Casa Tineretului din Câmpina împlinește astăzi,15 ianuarie 2020, 37 de ani de la inaugurarea oficială

Social (Categoria articolului)

Chiar dacă a fost dată în folosință încă din anul 1982, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret din Câmpina, astăzi Casa Tineretului, a avut inaugurarea oficială la 15 ianuarie 1983. Au trecut așadar 37 de ani de la acel moment. Ani la rând, Casa Științei a fost o instituție reprezentativă pentru localitate, care a găzduit multe evenimente.

Primul director al Casei Științei și Tehnicii pentru Tineret din Câmpina a fost Gheorghe Piscan, în perioada 1983-1989, cu doar câteva luni înainte de revoluția din decembrie 1989 fiind înlocuit cu Constantin Niță, cel care a condus instituția până în anul 1998. Apoi, până în 2001, directorul Casei Tineretului (denumire dată din 1990) a fost Gabriel Budileanu, urmat de atunci și până în prezent de Florin Buda.
Trebuie spus că la momentul inaugurării sale, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret de la Câmpina era singura din țară care nu se afla într-un oraș reședință de județ și care avea reunite săli de spectacole, hotel, popicărie și o mulțime de alte facilități. Proiectul inițial era și mai amplu, cuprinzând inclusiv un cartodrom, undeva spre zona unde acum se află autogara, dar, în final, totul a ieșit așa cum apare și în zilele noastre. De asemenea, trebuie menționat faptul că, atât pe parcursul realizării construcției, cât și după darea sa în folosință, Nicu Ceaușescu a fost aici în mai multe rânduri. De altfel, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret din Câmpina a fost realizată cu fonduri exclusiv de la Uniunea Tineretului Comunist (UTC), condusă la momentul respectiv de fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu Ceaușescu, contribuția locală fiind punerea la dispoziție a terenului și asigurarea forței de muncă voluntară.
La momentul inaugurării instituției, în urmă cu 37 de ani, prim-secretarul orașului, echivalentul primarului de astăzi, era Petre Câmpeanu. De-a lungul istoriei sale destul de scurte, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret, apoi Casa Tineretului, a găzduit o serie de evenimente dosebite, unele chiar de mare importanță pentru Câmpina. Probabil că printre cele mai importante ar putea fi considerate Forumul Național al Organizației Pionierilor, din iulie 1988, când a fost prezentă la Câmpina și Poliana Cristescu, fosta soție a lui Nicu Ceaușescu, care era președintele Consiliului Național al Organizației Pionierilor; aniversarea ”Câmpina 500”, pe 8 ianuarie 2003, când s-au împlinit cinci secole de la atestarea documentară a localității, invitat de onoare fiind prim-ministrul României din acel moment, Adrian Năstase. Desigur, au mai fost și alte evenimente care trebuie amintite - spectacole de teatru și de divertisment, concursuri de miss, întâlniri cu scriitori sau diverse personalități (inclusiv Nadia Comăneci a fost aici, la un astfel de eveniment, în septembrie 1989, cu numai câteva săptămâni înainte de a fugi din România), serbări ale ”Scânteii Tineretului”, discotecile extrem de apreciate de tinerii din Câmpina și împrejurimi, chiar și Cenaclul ”Flacăra” al lui Adrian Păunescu. Pe 22 decembrie 1989, câmpinenii care au ieșit în stradă au ales să vină tot aici, în spațiul larg din fața Casei Științei și Tehnicii pentru Tineret.

4075 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gabriela 16.01.2020 00:01 Buna! Felicitari! Imi aduc aminte cu multa placere acest edificiu era refugiul nostru!In aceasta cladire super moderna in aceea epoca generatia mea aveau discoteca exponate de filatelie teatru auditii muzicale etc! Imi aduc aminte cu multa placere de unele personaje importante de Campina precum Pictorul Florián Neagu, Horia Tiseanu, Marcel Popescu organizatorul auditiilor de muzica progresiva. Precum Pink Floyd, Mike Olfield etc.

Social

1233 vizualizari
03 aug. 2020 07:24

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2146 vizualizari
02 aug. 2020 08:29

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 2 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

2055 vizualizari
02 aug. 2020 20:21

Ioan Adrian Pițigoi este candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar al municipiului Câmpina

3 comentarii

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat pe Ioan Adrian Pițigoi să intre în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Câmpina, la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Ioan Adrian Pițigoi are 42 de ani, timp de două mandate a fost consilier local, iar din 2016 până în prezent este viceprimarul municipiului Câmpina. Din punct de vedere politic, este președintele Organizației PMP Câmpina, dar și secretar executiv la nivel național al aceleiași formațiuni politice.

2548 vizualizari
02 aug. 2020 19:55

Cum explică reprezentanții Ocolului Silvic imaginile dezolante de la Podul cu Tei, din Câmpina

Podul cu Tei, de la marginea municipiului Câmpina, spre Șotrile, a fost una dintre zonele de agrement cele mai frumoase din jurul localității. Mai ales în perioada de înflorire a teiului, mulți, foarte mulți câmpineni, dar și oameni din alte localități veneau aici pentru aerul extrem de curat și pentru a savura parfumul plăcut al florilor de tei. Această zonă făcea parte, cândva, din parcul Castelului Voila, construit de prințul Dimitrie Barbu Știrbei, iar aici, la Podul cu Tei, se organizau petreceri populare la diferite sărbători.