Ediție de excepție a Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina, printre “scriitori și iubirile lor”

Eveniment (Categoria articolului)

Seratele Elstar înseamnă întâlnirea nu doar cu cartea, ci și cu scriitorul. Înseamnă lecturi publice, discuții, întrebări și răspunsuri. Cuvinte rostite. Prieteni regăsiți, fie ei reali sau în pagini de carte. Seratele Elstar înseamnă cultură. Acel tip de cultură autentică în care se cultivă omul și cartea. La Câmpina. Seratele Culturale Elstar, inițiate de scriitorul Codruț Constantinescu și găzduite de Elstar (mai mult decât o librărie) au ajuns la ediția a XX-a. O ediție specială, dedicată “Scriitorilor români și iubirilor lor”, dedicată unui om minunat – profesorul și scriitorul Gherasim Rusu Togan.

Povestea a început, de fapt, în februarie 2018, când Lorena Crintea, managerul Elstar Group, a creat o librărie... altfel, un spațiu unic în Câmpina, unde să se întâmple lucruri frumoase. Iar lucrurile frumoase nu au întârziat să apară. În martie 2018, aici a avut loc prima Serată Culturală Elstar, inițiator și amfitrion fiind Codruț Constantinescu. Pe 7 noiembrie 2019, Seratele Culturale Elstar au ajuns la ediția a XX-a. O ediție excepțională, organizată la Vila Barbizon din Câmpina, pentru prieteni de azi și de ieri. Și a fost o ediție excepțională în primul rând pentru că a fost dedicată unui “munte de cultură”, unui om extraordinar, unui profesor aproape în tot și-n toate, dar mai ales în literatură și în viață – scriitorul Gherasim Rusu Togan, de la a cărei dispariție se vor împlini cinci ani la jumătatea lunii decembrie. Au vorbit despre Gherasim Rusu Togan, atât Codruț Constantinescu, cât și scriitorul Florin Dochia, dar și soția lui Gheri, doamna Carmen Rusu, iar profesorul Christian Crăciun a făcut o superbă prezentare a ultimei cărți scrisă de Gherasim Rusu Togan – “Scriitori români și iubirile lor”. (video
Istoricul Alin Ciupală a încântat publicul prezent cu povești intersante despre iubirile unor scriitori precum Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu sau George Topârceanu, dar și despre “furtunoasa” poveste de dragoste a lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată momentului aniversar - a XX-a Serată Culturală Elstar. Lorena Crintea și Codruț Constantinescu au povestit cum au luat naștere Seratele.
“La 11 februarie 2018 am deschis noua librărie și am fost foarte fericită să observ că librăria nu a trecut neobservată și relativ rapid am primit mai multe reacții pozitive. Iar pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiților de... carte, am primit propunerea lui Codruț Constantinescu de a organiza evenimente în incinta librăriei, o propunere pe care am îmbrățișat-o cu mult drag. Peste o lună aveam să găzduim prima lansare de carte, care ulterior avea să îmbrace termenul mai generos de serată culturală: pentru că are loc seara, în ideea de a permite cât mai multor câmpineni activi să participe și pentru că aceste serate sunt dedicate culturii”, a spus Lorena Crintea. (video)
“Vorbim despre serate culturale în care trebuie să primeze fenomenul cultural. De aceea, de exemplu, nu am inclus aici lansarea unei cărți despre minunatul fenomen al nunților sau o carte despre dietă și stil de viață sănătos. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, e clar. Dar conștiința îmi este împăcată, căci am acoperit mulțumitor dinamica culturală: am lansat cărți de poezie, de critică literară, de istorie, de memorialistică, de călătorie, chiar și cartea unor adolescenți de la unul dintre liceele câmpinene. De asemenea, am încercat să aducem și să prezentăm atât autori câmpineni sau prahoveni, ceea ce este ușor, cât și personalități culturale de anvergură națională și nu numai, aici este vorba despre Ana Blandiana, prezența domniei sale fiind punctul culminant al Seratelor”, a afirmat Codruț Constantinescu. (video)

4666 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2506 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

3363 vizualizari
13 iul. 2020 22:07

Emoții la festivitatea de absolvire pentru a VIII-a promoție de asistenți de farmacie de la Școala ”Louis Pasteur” Câmpina

”Generația zâmbetului învingător” este denumirea oficială acordată de Roxana Veliche, dirigintele clasei de farmacie de la Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute, într-un cadru mai restrâns decât de obicei, cadru impus și de măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost festivitatea de absolvire a celei de-a opta promoții de asistenți de farmacie.

Alte stiri recente

480 vizualizari
15 aug. 2020 10:03

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 15 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1768 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

1 comentarii

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.