Casa Tineretului din Câmpina împlinește astăzi,15 ianuarie 2020, 37 de ani de la inaugurarea oficială

Social (Categoria articolului)

Chiar dacă a fost dată în folosință încă din anul 1982, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret din Câmpina, astăzi Casa Tineretului, a avut inaugurarea oficială la 15 ianuarie 1983. Au trecut așadar 37 de ani de la acel moment. Ani la rând, Casa Științei a fost o instituție reprezentativă pentru localitate, care a găzduit multe evenimente.

Primul director al Casei Științei și Tehnicii pentru Tineret din Câmpina a fost Gheorghe Piscan, în perioada 1983-1989, cu doar câteva luni înainte de revoluția din decembrie 1989 fiind înlocuit cu Constantin Niță, cel care a condus instituția până în anul 1998. Apoi, până în 2001, directorul Casei Tineretului (denumire dată din 1990) a fost Gabriel Budileanu, urmat de atunci și până în prezent de Florin Buda.
Trebuie spus că la momentul inaugurării sale, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret de la Câmpina era singura din țară care nu se afla într-un oraș reședință de județ și care avea reunite săli de spectacole, hotel, popicărie și o mulțime de alte facilități. Proiectul inițial era și mai amplu, cuprinzând inclusiv un cartodrom, undeva spre zona unde acum se află autogara, dar, în final, totul a ieșit așa cum apare și în zilele noastre. De asemenea, trebuie menționat faptul că, atât pe parcursul realizării construcției, cât și după darea sa în folosință, Nicu Ceaușescu a fost aici în mai multe rânduri. De altfel, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret din Câmpina a fost realizată cu fonduri exclusiv de la Uniunea Tineretului Comunist (UTC), condusă la momentul respectiv de fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu Ceaușescu, contribuția locală fiind punerea la dispoziție a terenului și asigurarea forței de muncă voluntară.
La momentul inaugurării instituției, în urmă cu 37 de ani, prim-secretarul orașului, echivalentul primarului de astăzi, era Petre Câmpeanu. De-a lungul istoriei sale destul de scurte, Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret, apoi Casa Tineretului, a găzduit o serie de evenimente dosebite, unele chiar de mare importanță pentru Câmpina. Probabil că printre cele mai importante ar putea fi considerate Forumul Național al Organizației Pionierilor, din iulie 1988, când a fost prezentă la Câmpina și Poliana Cristescu, fosta soție a lui Nicu Ceaușescu, care era președintele Consiliului Național al Organizației Pionierilor; aniversarea ”Câmpina 500”, pe 8 ianuarie 2003, când s-au împlinit cinci secole de la atestarea documentară a localității, invitat de onoare fiind prim-ministrul României din acel moment, Adrian Năstase. Desigur, au mai fost și alte evenimente care trebuie amintite - spectacole de teatru și de divertisment, concursuri de miss, întâlniri cu scriitori sau diverse personalități (inclusiv Nadia Comăneci a fost aici, la un astfel de eveniment, în septembrie 1989, cu numai câteva săptămâni înainte de a fugi din România), serbări ale ”Scânteii Tineretului”, discotecile extrem de apreciate de tinerii din Câmpina și împrejurimi, chiar și Cenaclul ”Flacăra” al lui Adrian Păunescu. Pe 22 decembrie 1989, câmpinenii care au ieșit în stradă au ales să vină tot aici, în spațiul larg din fața Casei Științei și Tehnicii pentru Tineret.

3428 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gabriela 16.01.2020 00:01 Buna! Felicitari! Imi aduc aminte cu multa placere acest edificiu era refugiul nostru!In aceasta cladire super moderna in aceea epoca generatia mea aveau discoteca exponate de filatelie teatru auditii muzicale etc! Imi aduc aminte cu multa placere de unele personaje importante de Campina precum Pictorul Florián Neagu, Horia Tiseanu, Marcel Popescu organizatorul auditiilor de muzica progresiva. Precum Pink Floyd, Mike Olfield etc.

Social

3040 vizualizari
20 ian. 2020 07:02

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 20 ianuarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

9254 vizualizari
18 ian. 2020 18:08

Un tânăr de 20 de ani, din Poiana Câmpina, și-a pierdut viața strivit sub căruță

2 comentarii

Tragedia s-a petrecut sâmbătă după-amiază, în satul Bobolia din comuna Poiana Câmpina, mai exact în pădurea Pițigaia. Echipajele de intervenție au fost anunțate la numărul unic de urgență 112, că pe un drum forestier dintr-o pădure, un tânăr de 20 de ani ar fi fost victima unui accident, căruța pe care o conducea răsturnându-se peste el și strivindu-l.

Alte stiri recente

3424 vizualizari
20 ian. 2020 22:08

Câmpineanca Georgeta Popescu, campioană olimpică de tineret la monobob: ”Sunt copleșită. Toată lumea în jurul meu îmi spune că am scris istorie!”

Georgeta Popescu a câștigat duminică, 19 ianuarie 2020, titlul olimpic la tineret în proba de monobob - primul titlu olimpic din istoria acestui sport și prima medalie olimpică de aur pentru România la actuala ediție a Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Lausanne. Cu siguranță, este o performanță extraordinară pentru România și este cea mai mare performanță sportivă pentru Câmpina din toate timpurile, poate comparabilă doar cu titlul de vicecampion olimpic al lui Ion Alexe la box, la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972. Pentru că scriem de mai mult timp despre performanțele Georgetei Popescu la competițiile naționale și internaționale la care a participat, pentru că știm cât muncește, ce eforturi depune, cât este de curajoasă și de ambițioasă, o felicităm din suflet pentru titlul olimpic la tineret și îi urăm mult succes la Jocurile Olimpice de la Beijing, din anul 2022, acolo unde tânăra sportivă vrea să ajungă și chiar să urce pe podium.
Am discutat cu Georgeta Popescu atât duminică, imediat după cursa de la Lausanne, cât și luni, înainte și după festivitatea de premiere, când Georgeta a primit medalia olimpică.

5272 vizualizari
20 ian. 2020 11:47

Punctaje între 99 și 71 puncte pentru candidații declarați admiși la Școala de Poliție din Câmpina, în sesiunea de admitere ianuarie 2020

Cel mai mare punctaj la proba scrisă (99 puncte) la admiterea la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina l-a obținut o candidată din județul Gorj – Iuliana Adela Predoiu, iar între primii zece admiși se numără cinci fete și cinci băieți. Punctajul minim cu care s-a intrat la această sesiune de admitere este de 71 puncte. S-a intrat, așadar, cu punctaje mari, asta și pentru că, spre deosebire de sesiunile anterioare de admitere, de această dată au fost mai puține locuri disponibile - doar 765. Proba scrisă a avut loc duminică, 19 ianuarie 2020, iar rezultatele au fost afișate în jurul orei 23.30, după corectarea tuturor lucrărilor și întocmirea listelor de clasificare a candidaților în ordinea descrescătoare punctajelor obținute.