CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Doar opt centre de testare pentru coronavirus în plină pandemie și doar câteva zeci de teste pe zi. România, încotro?

- Actualitate -

Doar opt centre de testare pentru coronavirus în plină pandemie și doar câteva zeci de teste pe zi. România, încotro?

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel ferm către toate țările afectate de pandemia de coronavirus: "Testați, testați, testați toate cazurile suspecte!". Un apel plecat de la asigurarea dată de medicii epidemiologi din întreaga lume, care au spus că testele reprezintă o măsură inițială crucială pentru controlul unui virus. Că este așa a demonstrat-o Coreea de Sud, care a reușit să stopeze noi focare de epidemie testând câte 10.000-15.000 persoane pe zi. În România, s-au făcut până acum aproximativ 5.000 de teste de identificare a coronavirusului, unele persoane fiind testate de câte două ori pentru siguranță, deci în total puțin peste 3.000 de oameni fiind testați efectiv.

Modelul Coreei de Sud a fost preluat de Singapore, Taiwan, apoi de China și mai nou de Germania, unde s-a ajuns la efectuarea a 160.000 teste pe săptămână în aproape 500 de laboratoare din spitale și clinici. Sunt țări care au înțeles că testarea poate opri evoluția epidemiei, poate depista precoce cazurile de infectare și astfel pot fi luate măsurile care se impun.
Ce face România în privința testărilor pentru identificarea coronavirusului? La noi, situația este extrem de delicată. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că doar în opt centre medicale pot fi efectuate testele pentru coronavirus: "Autorităţile naţionale depun eforturi în mod constant pentru creşterea capacităţii de testare privind infectarea cu noul tip de coronavirus (COVID – 19). În acest moment, analizele pot fi efectuate în opt centre medicale, trei în Bucureşti şi câte unul în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Craiova. În prezent se depun eforturi pentru operaţionalizarea câte unui centru de analize în cât mai multe judeţe".
Ce demonstrează acest lucru? În primul rând, faptul că România nu are în acest moment capacitatea de a depista adevărata amploare a epidemiei. Doar în aceste opt centre există aparatura necesară efectuării testelor sigure (metoda PCR) și personal calificat să le efectueze. Iar timpul de procesare a probelor este de câteva ore bune, de aceea în România sunt efectuate doar câteva zeci de teste pe zi. Astfel că,
 autoritățile din țara noastră testează doar o parte dintre persoanele care au călătorit în așa-numitele "zone roșii". Doar pe cei care ajung în carantină și au simptome de infectare cu coronavirus. Nici măcar persoanele care au simptome, dar nu au călătorit în afara țării, nu sunt testate. Nici măcar persoanele care vin din "zonele roșii", dar sunt asimptomatice. Aceasta este procedura stabilită de autoritățile statului român.
Un spital, o clinică, o primărie, o firmă, deci orice instituție publică sau privată poate cumpăra kituri pentru efectuarea testelor (un kit conține 150 de teste, iar un astfel de kit costă aproximativ 3.000 lei). Problema este că aceste instituții nu ar avea unde să le folosească, nu ar aveam cum să le folosească, pentru că doar opt centre din țară dispun de aparatura necesară efectuării testelor. Iar la aceste centre nu sunt primite decât testele pentru cazurile pe care le menționam mai sus. Să vii dintr-o "zonă roșie" și să ai simptome sau să fi intrat în contract cu un pacient la care să se fi confirmat infectarea cu coronavirus și... să ai simptome. Și nici nu poate trimite oricine aceste teste, decât spitalele suport coronavirus (unde sunt internați acești pacienți), cu acordul DSP. Ar mai fi soluția testelor rapide, dar acestea nu sunt atât de precise precum testul PCR.

Pentru ca toată lumea să înțeleagă, precizăm faptul că există două tipuri de teste pentru coronavirus. Primul și cel mai sigur este t
estul pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Acesta este testul realizat în cele opt centre din țară. Al doilea tip este testul rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge. Este ușor de făcut și de interpretat, după cum spun medicii specialiști, dar nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor. Practic, dacă un pacient a fost infectat cu numai câteva zile înainte de testare, organismul nu a început să producă anticorpi, iar testul va ieși negativ, deși pacientul are coronavirus. Aceste teste nu pot avea valoarea unui diagnostic cert, ci pot servi doar ca metodă preliminară de triere, dublată ulterior de un test PCR. Rezultatul unui astfel de test rapid se obține în aproximativ 15 minute.
Însă, după cum a anunțat public Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, România a efectuat până în prezent numai teste PCR pentru că acestea sunt cele contabilizate și recunoscute oficiale de autoritățile statului român.

(Foto cu caracter ilustrativ)


20 Mar 2020 19:37 3328 vizualizari


Comentarii






429 vizualizari 02 Jul 2025 10:10 Șapte mandate de percheziție domiciliară în Prahova pentru o tâlhărie cu un prejudiciu de... 500 lei

Șapte mandate de percheziție domiciliară în Prahova pentru o tâlhărie cu un prejudiciu de... 500 lei

Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.

citeste mai mult
336 vizualizari 02 Jul 2025 09:06 Câmpina, Strada I.H. Rădulescu. O parcare buclucașă și o... groapă

Câmpina, Strada I.H. Rădulescu. O parcare buclucașă și o... groapă

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.

citeste mai mult
6948 vizualizari 01 Jul 2025 18:44 Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.

citeste mai mult
468 vizualizari 01 Jul 2025 12:54 ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV