Sunt aproape doi ani de când pe DN1, la km 98, între Cornu și Câmpina, pe o distanță de 35 de metri, se circulă pe o singură bandă pe sensul de mers spre Ploiești. În toamna lui 2016, aici s-a produs o alunecare de teren, o surpare a taluzului dintre drumul național și râul Prahova, din cauza cantității mari de precipitații, dar și din cauza apărărilor de mal, care erau foarte vechi și au cedat. Astfel, surparea a ajuns până aproape de carosabil.
Deci de aproape doi ani zona este restricționată și semnalizată, dar nu s-a realizat nicio intervenție aici. Iar pământul continuă să o ia la vale din cauza ploilor. Orice intervenție pe DN1 trebuie realizată de Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care este administratorului drumului. La nivelul CNAIR, situația este cunoscută. După cum se precizează în procesul verbal de calamități, încheiat în 2016, "urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase, scurgeri rapide de apă în cantități însemnate și infiltrații în corpul drumului, structurile de sprijinire s-au degradat, taluzul de rambleu s-a prăbușit, accentuându-se fisurile și crăpăturile pe banda 1, calea 2 (sensul Brașov - Ploiești), apărând și o tasare de aproape 4 cm. Toate aceste degradări sunt de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier pe banda 1."
Până acum, CNAIR a realizat procedurile de achiziție publică pentru întocmirea documentației necesară executării lucrărilor de intervenție. Au fost contractate servicii de proiectare pentru expertiză tehnică - consolidare taluz rambleu şi refacere parte carosabilă banda I şi banda II pe DN1 km 98+250 stânga (valoare 101.150 lei) și servicii de proiectare DALI+PT+DE+AT (valoare 85.000 lei). După finalizarea documentațiilor vor trebui alocați banii necesari și realizarea licitației pentru executarea lucrărilor propriu-zise de consolidare, dar deocamdată nu se știe când vor avea loc aceste lucrări.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.