Catacombele de pe Bulevardul Culturii, punct de atracție într-un viitor parc de aventură...

Actualitate (Categoria articolului)

Oricine trece prin zona Bulevardului Culturii din municipiul Câmpina, dar și prin zona IREP, pe Strada Lt. Col. Oprescu Adrian, poate remarca existența unor catacombe, a unor intrări spre tuneluri săpate în pământ. Se cunosc destul de puține lucruri despre aceste catacombe, dar poate că o poveste inteligent țesută în jurul lor ar putea transforma aceste tuneluri, după reabilitarea lor, desigur, într-un punct de atracție al unui viitor parc de aventură în zona Bulevardului. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 28 februarie, la sediul Primăriei Câmpina, și care a fost inițiată de consilierii locali Monica Clinciu - președintele Comisiei de Urbanism și Florin Frățilă - președintele Comisiei de Cultură, scopul întâlnirii fiind acela de a identifica soluții de parteneriate cu investitori privați pentru punerea în valoare a unor zone intrate într-un nemeritat con de umbră.

Prezentă la această întâlnire, Didona Căliman, arhitectul șef al municipiului Câmpina, a vorbit despre aceste tuneluri: "Eu am văzut cât și-a introdus în patrimoniu Institutul. Are o catacombă și un pic de tunel. Și atât. Dincolo de astea, mai sunt o mulțime de tuneluri, se văd o serie de intrări, de ieșiri, dar despre care noi nu știm nimic. Nu se poate să nu știm și noi despre ce e vorba! Sunt specialiști, topometriști specializați în mine, care ar intra în astfel de catacombe și am putea avea o situație cât mai exactă a lor, astfel încât să vedem apoi dacă nu putem să le transformăm într-o atracție turistică". (video)
În cadrul discuțiilor s-a decis să fie transmisă o solicitare către ministerele de resort pentru a vedea cine poate sprijini municipalitatea cu măsurători topografice, în vederea creării unei hărți cât mai exacte a acestor catacombe. Apoi, se va putea decide și în ce fel acestea pot deveni o atracție turistică.
Așa cum a spus și arhitectul șef al municipiului, despre catacombele de pe Bulevard nu se cunosc prea multe lucruri, din păcate. Mai sunt persoane care spun că dinainte de 1989 nu a mai intrat nimeni prin ele. Sunt și câmpineni care au încercat și au ajuns la concluzia că peste 75% din tuneluri ar fi prăbușite. Unii susțin că ele leagă o serie de clădiri, care la un moment dat au avut și funcțiuni de clădiri publice. Alții cred că au fost folosite intens în timpul celui de-al doilea război mondial și chiar în anii '50 de cei care se ascundeau de opresiunea regimului impus de la Moscova. Cel mai probabil, însă, cele mai multe dintre aceste tuneluri au fost create în anii de început ai exploatării petrolului. În acea perioadă, faimosul petrolist Anton Raky deținea exploatări petroliere pe dealul Pițigaia și este foarte probabil ca tunelurile să fi fost creația sa pentru a aduce de pe malul râului Prahova tot felul de utilaje spre atelierul său aflat în imediata vecinătate a casei pe care o deținea pe Bulevard.

Citiți și: Idei și propuneri ale administrației câmpinene pentru creșterea atractivității zonei adiacente Bulevardului Culturii

7093 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 01.03.2019 21:18 Ati intuit bine, la baza galeriilor stau tunelurile lui Raky. Am dat prin arhive peste autorizatia de constructie pt o galerie facuta de el pe sub Bulevard prin 1906 ;)
  • Caliman Didona 02.03.2019 16:18 Dle ziarist, aceasta formulare - "...astfel încât să vedem apoi dacă nu putem să le transformăm într-o atracție turistică" - nu-mi apartine ! In ce ma priveste, interesul pentru aceste constructii ("catacombe si tunele") are la baza considerente ce tin in primul rand de patrimoniu, de siguranta cetatenilor in situatia folosintei bunului patrimonial si nu in ultimul rand in cazul unor situatii de urgenta.
  • dracula 04.03.2019 15:06 Se poate face un faimos parc cu numele de Dracula Parc,va dati seama daca apare in usa personaje din Primarie,se pot incasa sume mari de bani.hehhehehehheheee

Actualitate

1872 vizualizari
12 aug. 2020 19:15

Valea Doftanei a primit din Fondul de Intervenție al Guvernului peste 21 milioane lei pentru combaterea alunecărilor de teren

21.393.000 lei este suma pe care comuna Valea Doftanei a primit-o de la Guvernul României, din Fondul de Intervenție, pentru combaterea efectelor calamităților naturale, o sumă uriașă pentru comunitatea de aici, cu mult peste orice alte fonduri obținute pe acest segment de la nivel guvernamental în toată istoria localității, o sumă care este de trei ori mai mare decât bugetul total al comunei Valea Doftanei din acest an.

4192 vizualizari
11 aug. 2020 19:55

La Valea Doftanei, camparea cu corturi și rulote este strict interzisă

1 comentarii

Valea Doftanei este una dintre puținele zone ale județului care reușește să păstreze un cadru natural de o frumusețe rară, numărul turiștilor fiind destul de limitat, ceea ce contribuie la mai multă liniște, un aer mai curat, un mediu mai sănătos. Mai mult, administrația locală din Valea Doftanei a decis interzicerea campării (corturi, rulote) pe teritoriul comunei, iar primarul Lucian Vileford Costea ne explică de ce s-a luat această măsură.

Alte stiri recente

954 vizualizari
12 aug. 2020 20:43

ProRomânia Câmpina, ieri dizolvată, astăzi reînființată

CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu știri corecte, prompte, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu câteva ore când anunțam dizolvarea Organizației Câmpina a Partidului ProRomânia și prezentam declarația președintelui Marian Alexandru de susținere a candidatului independent la funcția de primar al municipiului, Alin Moldoveanu. (vezi aici)

2104 vizualizari
12 aug. 2020 17:30

Membrii Organizației ProRomânia Câmpina susțin candidatura independentului Alin Moldoveanu la funcția de primar

1 comentarii

De-abia ce s-a anunțat semnarea protocolului care a stat la baza înființării Alianței pentru Prahova, între PSD, ProRomânia și PPU (S-L), că lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru stânga politică din Câmpina. Astfel, președintele Organizației Câmpina a Partidului ProRomânia, Marian Alexandru, a anunțat dizolvarea organizației și susținerea la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Câmpina a independentului Alin Moldoveanu.