Ceea ce s-a întâmplat în luna august, la Câmpina, când s-a descoperit infestarea apei potabile, într-un punct din zona Voila, cu bacteria Clostridium Perfringens, nu poate să nu aibă niciun fel de repercusiune asupra vinovaților, indiferent cine sunt aceia. La momentul respectiv, Prefectura Prahova a anunțat demararea unei anchete dispuse de însuși prefectul județului Prahova pentru stabilirea cauzelor care au dus la apariția acestei infestări. Apoi, liniște totală...
În acest context, CâmpinaTV.ro a transmis operatorului de apă HidroPrahova și Prefecturii Prahova, încă de la începutul lunii septembrie, solicitări în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de inters public pentru răspunsuri privind cauza infestării apei potabile la Câmpina, în luna august a acestui an. Dacă răspunsul operatorului HidroPrahova l-ați putut citi chiar zilele trecute - aici, identificând câteva posibile cauze, în schimb răspunsul Prefecturii Prahova este aproape hilar sau pentru a ne menține în sfera infestării apei, ca o unitate de clostridium într-o găleată cu apă!
Iată răspunsul integral pe care l-am primit de la Instituția Prefectului:
”Au fost demarate acțiuni de verificare și control, în limitele de competență deținute, de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova și Direcția de Sănătate Publică Prahova, având în vedere situația din data de 14.08.2021 privind infestarea apei potabile din Municipiul Câmpina cu bacteria Clostridium Perfringens, la solicitarea Prefectului județului Prahova.
Astfel, din datele furnizate de către cele două instituții, precizăm că:
a) Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova a demarat, în limitele de competență deținute, acțiuni de control la:
- stația de tratare apă Voila, administrată de către S.C. EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA S.A.,
- stația de tratare apă administrată de S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., ca urmare a faptului că cele două societăți dețin Autorizații de Mediu emise de Agenția de Protecția Mediului Prahova pentru:
- activitatea de CAPTARE, TRATARE ȘI DISTRIBUTIE APĂ - LABORATOR DE ANALIZE desfașurată de S.C. E.S.Z. PRAHOVA S.A.,
- activitatea de CAPTARE, TRATARE ȘI DISTRIBUTIE APĂ desfășurată de S.C. HIDRO Prahova S.A.
Prin Autorizațiile de Mediu nu se reglementează, nu se fac referiri, nu sunt cuprinse mențiuni privind calitatea apei rezultate în urma tratării apei brute (nefiind atributul de reglementare).
La verificarea în teren, în data de 14.08.2021, s-a constatat că ambele stații de tratare funcționau cu toate treptele de tratare menționate în Autorizațiile de Mediu, respectiv decantare, filtrare și clorinare.
Zona de protecție sanitară și verificarea în ceea ce privește asigurarea acesteia se face de catre DSP Prahova, Autorizația de Mediu nu prevede și nu se fac referiri la zonele de protecție sanitară.
G.N.M. - C.J. Prahova nu are atribuții în ceea ce privește calitatea apei tratate, dar având în vedere situația creată în Municipiul Câmpina (în care s-a regăsit prezentă bacteria Clostridium Perfringens în apa potabilă), S.C. E.S.Z. Prahova S.A. a precizat că apa brută, sursa râul Doftana, situat în aval de barajul Paltinu, a prezentat Clostridium în data de 10.08.2021, iar apa tratată de către E.S.Z. Prahova, furnizată în rețea în perioada 09.08.-14.08.2021, nu prezenta bacteria Clostridium Perfrigens, precum și faptul că apa tratată a prezentat valori ale clorului în conformitate cu normele sanitare.
Față de cele precizate, acțiunea de control demarată de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, la cele două stații de tratare, s-a finalizat doar pentru stația de tratare apă Voila, administrată de S.C. Exploatare Sistem Zonal Prahova.
b) Direcția de Sănătate Publică Prahova, în urma identificării, în apa distribuită în municipiul Câmpina, a bacteriei Clostridium Perfrigens, ca urmare a analizelor probelor de apă prelevate (în datele de 10.08.2021 și 13.08.2021) din sistemul de aprovizionare cu apă potabilă, a demarat, conform competențelor, următoarele acțiuni:
- a informat cu celeritate (telefonic) operatorul local de apă (S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.) asupra neconformității constatate la calitatea apei și a transmis măsurile preventive de protecție a sănătății consumatorilor din zona de aprovizionare cu apă potabilă afectată;
- a notificat în scris operatorul local de apă (S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.) și Primăria Municipiului Câmpina asupra măsurilor preventive de protecție a sănătății consumatorilor din zona de aprovizionare cu apă potabilă afectată și asupra măsurilor generale de remediere necesare a fi luate de către operatorul local (de apă) în vederea identificării și eliminării cauzelor care au condus la neconformitatea constatată, în vederea reîncadrării calitații apei în parametrii de potabilitate conform prevederilor Anexei nr. 1 din Legea nr. 458/2002, privind calitatea apei potabile;
- a intensificat acțiunile de monitorizare a calității apei furnizate în sistemul de aprovizionare cu apă potabilă afectat (solicitând același lucru și operatorului local), prin prelevarea și analizarea de probe de apă din punctele representative de consum ale sistemului amintit;
- specialiștii DSP Prahova au evaluat rezultatele analizelor probelor de apă prelevate atât de către DSP cât și de către operatorul local de apă,
- reprezentanții DSP Prahova au efectuat controale la nivelul sistemului de aprovizionare cu apă potabilă în vederea verificării modului de respectare a normelor igienico-sanitare specific activității de aprovizionare cu apă potabilă; în urma acestor controale au transmise măsuri necesare în vederea remedierii situației semnalate și pentru identificarea și eliminarea cauzelor care au condus la neconformitatea identificată la calitatea apei potabile; totoadată a fost solicitat de la operatorul local de apă un plan de acțiune în vederea remedierii situației semnalate;
- DSP Prahova a evaluat planurile de acțiune transmise succesiv de către operatorul local de apă făcând observații și propuneri pentru remedierea situației semnalate.
- DSP Prahova a informat, în conformitate cu prevederile legale, Ministerul Sănătății asupra situației generate de neconformitatea calitatea apei potabile identificată în sistemul de aprovizionare cu apă potabilă a municipiului Câmpina.
Totodată, Direcția de Sănătate Publică Prahova, ne informează că: ”în conformitate cu prevederile H.G. nr. 974/2004, pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile, operatorul de apă are obligația de a identifica și elimina cauzele care conduc la neconformitățile constatate la calitatea apei, cu informarea consecutive a DSP teritorial și a primăriei unității administrative teritoriale pe raza căruia s-a constatat neconformitatea la calitatea apei potabile.
Operatorul S.C. HIDRO Prahova a informat DSP Prahova asupra rezultatelor parțiale ale anchetei efectuate, menționând că:
- s-a constatat prezența depunerilor de nămol în sistemul constructive al stației de pompare ce se alimentează din rezervorul de înmagazinare 2000 mc Muscel și pe conductele principale ale sistemului de distribuție în pompare;
- s-a constatat posibilitatea ca în rețeaua de distribuție, pe timpul opririi pompării, să se poată face admisia involuntară a unor infiltrări externe accidentale în punctele de avarie de pe tronsoanele de conducte vechi care cedează ca urmare a regimului îndelungat de utilizare sau în punctele de branșament și racorduri a căror etanșeitate s-a pierdut de-a lungul timpului”.
Acesta a fost răspunsul Prefecturii Prahova privind cauzele crizei de apă potabilă de la Câmpina, din luna august. În afara răspunsurilor concrete primite de la HidroPrahova, pe care vi le-am prezentat deja, reluate în finalul răspunsului Prefecturii, ce a adus nou ancheta ordonată de prefect? Absolut nimic! Un șir lung de atribuții preluate din diverse acte normative... Dacă acesta este rezultatul unei anchete ordonate de prefect, atunci...
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.