Ediție de excepție a Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina, printre “scriitori și iubirile lor”

Eveniment (Categoria articolului)

Seratele Elstar înseamnă întâlnirea nu doar cu cartea, ci și cu scriitorul. Înseamnă lecturi publice, discuții, întrebări și răspunsuri. Cuvinte rostite. Prieteni regăsiți, fie ei reali sau în pagini de carte. Seratele Elstar înseamnă cultură. Acel tip de cultură autentică în care se cultivă omul și cartea. La Câmpina. Seratele Culturale Elstar, inițiate de scriitorul Codruț Constantinescu și găzduite de Elstar (mai mult decât o librărie) au ajuns la ediția a XX-a. O ediție specială, dedicată “Scriitorilor români și iubirilor lor”, dedicată unui om minunat – profesorul și scriitorul Gherasim Rusu Togan.

Povestea a început, de fapt, în februarie 2018, când Lorena Crintea, managerul Elstar Group, a creat o librărie... altfel, un spațiu unic în Câmpina, unde să se întâmple lucruri frumoase. Iar lucrurile frumoase nu au întârziat să apară. În martie 2018, aici a avut loc prima Serată Culturală Elstar, inițiator și amfitrion fiind Codruț Constantinescu. Pe 7 noiembrie 2019, Seratele Culturale Elstar au ajuns la ediția a XX-a. O ediție excepțională, organizată la Vila Barbizon din Câmpina, pentru prieteni de azi și de ieri. Și a fost o ediție excepțională în primul rând pentru că a fost dedicată unui “munte de cultură”, unui om extraordinar, unui profesor aproape în tot și-n toate, dar mai ales în literatură și în viață – scriitorul Gherasim Rusu Togan, de la a cărei dispariție se vor împlini cinci ani la jumătatea lunii decembrie. Au vorbit despre Gherasim Rusu Togan, atât Codruț Constantinescu, cât și scriitorul Florin Dochia, dar și soția lui Gheri, doamna Carmen Rusu, iar profesorul Christian Crăciun a făcut o superbă prezentare a ultimei cărți scrisă de Gherasim Rusu Togan – “Scriitori români și iubirile lor”. (video
Istoricul Alin Ciupală a încântat publicul prezent cu povești intersante despre iubirile unor scriitori precum Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu sau George Topârceanu, dar și despre “furtunoasa” poveste de dragoste a lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată momentului aniversar - a XX-a Serată Culturală Elstar. Lorena Crintea și Codruț Constantinescu au povestit cum au luat naștere Seratele.
“La 11 februarie 2018 am deschis noua librărie și am fost foarte fericită să observ că librăria nu a trecut neobservată și relativ rapid am primit mai multe reacții pozitive. Iar pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiților de... carte, am primit propunerea lui Codruț Constantinescu de a organiza evenimente în incinta librăriei, o propunere pe care am îmbrățișat-o cu mult drag. Peste o lună aveam să găzduim prima lansare de carte, care ulterior avea să îmbrace termenul mai generos de serată culturală: pentru că are loc seara, în ideea de a permite cât mai multor câmpineni activi să participe și pentru că aceste serate sunt dedicate culturii”, a spus Lorena Crintea. (video)
“Vorbim despre serate culturale în care trebuie să primeze fenomenul cultural. De aceea, de exemplu, nu am inclus aici lansarea unei cărți despre minunatul fenomen al nunților sau o carte despre dietă și stil de viață sănătos. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, e clar. Dar conștiința îmi este împăcată, căci am acoperit mulțumitor dinamica culturală: am lansat cărți de poezie, de critică literară, de istorie, de memorialistică, de călătorie, chiar și cartea unor adolescenți de la unul dintre liceele câmpinene. De asemenea, am încercat să aducem și să prezentăm atât autori câmpineni sau prahoveni, ceea ce este ușor, cât și personalități culturale de anvergură națională și nu numai, aici este vorba despre Ana Blandiana, prezența domniei sale fiind punctul culminant al Seratelor”, a afirmat Codruț Constantinescu. (video)

6528 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1268 vizualizari
17 mar. 2024 11:53

Gala folk ”Om bun”, în perioada 27-29 martie 2024, la Breaza

Primăria și Consiliul Local Breaza, Centrul Cultural ”Ion Manolescu” Breaza, în parteneriat cu Asociația Culturală ”Tatiana Stepa”, organizează în ultima săptămână a lunii martie, la Breaza, Gala folk ”Om bun”, în memoria lui Victor Socaciu, eveniment ajuns la a patra ediție.

9137 vizualizari
15 mar. 2024 22:16

Încă o promoție a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina a depus jurământul

Sub un cer mohorât, bacovian, pentru aproape 1.240 elevi ai promoției februarie - decembrie 2024 ai Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, ziua de vineri, 15 martie 2024, va fi una dintre cele mai frumoase amintiri din viața lor - ziua depunerii jurământului militar de credință față de țară.

Alte stiri recente

211 vizualizari
19 mar. 2024 10:20

DN1 s-a mutat prin Câmpina. Aglomerație, dar în limite acceptabile

După cum știți, circulația rutieră pe DN1 este oprită marți și miercuri, pentru demolarea podului feroviar peste râul Prahova, demolare care a început de la miezul nopții de luni spre marți.

2694 vizualizari
19 mar. 2024 09:37

Podul CFR dintre Câmpina și Poiana Câmpina, de peste DN1 și râul Prahova, devine amintire

În noaptea de luni spre marți a început demolarea podului feroviar dintre municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina, pod situat peste râul Prahova și peste DN1. Lucrările vor dura până miercuri, la ora 24.00, perioadă în care traficul sub 3,5 tone este deviat prin Câmpina.