Ediție de excepție a Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina, printre “scriitori și iubirile lor”

Eveniment (Categoria articolului)

Seratele Elstar înseamnă întâlnirea nu doar cu cartea, ci și cu scriitorul. Înseamnă lecturi publice, discuții, întrebări și răspunsuri. Cuvinte rostite. Prieteni regăsiți, fie ei reali sau în pagini de carte. Seratele Elstar înseamnă cultură. Acel tip de cultură autentică în care se cultivă omul și cartea. La Câmpina. Seratele Culturale Elstar, inițiate de scriitorul Codruț Constantinescu și găzduite de Elstar (mai mult decât o librărie) au ajuns la ediția a XX-a. O ediție specială, dedicată “Scriitorilor români și iubirilor lor”, dedicată unui om minunat – profesorul și scriitorul Gherasim Rusu Togan.

Povestea a început, de fapt, în februarie 2018, când Lorena Crintea, managerul Elstar Group, a creat o librărie... altfel, un spațiu unic în Câmpina, unde să se întâmple lucruri frumoase. Iar lucrurile frumoase nu au întârziat să apară. În martie 2018, aici a avut loc prima Serată Culturală Elstar, inițiator și amfitrion fiind Codruț Constantinescu. Pe 7 noiembrie 2019, Seratele Culturale Elstar au ajuns la ediția a XX-a. O ediție excepțională, organizată la Vila Barbizon din Câmpina, pentru prieteni de azi și de ieri. Și a fost o ediție excepțională în primul rând pentru că a fost dedicată unui “munte de cultură”, unui om extraordinar, unui profesor aproape în tot și-n toate, dar mai ales în literatură și în viață – scriitorul Gherasim Rusu Togan, de la a cărei dispariție se vor împlini cinci ani la jumătatea lunii decembrie. Au vorbit despre Gherasim Rusu Togan, atât Codruț Constantinescu, cât și scriitorul Florin Dochia, dar și soția lui Gheri, doamna Carmen Rusu, iar profesorul Christian Crăciun a făcut o superbă prezentare a ultimei cărți scrisă de Gherasim Rusu Togan – “Scriitori români și iubirile lor”. (video
Istoricul Alin Ciupală a încântat publicul prezent cu povești intersante despre iubirile unor scriitori precum Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu sau George Topârceanu, dar și despre “furtunoasa” poveste de dragoste a lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată momentului aniversar - a XX-a Serată Culturală Elstar. Lorena Crintea și Codruț Constantinescu au povestit cum au luat naștere Seratele.
“La 11 februarie 2018 am deschis noua librărie și am fost foarte fericită să observ că librăria nu a trecut neobservată și relativ rapid am primit mai multe reacții pozitive. Iar pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiților de... carte, am primit propunerea lui Codruț Constantinescu de a organiza evenimente în incinta librăriei, o propunere pe care am îmbrățișat-o cu mult drag. Peste o lună aveam să găzduim prima lansare de carte, care ulterior avea să îmbrace termenul mai generos de serată culturală: pentru că are loc seara, în ideea de a permite cât mai multor câmpineni activi să participe și pentru că aceste serate sunt dedicate culturii”, a spus Lorena Crintea. (video)
“Vorbim despre serate culturale în care trebuie să primeze fenomenul cultural. De aceea, de exemplu, nu am inclus aici lansarea unei cărți despre minunatul fenomen al nunților sau o carte despre dietă și stil de viață sănătos. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, e clar. Dar conștiința îmi este împăcată, căci am acoperit mulțumitor dinamica culturală: am lansat cărți de poezie, de critică literară, de istorie, de memorialistică, de călătorie, chiar și cartea unor adolescenți de la unul dintre liceele câmpinene. De asemenea, am încercat să aducem și să prezentăm atât autori câmpineni sau prahoveni, ceea ce este ușor, cât și personalități culturale de anvergură națională și nu numai, aici este vorba despre Ana Blandiana, prezența domniei sale fiind punctul culminant al Seratelor”, a afirmat Codruț Constantinescu. (video)

4009 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2025 vizualizari
22 ian. 2020 10:38

Câmpinenii sunt invitați să se prindă în Hora Unirii, pe 24 Ianuarie 2020, alături de ansamblurile folclorice din municipiu

La 24 Ianuarie 2020 se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. "Mica Unire" de la 1859 este considerată primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Primăria și Consiliul Local Câmpina vă invită vineri, la ora 12.00, în Parcul Regele Mihai I, pentru a dansa cu toții Hora Unirii.

3667 vizualizari
20 ian. 2020 09:14

Două cărți-document, pentru minte și suflet, lansate la Câmpina, la cea de-a 24-a Serată Culturală Elstar

A 24-a Serată Culturală de la Librăria Elstar din Câmpina, care a avut loc vineri, 17 ianuarie 2020, a adus o dublă lansare de carte. Două volume care scot în evidență omul, care reînvie ideea de umanitate, după cum afirma profesorul Christian Crăciun în fața publicului numeros prezent la eveniment. "Câmpina pe vremea bunicilor noștri", a lui Daniel Alin Ciupală și "Din mărturiile unor contemporani la făurirea României Mari", de Codruț Constantinescu, sunt două cărți de suflet, între ale căror coperte descoperim povești adevărate despre oameni poate necunoscuți nouă, dar remarcabili la timpul lor.

Alte stiri recente

205 vizualizari
24 ian. 2020 09:46

Membri ai Asociației ”Cultul Eroilor” au sărbătorit Ziua Unirii în mijlocul elevilor de la Școala Centrală

Unirea Principatelor Române, act istoric înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, a fost sărbătorită la Câmpina de membri ai Asociației "Cultul Eroilor - Regina Maria" împreună cu elevi de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" și de la Școala Gimnazială Centrală. Acțiunile organizate în cinstea Micii Uniri - care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național unitar român - au avut loc joi, 23 ianuarie 2020. Președintele Filialei Câmpina a Asociației ”Cultul Eroilor - Regina Maria” - col(r) Marian Dulă și lt.col.(r) Gheorghe Nedelcu au mers în cele două instituții de învățământ pentru a le vorbi copiilor despre semnificația unirii de la 24 ianuarie 1859.

1913 vizualizari
24 ian. 2020 08:44

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 24 ianuarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.