"Contribuția pentru economia circulară", noua taxă pe care o vom regăsi în factura la gunoiul menajer

Actualitate (Categoria articolului)

O denumire destul de ciudată pentru o taxă pe care o vor plăti toate persoanele (fizice și juridice, publice și private) care au contract cu operatorul de salubritate. Este o taxă stabilită de Guvern la 30 lei/tona de deșeuri eliminată prin depozitare și al cărei scop ar fi acela de încurajare a populației și firmelor să colecteze selectiv deșeurile. Pentru că, prin colectare selectivă, s-ar reduce cantitatea de gunoi depozitată la rampă. La Câmpina, contribuția pentru economia circulară va fi de 0,64 lei/persoană/lună - în cazul populației și de 10,50 lei/mc/lună - în cazul persoanelor juridice.

Legislația privind colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor a suferit mai multe modificări în a doua parte a anului trecut și începutul acestui an, toate aceste modificări intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Mai întâi a fost adoptată Ordonanța de Urgență 74/2018, care modifică Legea 211/2011 și Legea 249/2015, pentru ca apoi să fie adoptată Legea 31/2019 care completează și modifică încă o dată toate actele normative menționate. Legea 31 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 ianuarie 2019.
Pornind de la această schimbare a legislației, Consiliul Local Câmpina va avea de aprobat două proiecte privind tarifele pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere. Un proiect se va afla pe ordinea de zi a ședinței din 31 ianuarie 2019, iar cel de-al doilea va trebui adoptat până cel târziu la 30 iunie 2019.
"Principalele modificări legislative se referă la introducerea de tarife diferențiate pentru gunoiul reciclabil și cel menajer și la introducerea taxei pentru economia circulară, o taxă valabila de la 1 ianuarie 2019 și care va fi evidențiată separat pe factură. Noi colectăm această taxă și o dăm mai departe la Fondul de Mediu", ne-a declarat Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub. (video)
În ședința de joi, Consiliul Local va aproba noile tarife la gunoi rezultate în urma introducerii contribuției pe economia circulară, iar lunile viitoare va aproba tarifele diferențiate pentru deșeurile reciclabile și... restul gunoiului. 
Practic, adăugând contribuția pe economia circulară, vor rezulta următoarele tarife:
- 12,25 lei (cu tot cu TVA)/persoană/lună pentru persoanele fizice
- 110 lei/mc/lună pentru agenții economici și instituțiile publice altele decât cele din subordinea administrației locale
- 107,92 lei/mc/lună pentru Primărie și instituțiile publice aflate în subordinea acesteia

"Dacă am reuși să încheiem contracte cu mai mulți abonați, tarifele ar scădea. Noi avem în jur de 22.000 contracte cu persoanele fizice, în acest moment. De asemenea, dacă ar crește cantitatea de deșeuri reciclabile și s-ar reduce cea de gunoi de alt tip, tarifele ar fi și ele mai mici. Pentru că și taxa de rampă pentru deșeurile reciclabile este mult mai mică decât taxa de rampă pentru gunoiul menajer", a mai afirmat Florin Constantinescu. (video)

10271 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Nae 28.01.2019 11:00 Buna ziua, in ce fel sunt stimulati cetatenii sa sorteze gunoiul? A aparut un proiect de hotarare in care apar tarife diferentiate pe tipuri de deseuri dar concluzia era ca avem de platit mai mult. Eu sunt dispus sa sortez deseurile pe categorii si sa-l predau operatorului sortat pentru tarife mai mici. Am posibilitatea aceasta? Multumesc.
  • COJOCARU ION 01.02.2019 13:33 Buna ziua, Eu selectez si separ gunoiul menajer de deseurile reciclabile. Il pun separat, in saci diferiti, si in tomberoane diferite. Dar constat ca la ridicare, toti sacii sunt amestecati si aruncati impreuna in aceeasi masina !!!! De ce se amesteca la ridicare ???? De ce nu se ridica separat aceste deseuri ??? Degeaba colectez separat deseurile , degeaba platesc taxa suplimentara daca nu se iau masuri concrete de colectare selectiva. La toate campaniile de predare deseuri/echipamente reciclabile am participat cu diverse produse uzate. Am si castigat un produs nou la tombola organizata de dvs! Multumesc . Cu stima, Ion COJOCARU

Actualitate

0 vizualizari
23 feb. 2024 19:57

Conductă de apă ciuruită, pe Strada Sondei, din Câmpina, acolo unde se schimbă rețeaua de canalizare

De câteva săptămâni se lucrează la schimbarea rețelei de canalizare pe Strada Sondei, din Câmpina, în cadrul unui proiect mai amplu derulat de compania HidroPahova.

153 vizualizari
23 feb. 2024 19:15

Primim de la cititori. Mizerie de nedescris și pământ pietrificat pe scaune în stația de călători din cartierul Turnătoriei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 mai multe imagini cu stația de călători din cartierul Turnătoriei, din municipiul Câmpina.

Alte stiri recente

818 vizualizari
22 feb. 2024 19:28

“Îmi asum public că, în calitate de primar al Câmpinei, NU voi continua demersul construirii pasajului rutier!”

3 comentarii

Acesta este angajamentul public al Irinei Nistor, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Câmpina, un angajament scris și semnat.

340 vizualizari
22 feb. 2024 17:22

Anunţ finalizare proiect “Modernizare și dotare gradiniță în comuna Poiana Câmpina, județul Prahova”

COMUNA POIANA CÂMPINA, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului “Modernizare și dotare gradiniță în comuna Poiana Câmpina, județul Prahova”, cod SMIS 124625.