Mult prea devreme, de la 1 noiembrie 2023, s-a redeschis în centrul Câmpinei, în zona Pieței Centrale, chioșcul la care se vând în fiecare an artificii, petarde, pocnitori și tot felul de materiale pirotehnice.
Odată cu redeschiderea acestui chioșc, au apărut și problemele pentru mulți câmpineni. Când ți-e lumea mai dragă și liniștea mai dulce, se găsește câte un individ a cărui singură bucurie, probabil, este să facă zgomot, să arunce o petardă sau să lanseze artificii. Se duce pe Apa Sâmbetei toată liniștea omului, animalele de companie devin extrem de agitate și totul, pentru ce? Doar pentru bucuria unora care doar așa știu să se distreze, aruncând cu petarde și doar pentru că autoritățile acceptă comercializarea acestor produse cu aproape două luni înaintea sfârșitului de an, singurul moment în care, după lege, este permisă utilizarea petardelor și artificiilor.
Rețelele de socializare, pe grupurile dedicate Câmpinei, s-au umplut deja cu zeci de mesaje, care reclamă folosirea abuzivă a acestor materiale. ”Pe Str. Schelelor bubuie într-o mare veselie artificii și petarde XXL. Aseară au continuat până la miezul nopții, acum au început din nou. Mai avem autorități publice locale în Câmpina sau fiecare clan face ce poftește?!”, a scris un câmpinean în cursul zilei de sâmbătă pe Facebook. Și este doar un exemplu...
Iată ce prevede legislația în vigoare (Legea 126/1995 și HG 95/2011).
Persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani pot deține și utiliza materiale pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil doar în spaţii restrânse sau în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă. În categoria materialelor cu risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil intră: focuri bengale, chibrituri bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, pocnitoripentru petreceri, granule scânteietoare, pocnitori cu confeti, bobițe explozive.
În exterior, în spații deschise, materialele pirotehnice (inclusiv petardele, pocnitorile, jerbele, bateriile etc) pot fi folosite doar de pirotehnicieni și doar în anumite ocazii.
Nerespectarea acestor prevederi legale reprezintă contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
Articolele pirotehnice pot fi utilizate “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine surprinsă sâmbătă după-amiaza în zona magazinelor din apropierea Kaufland.
CâmpinaTV.ro a semnalat în mai multe rânduri situații de pe domeniul public în care vegetația părea să pună stăpânire pe trotuare ori alte căi de acces, ba chiar tindea spre carosabil. De asemenea, mulți câmpineni scriu pe rețele de socializare despre situații similare.
Un câmpinean a postat pe rețelele de socializare o serie de imagini suprinse zilele trecute pe Strada Milcovului, la intrarea dinspre Strada B.P. Hasdeu, pe lângă fostul complex alimentar.
”Ghinion” ar putea zice bărbatul de 37 ani, care avea permisul suspendat și a fost prins de... radar. Alții ar putea spune, pe drept cuvânt, teribilism, prostie, inconștiență...