autismului" finanțat de Kaufland în cadrul Programului START ONG, implementat de Act for Tomorrow.

Alte stiri recente

1605 vizualizari
14 oct. 2019 20:16

Trafic deviat și stații desființate temporar în Câmpina, pe Bd. Carol I, pentru executarea lucrărilor de canalizare. Marți se asfaltează și Strada Golești

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi, 14 octombrie 2019, Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este închis circulației pe tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la Fibec și Biserica de la Brazi, pentru executarea lucrărilor de canalizare derulate cu fonduri europene prin HidroPrahova. Avizul de închidere a circulației este valabil până pe 8 noiembrie 2019, iar în toată această perioadă traficul rutier va fi deviat pe străzile Frații Golești și B.P. Hasdeu.

1551 vizualizari
14 oct. 2019 16:46

Sâmbătă, 19 octombrie, la Câmpina au loc Cupa Speranțelor Olimpice și Memorialul ”Luca Henegar”, la aruncări

Cele mai importante competiții de atletism găzduite de Câmpina au loc în mod tradițional în luna octombrie, atunci când în organziarea CSS ”Constantin IstratI” și a Casei Tineretului se desfășoară Cupa Speranțelor Olimpice, ajunsă la a treia ediție, și Memorialul ”Luca Henegar”, la aruncări. Organizarea simultană a celor două competiții care aduc la Câmpina, în fiecare an, cei mai buni aruncători din România, este singurul prilej de omagiere a unei mari personalități a Câmpinei, un om de mare valoare și de o modestie rară - profesorul Luca Henegar.