S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 15 mai

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

15 mai...
1838 – Se năștea, în satul Pitaru, județul Dâmboivța, Nicolae Grigorescu, al șaselea copil din cei șapte ai familiei Ruxandra și Ion Grigorescu. Avea să devină unul dintre cei mai mari pictori ai României și să-și lege definitiv numele de Câmpina, oraș în care s-a stabilit în ultimii ani ai vieții. (foto - Nicolae Grigorescu în diverse etape ale vieții sale)
1873 – Pictorul Nicolae Grigorescu este numit, de Tribunalul Prahova, expert grafic într-un dosar, fiind singura dovadă a unei astfel de îndeletniciri a pictorului.
1877 – În satul Șipotu, comuna Lipănești, județul Prahova se năștea Stoica Teodorescu, profesor de istorie și geografie, dascăl de mare valoare, care a predat la Liceul ”D.B. Știrbey” chiar de la înființarea instituției, autorul primei monografii a Câmpinei.
1952 – Se năștea, la Brașov, Ștefan Câlția, pictor, cel care a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Câmpina pentru realizarea Ansamblului Parohial Ortodox ”Sf. Nicolae” din Câmpina.
1963 – Pe stadionul Poiana avea loc un meci în optimile Cupei României la fotbal, Progresul București – Gaz Metan Mediaș 3-2, după prelungiri.
1997 – Colonelul Remus Rus era numit la comanda Școlii de Poliție din Câmpina. Remus Rus era cadru al școlii încă de la înființarea acesteia.
2009 – La Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” avea loc inaugurarea unui modern laborator de biologie, în cadrul unui cerc al profesorilor de biologie din județ, acțiunea fiind susținută de profesorul Stelică Ene.
2009 - La Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu” din Câmpina erau organizate mai multe manifestări dedicate marelui pictor naţional, de la a cărei naştere se împlineau 171 de ani. Manifestările din acel an au debutat cu o sesiune de comunicări - “Nicolae Grigorescu, prezenţă artistică în spaţiul cultural şi religios al judeţului Neamţ”, susţinută de preot Andrei Dănilă de la Mănăstirea Neamţ; “Nicolae Grigorescu astăzi”, susţinută de prof. Bogdan Teodorescu de la Colegiul “Sf. Sava” Bucureşti; lucrarea “Grigorescu şi Războiul de Independenţă”, prezentată de Anca Bratu - muzeograf la Muzeul Judeţean de Artă Prahova şi “Biblioteca artistului”, susţinută de muzeograf Liliana Marin, de la Muzeul “Nicolae Grigorescu” Câmpina. Manifestările au continuat cu un spectacol de pantomimă, în regia lui Bogdan Olteanu, ce a înfăţişat momente din viaţa pictorului. În final, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă intitulată “Artiştii câmpineni”, care cuprindea atât opere de pictură, cât şi de sculptură realizate de zece artişti, printre aceştia numărându-se Ligia Nicolae, Alfred şi Vlad Dumitriu, Liliana Marin, Carmen Bălan.
2010 – La baza hipică Sport Horse de pe dealul Muscel avea loc Marele Premiu al municipiului Câmpina la echitație, concurs la care erau prezenți 55 de participanți din întreaga țară.
2012 – Derby câmpinean în campionatul județean de fotbal, Unirea Câmpina – CSM Câmpina 2-1, prin golurile marcate de Ciobanu, Filip, respectiv Stroe, oficialii jocului fiind tot câmpineni – arbitrii Mihai Amorăriței, Dragoș Pantilie, Nicolae Iosif și observatorul Ioan Vasiloiu.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

3837 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1259 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

612 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

61 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

159 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.