O denumire destul de ciudată pentru o taxă pe care o vor plăti toate persoanele (fizice și juridice, publice și private) care au contract cu operatorul de salubritate. Este o taxă stabilită de Guvern la 30 lei/tona de deșeuri eliminată prin depozitare și al cărei scop ar fi acela de încurajare a populației și firmelor să colecteze selectiv deșeurile. Pentru că, prin colectare selectivă, s-ar reduce cantitatea de gunoi depozitată la rampă. La Câmpina, contribuția pentru economia circulară va fi de 0,64 lei/persoană/lună - în cazul populației și de 10,50 lei/mc/lună - în cazul persoanelor juridice.
Legislația privind colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor a suferit mai multe modificări în a doua parte a anului trecut și începutul acestui an, toate aceste modificări intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Mai întâi a fost adoptată Ordonanța de Urgență 74/2018, care modifică Legea 211/2011 și Legea 249/2015, pentru ca apoi să fie adoptată Legea 31/2019 care completează și modifică încă o dată toate actele normative menționate. Legea 31 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 ianuarie 2019.
Pornind de la această schimbare a legislației, Consiliul Local Câmpina va avea de aprobat două proiecte privind tarifele pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere. Un proiect se va afla pe ordinea de zi a ședinței din 31 ianuarie 2019, iar cel de-al doilea va trebui adoptat până cel târziu la 30 iunie 2019.
"Principalele modificări legislative se referă la introducerea de tarife diferențiate pentru gunoiul reciclabil și cel menajer și la introducerea taxei pentru economia circulară, o taxă valabila de la 1 ianuarie 2019 și care va fi evidențiată separat pe factură. Noi colectăm această taxă și o dăm mai departe la Fondul de Mediu", ne-a declarat Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub. (video)
În ședința de joi, Consiliul Local va aproba noile tarife la gunoi rezultate în urma introducerii contribuției pe economia circulară, iar lunile viitoare va aproba tarifele diferențiate pentru deșeurile reciclabile și... restul gunoiului.
Practic, adăugând contribuția pe economia circulară, vor rezulta următoarele tarife:
- 12,25 lei (cu tot cu TVA)/persoană/lună pentru persoanele fizice
- 110 lei/mc/lună pentru agenții economici și instituțiile publice altele decât cele din subordinea administrației locale
- 107,92 lei/mc/lună pentru Primărie și instituțiile publice aflate în subordinea acesteia
"Dacă am reuși să încheiem contracte cu mai mulți abonați, tarifele ar scădea. Noi avem în jur de 22.000 contracte cu persoanele fizice, în acest moment. De asemenea, dacă ar crește cantitatea de deșeuri reciclabile și s-ar reduce cea de gunoi de alt tip, tarifele ar fi și ele mai mici. Pentru că și taxa de rampă pentru deșeurile reciclabile este mult mai mică decât taxa de rampă pentru gunoiul menajer", a mai afirmat Florin Constantinescu. (video)
Primăria municipiului Câmpina a încheiat de curând un contract cu o firmă specializată în alpinism utilitar, scopul fiind acela de a tăia copaci care reprezintă un pericol major pentru populație, dar și pentru bunuri.
Dacă mergeți pe străzile din Câmpina și vedeți luminile aprinse la stâlpii de iluminat public, nu trebuie să vă faceți griji... Nu s-a dereglat programul, ci se efectuează reparații la rețeaua de iluminat public.
Ceea ce puțini credeau s-au întâmplat astăzi, vineri, 18 iulie - Băile Minerale Telega s-au redeschis publicului.
Pe DN1, pe raza comunei Cornu, în apropiere de Câmpina, a avut loc un accident rutier grav.