Este unanim recunoscut faptul că dezvoltarea Câmpinei este strâns legată de exploatarea petrolului, iar deschiderea Rafinăriei "Steaua Română", prima rafinărie din țară, a însemnat un adevărat "boom" economic și social, o revoluție industrială pentru Câmpina și împrejurimi.
Rafinăria din Câmpina a fost înființată în anul 1895 și ocupă o suprafață de 49,6 hectare, cea mai mare parte a acestei suprafețe fiind chiar în zona centrală a orașului. În anul 1897, după ce societatea a achiziționat în întregime zona petrolieră din jurul orașului, rafinăria de la Câmpina era considerată cea mai modernă și cea mai mare dintre rafinăriile din Europa. A rezistat peste 100 de ani inclusiv unor teribile bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost "răpusă" în ultimii ani, de hățișul junglei capitaliste autohtone. Ceea ce era o mândrie a Câmpinei și chiar una națională, a ajuns să zacă într-o conservare sinonimă cu ruina. După cum se poate vedea în imaginea de colecție, rafinăria avea mai multe coșuri din cărămidă, vizibile din aproape orice zonă a Câmpinei. Astăzi, acestea sunt o amintire a unor vremuri demult apuse.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 10 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Primăria din perioada interbelică, blocurile de astăzi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi
Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.