Catacombele de pe Bulevardul Culturii, punct de atracție într-un viitor parc de aventură...

Actualitate (Categoria articolului)

Oricine trece prin zona Bulevardului Culturii din municipiul Câmpina, dar și prin zona IREP, pe Strada Lt. Col. Oprescu Adrian, poate remarca existența unor catacombe, a unor intrări spre tuneluri săpate în pământ. Se cunosc destul de puține lucruri despre aceste catacombe, dar poate că o poveste inteligent țesută în jurul lor ar putea transforma aceste tuneluri, după reabilitarea lor, desigur, într-un punct de atracție al unui viitor parc de aventură în zona Bulevardului. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 28 februarie, la sediul Primăriei Câmpina, și care a fost inițiată de consilierii locali Monica Clinciu - președintele Comisiei de Urbanism și Florin Frățilă - președintele Comisiei de Cultură, scopul întâlnirii fiind acela de a identifica soluții de parteneriate cu investitori privați pentru punerea în valoare a unor zone intrate într-un nemeritat con de umbră.

Prezentă la această întâlnire, Didona Căliman, arhitectul șef al municipiului Câmpina, a vorbit despre aceste tuneluri: "Eu am văzut cât și-a introdus în patrimoniu Institutul. Are o catacombă și un pic de tunel. Și atât. Dincolo de astea, mai sunt o mulțime de tuneluri, se văd o serie de intrări, de ieșiri, dar despre care noi nu știm nimic. Nu se poate să nu știm și noi despre ce e vorba! Sunt specialiști, topometriști specializați în mine, care ar intra în astfel de catacombe și am putea avea o situație cât mai exactă a lor, astfel încât să vedem apoi dacă nu putem să le transformăm într-o atracție turistică". (video)
În cadrul discuțiilor s-a decis să fie transmisă o solicitare către ministerele de resort pentru a vedea cine poate sprijini municipalitatea cu măsurători topografice, în vederea creării unei hărți cât mai exacte a acestor catacombe. Apoi, se va putea decide și în ce fel acestea pot deveni o atracție turistică.
Așa cum a spus și arhitectul șef al municipiului, despre catacombele de pe Bulevard nu se cunosc prea multe lucruri, din păcate. Mai sunt persoane care spun că dinainte de 1989 nu a mai intrat nimeni prin ele. Sunt și câmpineni care au încercat și au ajuns la concluzia că peste 75% din tuneluri ar fi prăbușite. Unii susțin că ele leagă o serie de clădiri, care la un moment dat au avut și funcțiuni de clădiri publice. Alții cred că au fost folosite intens în timpul celui de-al doilea război mondial și chiar în anii '50 de cei care se ascundeau de opresiunea regimului impus de la Moscova. Cel mai probabil, însă, cele mai multe dintre aceste tuneluri au fost create în anii de început ai exploatării petrolului. În acea perioadă, faimosul petrolist Anton Raky deținea exploatări petroliere pe dealul Pițigaia și este foarte probabil ca tunelurile să fi fost creația sa pentru a aduce de pe malul râului Prahova tot felul de utilaje spre atelierul său aflat în imediata vecinătate a casei pe care o deținea pe Bulevard.

Citiți și: Idei și propuneri ale administrației câmpinene pentru creșterea atractivității zonei adiacente Bulevardului Culturii

9548 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 01.03.2019 21:18 Ati intuit bine, la baza galeriilor stau tunelurile lui Raky. Am dat prin arhive peste autorizatia de constructie pt o galerie facuta de el pe sub Bulevard prin 1906 ;)
  • Caliman Didona 02.03.2019 16:18 Dle ziarist, aceasta formulare - "...astfel încât să vedem apoi dacă nu putem să le transformăm într-o atracție turistică" - nu-mi apartine ! In ce ma priveste, interesul pentru aceste constructii ("catacombe si tunele") are la baza considerente ce tin in primul rand de patrimoniu, de siguranta cetatenilor in situatia folosintei bunului patrimonial si nu in ultimul rand in cazul unor situatii de urgenta.
  • dracula 04.03.2019 15:06 Se poate face un faimos parc cu numele de Dracula Parc,va dati seama daca apare in usa personaje din Primarie,se pot incasa sume mari de bani.hehhehehehheheee

Actualitate

278 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

416 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

25 vizualizari
19 apr. 2024 17:22

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 19 aprilie 2024

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.

754 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.