Conferențiar universitar doctor Sebastian Grădinaru, un medic strălucit și profund devotat meseriei sale, a reușit o nouă premieră pentru chirurgia de la Spitalul SanConfind - rezecția unei tumori de rinichi. Operația reprezintă un succes deplin.
Bolnavul operat se simte acum ca și când ar trăi o nouă viață. Pacientul operat, un bărbat de 67 de ani, depistat cu cancer de mai multă vreme, fusese diagnosticat cu o tumoră de mari dimensiuni, cântărind circa trei kilograme, care îi afecta rinichiul stâng și trebuia urgent îndepărtată. Operația a avut o complexitate deosebită și a durat aproape cinci ore. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost favorabilă, acesta fiind externat după doar trei zile. Recuperarea sa va continua sub monitorizare periodică, pentru a se putea evalua starea generală de sănătate și funcționarea rinichiului rămas. Pe lângă îndepărtarea rinichiului afectat, în cadrul intervenției chirurgicale au fost incluse excizia glandei suprarenale stângi, splenectomia și pancreatectomia caudală, toate fiind necesare pentru prevenirea complicațiilor. Medicul Sebastian Grădinaru este cunoscut ca fiind un profesionist desăvârșit, dar din propriile declarații înțelegem că la succesul operațiilor sale contribuie mereu și dotările de excepție ale performantului bloc-operator din Secția de chirurgie: „Această intervenție a fost o provocare majoră, dar și o confirmare a capacității noastre de a gestiona cazuri de mare complexitate. Ne bucurăm că am putut contribui la salvarea vieții pacientului și că SanConfind continuă să ofere servicii medicale la cele mai înalte standarde”, a afirmat dr. Sebastian Grădinaru, care are performanțe de excepție în oncologia organelor interne, dar este, de asemenea, un reputat specialist în chirurgia sânului, specializare pentru care s-a pregătit și în străinătate, un an de zile lucrând în Irlanda, la Galway University Hospital. Are o bogată experiență în chirurgia generală, realizând peste 5.000 de operații, marea majoritatea reprezentând intervenții laparoscopice.
Blocul-operator pentru chirurgia SanConfind
În afară de blocul-operator de la primul etaj, care funcționează în cadrul Secției Obstetrică-Ginecologie, la al doilea etaj al Spitalului SanConfind se găsesc sălile de operații dedicate cu precădere chirurgiei generale și ortopediei. Practic, în acest bloc-operator, dotat la cel mai înalt nivel, se pot face tot felul de operații, dar intervențiile chirurgicale din cele două specialități medicale amintite sunt cele mai frecvente. Există aici trei săli de operații, dintre care două sunt aseptice, având instalații de ventilație cu flux laminar. Nu sunt multe spitalele din România care au flux laminar în sălile de operații. Acest sistem cu instalații speciale permite purificarea aerului în spațiile unde se realizează intervențiile chirurgicale. Asigurând un flux laminar direct deasupra câmpului chirurgical și al instrumentarului de lângă masa de operație, acest flux de aer pur acționează ca o barieră pentru eliminarea particulelor purtătoare de bacterii. Pe acoperișul spitalului sunt amplasate mai multe centrale de tratare a aerului, așa-numitele CTA-uri, care filtrează, încălzesc, separă și distribuie aerul introdus direct în sala de operații și în toate spațiile spitalului. În tot Spitalul SanConfind, sistemul de ventilație și de încălzire este în legătură cu CTA-urile de pe acoperiș, fiecare CTA având arondată o zonă pe care o deservește continuu. Peste tot în interiorul clădirii este aceeași situație. Teoretic, în spital nici nu ar trebui deschise ferestrele sau ușile pentru aerisire, nu este nevoie de ventilația clasică, deoarece se face o ventilație mult mai bună prin amintitele centrale de pe acoperiș. Pentru fiecare spațiu al clădirii, prin tavan se introduce aerul purificat de CTA-uri, și tot prin tavan (desigur prin alte guri), aerul uzat este eliminat în exterior. Într-o oră se ventilează de patru ori volumele de aer respective, iar acest ciclu se repetă permanent. CTA-urile au niște filtre speciale, numite Hepa, care realizează eliminarea tuturor impurităților din aer, a bacteriilor etc, ceea ce face ca gradul de asepsie al aerului din interiorul spitalului să fie maxim. Filtrele acestea se controlează periodic și se curăță. Cum am menționat, a treia sală de operații este septică, aici făcându-se operații care implică intervenții asupra țesuturilor cu infecții. (P)
Despre Spitalul Municipal Câmpina se discută mult... E foarte simplu să stai pe margine și să vorbești, să-ți manifești nemulțumirea. Sigur, sunt multe probleme, sunt puncte nevralgice, sunt așteptări... Am încercat o radiografie a activității acestei unități medicale așa cum s-a văzut din postura șefilor mai multor secții, a asistentului șef, precum și a directorului medical Călin Tiu.
Circle Premium este cel mai complet test ADN, care ne oferă 500 de informații privind sănătatea noastră și stilul de viață.
De Black Friday, la SanConfind se pot face investigații gratuite de imagistică medicală. Este vorba despre investivații CT sau RMN cu decontare prin CAS Prahova.
Miercuri, 30 octombrie, de la ora 9.30, la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina va avea loc un workshop medical de mare importanță, cu participare internațională, dedicat tratamentului pentru incontinența urinară de stres la femei, utilizând o metodă modernă și minim invazivă - injectarea cu implant bioresorbabil UROLON.