Am suspectat pe nedrept că, după ce a trecut prin șocul ca propriul partid să-i refuze candidatura și să fie obligat să dea jos de pe stâlpi bannerele pe care de abia le montase, dar mai ales după ce a văzut votul oamenilor la alegerile din septembrie anul trecut, fostul primar Horia Tiseanu ar fi înțeles că lumea evoluează, că lucrurile s-au schimbat, iar ”stilul” său nu mai este la modă și nici nu mai este agreat de (aproape) nimeni. Dar dincolo de toate acestea, felul în care a reacționat în criza apei de la Câmpina depășește orice imaginație. Horia Tiseanu face exact ce a făcut în ultimele sale mandate de primar - jignește și evită adevărul.
Numele fostului primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, a apărut în criza apei după ce au fost făcute publice documente care atestă faptul că apa a fost infestată la Câmpina cu Clostridium perfringens, adică exact aceeași bacterie care a declanșat nebunia de acum, și în anii trecuți - 2018, 2019, 2020. Firesc, au apărut o serie de întrebări legitime:
1. De ce administrația Tiseanu - Pițigoi nu a anunțat populația că apa este infestată?
2. De ce DSP și HidroPrahova nu au decis, ca și acum, restricționarea consumului apei către populație?
3. De ce nu a fost convocată nicio ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru analizarea și rezolvarea acestei probleme?
4. Nu în ultimul rând, de ce nu a existat aceeași presiunea din partea DSP, a HidroPrahova, a Prefecturii și asupra administrației locale trecute?
I-am adresat o parte din aceste întrebări și fostului primar Horia Tiseanu. Nu ne-a răspuns nici atunci când l-am sunat, nu a răspuns nici la mesaje, deși consideram că este o problemă importantă, care ar trebui lămurită. În schimb, a reacționat pe Facebook. Bine și așa, dar măcar să fi fost o reacție decentă, un răspuns sincer și corect pentru câmpineni, pentru că ei merită să știe exact cum au stat lucrurile.
”Exagerările aberante din articolele ziariștilor “de casă” ai actualei administrații din Câmpina constituie motivul pentru care nu doresc să comunic în acest cadru.
Referitor la problema existenței BACTERIEI CLOSTRIDIUM PERFRINGES în apa din Câmpina, în perioada în care am condus administrația câmpineană:
Bacteria Clostridium nu a existat “de patru ani în apa din Câmpina”! A apărut în anumite momente, și din ce știu, doar în zona alimentării cu apă a ramurii superioare a cartierului Voila, fiind eliminată de către HidroPrahova prin proceduri specifice. Dacă această bacterie ar fi fost prezentă în apa furnizată de HidroPrahova de 4 ani, așa cum se vehiculează, este logic că am fi avut cu toții probleme. ESTE EVIDENT CĂ D.S.P. NU AR FI ACCEPTAT VREODATĂ EXISTENȚA BACTERIEI ÎN APA DIN CÂMPINA FĂRA A LUA MĂSURI ȘI A IMPUNE INTERDICȚII, fiind vorba de sănătatea tuturor.
P.S.: Din ce știu, măsura declarării apei ca fiind nepotabilă, se ia de către D.S.P. împreună cu HidroPrahova și nu de către Primărie, așa cum s-a întamplat și pe 13 august 2021.
Ulterior voi veni cu date explicative, atunci când va fi cazul” - este mesajul postat de Horia Tiseanu pe Facebook.
Dincolo de jignirile cu care ne-am obișnuit, remarcăm faptul că am... crescut în ochii lui Tiseanu - de la ”așa-ziși ziariști” am ajuns acum la ”ziariști”. Despre problema apei de la Câmpina a scris și presa județeană și cea națională, au venit aici televiziunile centrale, dar Horia Tiseanu tot cu noi are o problemă și tot pe noi ne citează.
Revenind la lucruri serioase, pentru că subiectul este mult prea important, fostul primar nu a răspuns unei întrebări esențiale: de ce nu a informat populația Câmpinei că apa este infestată? În acele "momente" în care a apărut bacteria. Că și bacteria asta face ce face și apare la Câmpina când vrea ea, în fiecare an, în același loc. Și nimeni nu consideră că asta ar fi o problemă... Deci, tu, ditamai primarul, știi că e o bacterie în apa potabilă, o bacterie care apare și în 2018, și în 2019, și în 2020 (și nu doar o dată pe an), dar nu consideri necesar să le comunici oamenilor, să intri în HidroPrahova cu fulgi cu tot, că și Câmpina condusă de tine e acționar la această societate, să faci ceva concret, nu doar să semnezi niște adrese! Și încă un detaliu - dacă zădărnicirea combaterii bolilor în pandemie este faptă sancționabilă, oare să ascunzi populației că apa este infestată o fi faptă penală?
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.
Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.
V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.