Oricine trece prin zona Bulevardului Culturii din municipiul Câmpina, dar și prin zona IREP, pe Strada Lt. Col. Oprescu Adrian, poate remarca existența unor catacombe, a unor intrări spre tuneluri săpate în pământ. Se cunosc destul de puține lucruri despre aceste catacombe, dar poate că o poveste inteligent țesută în jurul lor ar putea transforma aceste tuneluri, după reabilitarea lor, desigur, într-un punct de atracție al unui viitor parc de aventură în zona Bulevardului. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 28 februarie, la sediul Primăriei Câmpina, și care a fost inițiată de consilierii locali Monica Clinciu - președintele Comisiei de Urbanism și Florin Frățilă - președintele Comisiei de Cultură, scopul întâlnirii fiind acela de a identifica soluții de parteneriate cu investitori privați pentru punerea în valoare a unor zone intrate într-un nemeritat con de umbră.
Prezentă la această întâlnire, Didona Căliman, arhitectul șef al municipiului Câmpina, a vorbit despre aceste tuneluri: "Eu am văzut cât și-a introdus în patrimoniu Institutul. Are o catacombă și un pic de tunel. Și atât. Dincolo de astea, mai sunt o mulțime de tuneluri, se văd o serie de intrări, de ieșiri, dar despre care noi nu știm nimic. Nu se poate să nu știm și noi despre ce e vorba! Sunt specialiști, topometriști specializați în mine, care ar intra în astfel de catacombe și am putea avea o situație cât mai exactă a lor, astfel încât să vedem apoi dacă nu putem să le transformăm într-o atracție turistică". (video)
În cadrul discuțiilor s-a decis să fie transmisă o solicitare către ministerele de resort pentru a vedea cine poate sprijini municipalitatea cu măsurători topografice, în vederea creării unei hărți cât mai exacte a acestor catacombe. Apoi, se va putea decide și în ce fel acestea pot deveni o atracție turistică.
Așa cum a spus și arhitectul șef al municipiului, despre catacombele de pe Bulevard nu se cunosc prea multe lucruri, din păcate. Mai sunt persoane care spun că dinainte de 1989 nu a mai intrat nimeni prin ele. Sunt și câmpineni care au încercat și au ajuns la concluzia că peste 75% din tuneluri ar fi prăbușite. Unii susțin că ele leagă o serie de clădiri, care la un moment dat au avut și funcțiuni de clădiri publice. Alții cred că au fost folosite intens în timpul celui de-al doilea război mondial și chiar în anii '50 de cei care se ascundeau de opresiunea regimului impus de la Moscova. Cel mai probabil, însă, cele mai multe dintre aceste tuneluri au fost create în anii de început ai exploatării petrolului. În acea perioadă, faimosul petrolist Anton Raky deținea exploatări petroliere pe dealul Pițigaia și este foarte probabil ca tunelurile să fi fost creația sa pentru a aduce de pe malul râului Prahova tot felul de utilaje spre atelierul său aflat în imediata vecinătate a casei pe care o deținea pe Bulevard.
Citiți și: Idei și propuneri ale administrației câmpinene pentru creșterea atractivității zonei adiacente Bulevardului Culturii
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere și cu ploaie, în unele locuri mai puternică, în alte locuri din Câmpina... deloc!
UPDATE - Codul roșu de caniculă a fost prelungit până marți la ora 10.00.
În intervalul 7 iulie, ora 10.00 - 8 iulie, ora 10.00, Câmpina se află sub cod roșu caniculă. De altfel, înainte de ora 9.00 a zilei de luni, 7 iulie, pentru câmpineni și locuitori din jur s-a emis un mesaj RO-ALERT.