100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

Social (Categoria articolului)

De astăzi, 1 octombrie 2018, vă prezentăm o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Numai că, de această dată, cu "100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" vom intra în anul următor și vom merge până la 8 ianuarie 2019, Ziua Câmpinei, ziua în care localitatea împlinește 516 de la prima atestare documentară. Vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, descoperind împreună legătura lor cu orașul nostru. Începem, deloc întâmplător, o să vedeți, cu scriitorul Cezar Bolliac.

Cezar Bolliac are meritul de a fi fost printre primii care au scris despre frumuseţea acestor locuri. Asta, începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici, la Câmpina, de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească. De altfel, din 1833, Bolliac a făcut parte din Societatea Filarmonică, înfiinţată de Ion Câmpineanu. Poet şi gazetar, Bolliac s-a născut pe 23 martie 1813 la Bucureşti şi a fost unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848. A fost nevoit să plece în exil, între 1849 şi 1857, după înfrângerea revoluţionarilor, dar odată întors în ţară se dedică publicisticii şi arheologiei. Moare la Bucureşti, în anul 1881, dar pentru Câmpina rămâne un deschizător de drumuri, el fiind cel care, prin descrierile sale, a atras aici personalităţile care aveau să marcheze istoria Câmpinei, începând cu dr. C.I. Istrati.

2752 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Constantin ILIE 06.11.2018 09:07 Vă rog în analiza dvs nu îl uitați pe profesorul -arhitect Toma T. Socolescu cu creațile sale : Liceul, Judecătoria, Farmacia Voiculescu, casele : Nicolie Popescu-Parafină, dr D. Gheorghiu, D.Stefănescu-Brânză etc.

Social

568 vizualizari
22 mai. 2019 21:47

S-a încheiat prima ediție a proiectului "Meseria de părinte se învață în fiecare zi", derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din Câmpina

"Meseria de părinte se învață în fiecare zi" este un proiect educațional deosebit, derulat la Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina. Un proiect complex, care a inclus multe activități, una mai frumoasă ca alta și în care au fost implicați copiii și părinții, cu sprijinul cadrelor didactice, bineînțeles. Astăzi, proiectul a ajuns la final, dar conducerea Grădiniței "Iulia Hasdeu" ar dori să-l transforme în tradiție, iar partea de concurs (fotografii și desene) să se organizeze an de an, să se dezvolte și, poate, la un moment dat, să devină un concurs județean și apoi național, așa cum este "Umbrela Verde" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu".

1261 vizualizari
22 mai. 2019 20:37

Liceenii câmpineni au plantat flori la Cimitirul Eroilor de pe Strada Bobâlna

La inițiativa Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria" din Câmpina, în cursul anului 2018 s-au alocat fonduri de la bugetul local pentru rescrierea crucilor din Cimitirul Eroilor situat pe Strada Bobâlna. Astăzi, a doua zi după marea sărbătoarea creștinească a Sfinților Împărați Constantin și Elena, la propunerea aceleiași asociații, elevi de la liceele câmpinene, sub îndrumarea angajaților de la Serele Municipale ale Primăriei Câmpina, au plantat flori la mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bobâlna.

Alte stiri recente

1704 vizualizari
22 mai. 2019 19:37

Cupa României, faza județeană, semifinale. Rezultate

Miercuri după-amiază au fost programate semifinalele fazei județene a Cupei României. În cele din urmă a avut loc numai un joc, partida Tricolorul Breaza - CS Blejoi fiind amânată până când comisiile AJF se vor pronunța asupra unei contestații făcute de CS Cornu împotriva clubului Tricolorul Breaza.

1933 vizualizari
22 mai. 2019 13:23

Primul proiect european, un mare succes pentru Școala Centrală din Câmpina

Timp de doi ani, la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina s-a derulat un proiect deosebit, în cadrul programului european Erasmus+. Intitulat WATCH, acest proiect extrem de complex, coordonat de profesoara de limba și literatura română - Laura Arman, a avut la bază o idee generoasă - o inovație științifică privind includerea în metologia de lucru a discuțiilor libere cu elevii. Ei bine, la capătul celor doi ani de lucru intens, marți, 21 mai, la Școala Centrală a avut loc activitatea finală din cadrul acestui proiect - concluziile. La eveniment au participat, pe lângă cadrele didactice de la Școala Centrală și conducerea instituției, invitați de la alte unități de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, dar și reprezentanți ai școlii din Italia sub coordonarea căreia s-a desfășurat acest proiect. Trebuie precizat faptul că, în luna iulie, la Oxford, este programată o conferință internațională pentru prezentarea și discutarea concluziilor din cadrul tuturor proiectelor Erasmus+, inclusiv din cadrul proiectului derulat de Școala Centrală Câmpina.