'Sărbătoarea celor 2 Iulii', sub semnul corespondenței pentru eternitate dintre Iulia Hasdeu și tatăl său, B.P. Hasdeu

Eveniment (Categoria articolului)

Pentru al 26-lea an consecutiv, astăzi, 2 iulie, la Castelul Hasdeu a avut loc Sărbătoarea celor 2 Iulii, un eveniment dedicat celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Anul acesta, sărbătoarea a stat sub semnul 'Corespondenței pentru eternitate', o carte - document care include 365 de scrisori, corespondența dintre Iulia Hasdeu și tatăl său.

În toamna anului trecut, pe 14 noiembrie, în ziua în care se împlineau 146 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, geniala fiica a savantului B.P. Hasdeu, prima româncă admisă la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Sorbona din Paris, directorul Muzeului Hasdeu din Câmpina, Jenica Tabacu, lansa volumul 'Iulia Hasdeu - epistole către tatăl său, B.P. Hasdeu'. O carte remarcabilă, care cuprinde 186 de scrisori ale Iuliei, toate cele care s-au conservat în timp (29 în limba română, iar restul în limba franceză). Scrisori trimise tatălui său de la Paris, unde Iulia era plecată la studii, în perioada 1881-1888.
Iată că acum, după aproape opt luni, Jenica Tabacu a reușit să închidă cercul, dacă ne putem exprima așa, și aduce în fața cititorilor, a iubitorilor de Hasdeu, volumul complet, cel care cuprinde nu doar epistolele Iuliei, ci și pe cele ale tatălui și chiar pe ale mamei. O corespondență pentru eternitate, așa cum este și numele cărții.
O carte - document, după cum spuneam, cu 365 de scrisori traduse în limba română, o corespondență absolut remarcabilă. Sunt scrisori amuzante, scrisori foarte serioase, altele foarte triste, dureroase, impresionante. Ultima epistolă semnată de Iulia Hasdeu datează din mai 1888, cu doar câteva luni înainte să se stingă din cauza tuberculozei. Iar ultima epistolă din carte este semnată de Iulia Hasdeu - mama și este trimisă pe 11 iunie 1888, când deja fiica era mult prea bolnavă pentru a mai putea scrie. Se aflau la un hotel din Viena, unde s-au oprit pe drumul lor spre casă, spre București. 'O corespondență pentru eternitate' este un tablou de viață. Viața familiei Hasdeu, viața politică, socială, culturală din Parisul și Bucureștiul acelor ani.
Volumul are 734 de pagini și a fost publicat la Editura Vestala din București. De mâine, cartea poate fi găsită la Muzeul Hasdeu.

'Sărbătoarea celor 2 Iulii' a inclus, pe lângă lansările de carte, mai multe prelegeri, o superbă expoziție de pictură - 'Ruine' a pictorului Codruț Radi, o expoziție de sculptură - 'Reflexii din lumină' a artistului plastic Alfred Dumitriu, dar și spectacolul de teatru 'E ppur si muove' cu o distribuție remarcabilă: Monica Davidescu, Tomi Cristin, Ovidiu Cuncea și Sara Cuncea (actori ai Teatrului Proiect Câmpina). La întregul eveniment, desfășurat ca de obicei în superba grădină a Castelului, a participat un public numeros - mulți oameni de cultură, dar și foarte mulți oameni simpli, iubitori de cultură. De asemenea, au fost prezenți senatorul George Severin, primarul Horia Tiseanu și mai mulți consilieri locali.

8694 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1913 vizualizari
29 iun. 2022 21:08

Festivalul de Jazz-Rock de la Câmpina a ajuns la cea de-a X-a ediție

În perioada 5-7 august 2022, în incinta ștrandului de la Casa Tineretului, va avea loc ediția a X-a a Festivalului de Jazz-Rock, organizat de Asociația Culturală Euro Jazz Rock și Primăria municipiului Câmpina, prin proiectul ”CâmpinArtelor”, adică fără niciun leu de la bugetul local.

2523 vizualizari
26 iun. 2022 12:31

Atmosferă superbă la concertul susținut de KEMPES în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Ovidiu Ioncu (KEMPES), una dintre cele mai bune voci ale rock-ului românesc, a deschis seria concertelor pe care Casa de Cultură “Geo Bogza” le organizează în această vară în aer liber, în centrul municipiului Câmpina. Iar KEMPES a creat o atmosferă extraordinară, alături de cei doi membri ai formației sale – Mihai Neniță la vioară și Alberto Bolocan la chitară.

Alte stiri recente

197 vizualizari
02 iul. 2022 20:08

Tineri voluntari din Corpul European de Solidaritate au poposit la Câmpina

2022 este Anul European al Tineretului și în cadrul unui stagiu de voluntariat prin Corpul European de Solidaritate, zece voluntari internaționali GEYC, din mai multe țări, împreună cu elevi de la liceele câmpinene au poposit vineri, 1 iulie, și la sediul Primăriei municipiului Câmpina, unde s-au întâlnit cu primarul Alin Moldoveanu.

1118 vizualizari
02 iul. 2022 14:36

Poliția Prahova scoate la concurs mai multe posturi din sursă externă, inclusiv ofițeri și ajutor de șef de post

64 de posturi sunt scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, cu recrutare prin încadrare directă din sursă externă: patru sunt pentru ofițer, iar 60 sunt pentru agenți de poliție – dintre care 15 pentru ajutor de șef de post din specialitatea ordine publică, în mediul rural.