8 Ianuarie 2022 - se împlinesc 519 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei. Consecvenți principiului nostru de a vă oferi altceva decât articole obișnuite cu astfel de ocazii, l-am invitat la o emisiune despre Câmpina și istoria ei pe Marius Zaharia, profesor de istorie la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” și membru al Societății de Științe Istorice, filiala Câmpina.
A fost o adevărată lecție deschisă despre istoria Câmpinei, plecând de la controversele din jurul datei de 8 ianuarie, concluzia fiind că ”în mod cert, existența Câmpinei este mult mai veche”. Profesorul Marius Zaharia a prezentat cele mai importante momente ale istoriei Câmpinei, vorbind inclusiv despre perioadele frumoase, înfloritoare din toate punctele de vedere, ale localității noastre. ”Fără a prezenta lucrurile în mod idilic, pentru că erau și destule probleme, totuși, perioada interbelică a fost, cred, cea mai frumoasă, chiar dacă foarte multe lucruri importante pentru Câmpina s-au întâmplat de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și până la începutul primului război mondial”, a spus prof. Marius Zaharia.
De asemenea, Marius Zaharia ne-a vorbit despre un experiment foarte interesant pe care îl derulează la clasele la care predă - ”O zi din perioada comunistă”, în care le cere elevilor să afle de la membrii familiei lor cum era o zi din perioada comunistă. Rezultatele sunt foarte interesante și merită o întreagă discuție, chiar dacă, probabil, ar fi fost mult mai util să se găsescă o soluție pentru a se putea preda - fără manual sau programă școlară - măcar o oră pe semestru de istorie locală.
Nu am încheiat discuția noastră fără a-l provoca pe profesorul Marius Zaharia: ”Care considerați că a fost cea mai frumosă tradiție pe care Câmpina a pierdut-o și ar putea fi reluată acum, după mulți ani?” Răspunsul domnului profesor: ”Era un târg care s-a ținut ani la rând de Sf. Constantin și Elena, pe 21 mai. Apoi, erau o serie de serbări câmpenești, care aveau mare succes. Și ar mai putea intra în discuție tradiția sportivă - Câmpina avea la Poiana o echipă de fotbal în Divizia B, iar pe dealul Muscel se organizau periodic întreceri de motocros, inclusiv Cupa Prietenia, unde veneau mii de oameni din întreaga țară să vadă acest spectacol”.
Până una-alta, în ciuda tuturor controverselor privind ziua de 8 ianuarie, anul acesta Câmpina ajunge (oficial) la 519 ani de la prima atestare documentară.
La mulți ani, Câmpina! La mulți ani, câmpinenilor de acasă și de pretutindeni!
În toamna anului trecut, Asociația Câmpina Curată și societatea Ecogen Power lansau un concurs de idei pentru proiectul de arhitectură și amenajare al viitorului complex urban "Steaua Română". Concursul era destinat studenților din anul V de la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București. Vineri, 24 Ianuarie 2025, a avut loc Gala de premiere a proiectelor câștigătoare.
Un cadru natural ideal în Parcul Soceram de pe platoul Muscel din Câmpina, un soare excesiv de generos pentru o zi de ianuarie, multe baloane și foarte mulți oameni, cam acesta a fost ”decorul” în care am asistat la cea mai impresionantă ”Hora Unirii” dansată vreodată la Câmpina.
Administrația locală a organizat manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor în locația tradițională - Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei.
Eveniment special la Colegiul Militar Național ”Dimitrie Cantemir” Breaza în cursul zilei de miercuri, 22 ianuarie.