Una dintre acuzațiile aduse de procurorii DNA primarului Horia Tiseanu este aceea privind traficul de influență, lucru pe care îl știm deja cu toții. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, primarul Câmpinei a facilitat obținerea, de către o societate comercială din Ploiești, a unor contracte de lucrări la Casa Tineretului, Spitalul Municipal și chiar Liceul Tehnologic Energetic. "În schimbul acestui sprijin am stabilit de comun acord cu acesta fie să-i remit un anumit procent din valoarea lucrărilor contractate, fie să-i execut gratuit lucrări de tâmplărie la imobilele pe care le deținea", este declarația principalului martor din dosar.
Dacă lucrurile au stat într-adevăr așa, atunci, în traducere liberă, situația ar fi fost următoarea: de la bugetul local, din banii câmpinenilor, se plăteau și lucrările executate de firma respectivă, dar și comisionul primarului sau... termopanele de la imobilele acestuia.
Până la urmă, s-a convenit asupra unui procent de 10% din valoarea lucrărilor, iar într-un articol precedent am arătat, potrivit rechizitoriului, cum ar fi fost încasați banii de către Horia Tiseanu, comisionul pentru termopanele de la Casa Tineretului.
După cum vedeți, sunt implicate aici trei instituții publice cu personalitate juridică, instituții care au organizat, practic, selecțiile de oferte pentru lucrările respective. Și atunci, cum a fost posibilă implicarea primarului în aceste selecții de oferte?
Lucrările de reparații au fost finanțate de la bugetul local la toate cele trei instituții. “Pentru a-şi asigura controlul asupra contractelor ce urmau a fi încheiate de instituţii subordonate Primăriei municipiului Câmpina şi finanţate din fondurile acesteia, inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, prin nota internă înregistrată la Primăria Câmpina - Cabinet primar nr. 9337/22.05.2013, a dispus că lucrările de modernizare a Casei Tineretului vor fi stabilite de conducerea Primăriei şi directorul Casei Tineretului, iar pe viitor toate contractele de lucrări sau produse vor fi avizate de către Ordonatorul principal de credite. În baza acestei note, contractul de lucrări nr. 160/17.09.2014, încheiat între Casa Tineretului Câmpina şi SC X SRL, şi ulterior actul adiţional nr. 198/11.11.2014, prin care se suplimentau lucrările şi, respectiv, valoarea contractului, au fost avizate de primarul Tiseanu Horia Laurenţiu. (...) După elaborarea şi prezentarea ofertei tehnico-financiare provizorii aceasta a fost înmânată inculpatului Tiseanu Horia Laurenţiu care a întrebat dacă la oferta în cauză a adăugat şi un comision de 10% pentru el, conform înţelegerii iniţiale. În condiţiile în care răspunsul a fost negativ, primarul i-a cerut să refacă oferta, adăugând comisionul respectiv", se precizează în rechizitoriul procurorilor, rechizitoriu ce ne-a fost remis, la cererea noastră, de Tribunalul Prahova.
Extras din declaraţia martorului XX: „Am elaborat o ofertă din partea SC X SRL pentru această lucrare la preţurile practicate la acea vreme de societatea comercială pe care o administram, în relaţia cu clienţii. Această ofertă a fost înmânată lui X care a spus că urmează să i-o prezinte primarului mun. Câmpina, Tiseanu Horia. După câteva zile, X m-a informat că primarul mun. Câmpina, Tiseanu Horia, a pretins 10% din valoarea lucrărilor, sens în care trebuie să refac documentaţia şi să măresc preţul corespunzător. Eu i-am explicat lui X că nu este suficient să adăugăm 10% la oferta iniţială pentru acoperirea comisionului pretins, ci ar fi necesar să adăugăm şi cheltuieli care să acopere şi impozitul pe profit şi cel pe dividende, context în care am emis o nouă ofertă adăugând la preţurile iniţiale cca. 13%. De asemenea, X mi-a spus că, în urma discuţiilor cu Tiseanu Horia, au căzut de acord ca noi să mai găsim două oferte pentru aceleaşi lucrări în care să fie trecute preţuri mai mari decât cele ofertate de noi, pentru ca autoritatea contractantă să poată simula realizarea procedurii cerere de ofertă. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu X, am stabilit cu acesta ca, după efectuarea fiecărei plăți de către beneficiar, să retragem din societate comisionul de 10%, urmând ca sus-numitul să-i dea personal aceşti bani primarului mun. Câmpina.”
Aceeași firmă executase lucrări și la Spitalul Municipal Câmpina. Iată declarația martorului X:
“După ce am efectuat măsurătorile necesare efectuării lucrărilor am întocmit o ofertă în numele societăţii comerciale pe care o administram şi am solicitat două alte oferte din partea unor societăţi comerciale cu care aveam relaţii de colaborare. Eu cunoşteam că aceste societăţi nu ar fi putut să oferteze preţuri mai mici decât mine, având în vedere că aceste firme doar comercializau tâmplărie PVC şi chiar eu le furnizam astfel de produse. Personal am depus la contabilitatea Spitalului Municipal Câmpina cele trei oferte şi în contextul în care preţul cel mai avantajos fusese ofertat fie S.C. X S.R.L. Ploieşti am obţinut acest contract, pe care l-am semnat personal în calitate de administrator. Fac precizarea că, pe parcursul derulării acestui contract, după ce am încasat prima tranşă de bani pentru lucrările efectuate, am purtat o discuţie cu Tiseanu Horia Laurenţiu şi i-am explicat că am o situaţie financiară delicată la acel moment, înţelegându-mă cu el să-i remit procentul de 10% pretins pentru intervenţia făcută pe lângă factorii de conducere ai Spitalului Municipal Câmpina cu prilejul următorului contract de lucrări ce ar fi urmat să-l închei ca urmare a sprijinului acordat de Tiseanu Horia Laurenţiu în contextul în care, la acea dată, discutasem cu acesta că urma să efectuez lucrări la Casa Tineretului din Municipiul Câmpina şi care aveau o valoare ce depăşea cu mult valoarea prestaţiilor efectuate pentru unitatea medicală”.
În cazul Liceului Tehnologic Energetic, aici exista deja o firmă care executa lucrările de construcție pentru Corpul B, iar problema s-a rezolvat altfel. “Inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, în acelaşi scop ilicit iniţial propus, a intervenit şi pe lângă reprezentanţii legali ai SC XXX SRL Câmpina pentru ca societatea, beneficiară a unui contract de lucrări de reabilitare a Grupului Şcolar Energetic Câmpina, finanţat din fondurile Primăriei mun. Câmpina, să subcontracteze lucrările de montare tâmplărie PVC cu geam termopan către S.C. X S.R.L, societate controlată de martorul X, fiind încheiat în acest sens contractul de lucrări nr. 32/14.05.2015”, după cum se arată în rechizitoriu.
Vă reamintim că dosarul primarului Câmpinei se află la Camera preliminară a Tribunalului Prahova, iar instanța se va pronunța asupra vinovăției sau nevinovăției inculpatului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.