Pentru al 26-lea an consecutiv, astăzi, 2 iulie, la Castelul Hasdeu a avut loc Sărbătoarea celor 2 Iulii, un eveniment dedicat celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Anul acesta, sărbătoarea a stat sub semnul 'Corespondenței pentru eternitate', o carte - document care include 365 de scrisori, corespondența dintre Iulia Hasdeu și tatăl său.
În toamna anului trecut, pe 14 noiembrie, în ziua în care se împlineau 146 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, geniala fiica a savantului B.P. Hasdeu, prima româncă admisă la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Sorbona din Paris, directorul Muzeului Hasdeu din Câmpina, Jenica Tabacu, lansa volumul 'Iulia Hasdeu - epistole către tatăl său, B.P. Hasdeu'. O carte remarcabilă, care cuprinde 186 de scrisori ale Iuliei, toate cele care s-au conservat în timp (29 în limba română, iar restul în limba franceză). Scrisori trimise tatălui său de la Paris, unde Iulia era plecată la studii, în perioada 1881-1888.
Iată că acum, după aproape opt luni, Jenica Tabacu a reușit să închidă cercul, dacă ne putem exprima așa, și aduce în fața cititorilor, a iubitorilor de Hasdeu, volumul complet, cel care cuprinde nu doar epistolele Iuliei, ci și pe cele ale tatălui și chiar pe ale mamei. O corespondență pentru eternitate, așa cum este și numele cărții.
O carte - document, după cum spuneam, cu 365 de scrisori traduse în limba română, o corespondență absolut remarcabilă. Sunt scrisori amuzante, scrisori foarte serioase, altele foarte triste, dureroase, impresionante. Ultima epistolă semnată de Iulia Hasdeu datează din mai 1888, cu doar câteva luni înainte să se stingă din cauza tuberculozei. Iar ultima epistolă din carte este semnată de Iulia Hasdeu - mama și este trimisă pe 11 iunie 1888, când deja fiica era mult prea bolnavă pentru a mai putea scrie. Se aflau la un hotel din Viena, unde s-au oprit pe drumul lor spre casă, spre București. 'O corespondență pentru eternitate' este un tablou de viață. Viața familiei Hasdeu, viața politică, socială, culturală din Parisul și Bucureștiul acelor ani.
Volumul are 734 de pagini și a fost publicat la Editura Vestala din București. De mâine, cartea poate fi găsită la Muzeul Hasdeu.
'Sărbătoarea celor 2 Iulii' a inclus, pe lângă lansările de carte, mai multe prelegeri, o superbă expoziție de pictură - 'Ruine' a pictorului Codruț Radi, o expoziție de sculptură - 'Reflexii din lumină' a artistului plastic Alfred Dumitriu, dar și spectacolul de teatru 'E ppur si muove' cu o distribuție remarcabilă: Monica Davidescu, Tomi Cristin, Ovidiu Cuncea și Sara Cuncea (actori ai Teatrului Proiect Câmpina). La întregul eveniment, desfășurat ca de obicei în superba grădină a Castelului, a participat un public numeros - mulți oameni de cultură, dar și foarte mulți oameni simpli, iubitori de cultură. De asemenea, au fost prezenți senatorul George Severin, primarul Horia Tiseanu și mai mulți consilieri locali.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a fost duminică, 19 ianuarie 2025, gazda unui eveniment interesant - o discuție și un work-shop despre securitatea cibernetică.
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.