Ziua Câmpinei, altfel. Despre controversele și momentele importante din istoria Câmpinei, cu profesorul Marius Zaharia

Eveniment (Categoria articolului)

8 Ianuarie 2022 - se împlinesc 519 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei. Consecvenți principiului nostru de a vă oferi altceva decât articole obișnuite cu astfel de ocazii, l-am invitat la o emisiune despre Câmpina și istoria ei pe Marius Zaharia, profesor de istorie la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” și membru al Societății de Științe Istorice, filiala Câmpina.

A fost o adevărată lecție deschisă despre istoria Câmpinei, plecând de la controversele din jurul datei de 8 ianuarie, concluzia fiind că ”în mod cert, existența Câmpinei este mult mai veche”. Profesorul Marius Zaharia a prezentat cele mai importante momente ale istoriei Câmpinei, vorbind inclusiv despre perioadele frumoase, înfloritoare din toate punctele de vedere, ale localității noastre. ”Fără a prezenta lucrurile în mod idilic, pentru că erau și destule probleme, totuși, perioada interbelică a fost, cred, cea mai frumoasă, chiar dacă foarte multe lucruri importante pentru Câmpina s-au întâmplat de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și până la începutul primului război mondial”, a spus prof. Marius Zaharia.
De asemenea, Marius Zaharia ne-a vorbit despre un experiment foarte interesant pe care îl derulează la clasele la care predă - ”O zi din perioada comunistă”, în care le cere elevilor să afle de la membrii familiei lor cum era o zi din perioada comunistă. Rezultatele sunt foarte interesante și merită o întreagă discuție, chiar dacă, probabil, ar fi fost mult mai util să se găsescă o soluție pentru a se putea preda - fără manual sau programă școlară - măcar o oră pe semestru de istorie locală.
Nu am încheiat discuția noastră fără a-l provoca pe profesorul Marius Zaharia: ”Care considerați că a fost cea mai frumosă tradiție pe care Câmpina a pierdut-o și ar putea fi reluată acum, după mulți ani?” Răspunsul domnului profesor: ”Era un târg care s-a ținut ani la rând de Sf. Constantin și Elena, pe 21 mai. Apoi, erau o serie de serbări câmpenești, care aveau mare succes. Și ar mai putea intra în discuție tradiția sportivă - Câmpina avea la Poiana o echipă de fotbal în Divizia B, iar pe dealul Muscel se organizau periodic întreceri de motocros, inclusiv Cupa Prietenia, unde veneau mii de oameni din întreaga țară să vadă acest spectacol”.
Până una-alta, în ciuda tuturor controverselor privind ziua de 8 ianuarie, anul acesta Câmpina ajunge (oficial) la 519 ani de la prima atestare documentară.
La mulți ani, Câmpina! La mulți ani, câmpinenilor de acasă și de pretutindeni!

8864 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 07.01.2022 13:47 Plăcut discursul dlui profesor Zaharia, și sunt onorat că mi-a citit cu atenție articolul de anul trecut de Ziua Câmpinei (vezi secunda 10:20), în care am luminat „controversa” asta legată de ziua de 8 ianuarie (ceea ce relatează dl profesor în primul sfert de oră al interviului). Am însă o mică observație legată de momentul când a devenit Câmpina oraș, și despre care vorbește la secunda 20:30: la anul 1864 când Cuza va fi promulgat prin decret domnesc Legea Comunală în care Câmpina era pusă în rândul comunelor urbane, statutul urban al localității avea deja un istoric - și dovezile am să le popularizez curând, pe lângă faptul că am atins acest aspect într-unul dintre studiile mele din proaspătul Anuar al filialei Câmpina a Societății de Științe Istorice ;)
  • F. I 08.01.2022 18:11 Domn profesor mereu la inaltime

Eveniment

1537 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2778 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

138 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

555 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: