Primăvara tocmai s-a încheiat, însă câteva boli specifice sezonului, printre care gripa, laringita, sinuzita, continuă să mai pună la încercare o parte a populației.
Aceste boli țin de domeniul otorinolaringologie (ORL), o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor la nivelul urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și sinusurilor. Dr. Vlad Postelnicu, medic primar ORL, doctor în științe medicale, este de cinci ani colaborator al Centrului Medical SanConfind. Vine de la București, unde lucrează în cadrul unei clinici private de renume. De la începutul primăverii și până azi, se poate spune că a fost unul dintre cei mai căutați doctori ai spitalului din Poiana Câmpina, dat fiind numărul ridicat al pacienților care i-au solicitat consultații. Este medic primar din anul 2014, la câțiva ani după dobândirea doctoratului în științe medicale. A absolvit medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, promoția 2003. Dr. Vlad Postelnicu are multiple competențe profesionale (în chirurgie endoscopică ORL, laser, audiologie), fiind afiliat la mai multe asociații și organizații medicale internaționale. A scris numeroase studii și lucrări în reviste de specialitate și este coautor la multe manuale și tratate din domeniul ORL. Are, de asemenea, foarte multe participări la congrese naționale și internaționale.
Referitor la afecțiunile urechii, nasului și gâtului, dr. Vlad Postelnicu spune că acestea sunt interconectate, așa că pot apărea boli simultan în toate cele trei organe amintite. “Nasul este filtrul de aer al organismului, putem face o comparație cu filtrul de aer de la o mașină, înfundarea acestuia din urmă poate bloca funcționarea motorului. Așa se întâmplă și în cazul bolilor de nas, apariția lor face ca organismul să nu mai funcționeze bine. Un nas înfundat mult timp duce la afectarea urechilor, scade calitatea auzului, pot să apară dureri, amețeli. Tot un nas înfundat dăunează respirației orale și are ca urmare afectarea plămânilor, răceli mai dese, agravarea bolilor pulmonare în forme incipiente sau nemanifeste. De exemplu, un ast bronșic incipient sau un astm bronșic alergic. Pneumonii care, teoretic, în mare lor majoritate, s-ar vindeca singure, din cauza unui nas înfundat nu se mai vindecă, dacă mai prinzi și o infecție bacteriană, apar complicații și mai mari. Nu mai pun la socoteală agravarea sforăitului, insomniile și alte complicații. Însă, dacă orice afecțiune ORL este tratată la timp, rezolvarea ei nu întârzie să apară.
Operațiile de amigdale și de polipi nu se fac fără un motiv întemeiat
Dureri în gât putem simți fără să avem un nas înfundat, explică doctorul Postelnicu. Iar asta din cauza faptului că de la nivelul nasului, a gâtului și, mai jos, către laringe - organul vocii, toate aceste structuri sunt interconectate. “Toate formează poarta de apărare a organismului, un inel limfatic care luptă pentru asigurarea sănătății noastre. Este o luptă permanentă între organismul fiecăruia și factorii agresori. Dau ca exemplu amigdalele palatine. Lumea se vaită când ele se inflamează, dar faptul că s-au umflat nu înseamnă o nenorocire, înseamnă că amigdalele și-au făcut treaba și au luptat împotriva infecției. Amigdalele reprezintă, schematic vorbind, unul dintre cele cinci organe limfatice ale gâtului care luptă împotriva agenților infecțioși pătrunși în organism. Primul organ ar fi spatele nasului, deasupra vălului palatin, sunt vegetațiile adenoide, care adeseori sunt mărite la copii. Sunt așa-zișii polipi nazali, formațiuni limfoide situate în spatele nasului, în zona de trecere între nas și gât. Fac parte și ele din sistemul imunitar, sunt primele dintre cele cinci amintite mai sus și au rolul de a captura și elimina microbii care pătrund în organism prin cavitatea nazală și gură. Când polipii se umflă într-o măsură rezonabilă, înseamnă că e de bine, fiindcă nu au rămas inactive, au luptat pentru sănătatea corpului. De aceea, nu trebuie să cădem în greșeala unor părinți care, nefiind bine informați, sfătuiți de neprofesioniști, doresc imediat ce trece infecția să-i scoată polipii copilului. Polipii nu trebuie scoși fără un motiv întemeiat. Dacă avem mulți microbi care vor să facă petrecere în spatele nasului, îi înfruntă imediat vegetațiile adenoide. Pe acestea le putem asemui cu niște soldați care luptă cu microbii. Dacă îi înving, nu ne îmbolnăvim. Dacă pierd bătălia, începe să ne doară gâtul, să ne doară urechea, să facem febră. Operația de polipi are rostul ei, ea se face numai în anumite condiții stricte. Polipii trebuie înlăturați numai atunci când se măresc prea mult sau se inflamează prea des. Treaba asta este valabilă și în cazul amigdalelor. În urmă cu 50 de ani și mai bine, nu prea se respectau protocoalele medicale care prevedeau clar când se fac extrageri de amigdale sau vegetații adenoide. Copiii cărora li s-au extirpat prea devreme cele două structuri, adică fără un motiv întemeiat, vor suferi toată viața din cauza aceasta și vor răci mai ușor”, a explicat dr. Vlad Postelnicu. (P)
La 16 aprilie 2015, la Poiana Câmpina se deschidea Spitalul SanConfind. A fost inaugurată atunci Baza de Tratament și Recuperare Medicală, prima structură funcțională a acestei unități care a devenit ulterior cel mai mare spital privat din județul Prahova.
Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.
Circle Premium este cel mai complet test ADN, care ne oferă 500 de informații privind sănătatea noastră și stilul de viață.