Grădinițele, școlile, liceele și universitățile se vor redeschide în toamnă. Pentru anul de învățământ 2019-2020, cursurile se vor desfășura în continuare online și doar elevii din anii terminali vor reveni la școală, pe 2 iunie, pentru două săptămâni de pregătire în vederea susținerii Evaluării Naționale și Bacalaureatului. Ministrul Învățământului, Monica Anisie, a făcut astăzi o serie de precizări referitoare la medii, teze, situații școlare, examene, asta după ce, mai întâi, președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar se va încheia pe 12 iunie, conform calendarului, dar pentru protejarea copiilor s-a luat decizia ca ei să nu revină în instituțiile de învățământ și să continue cursurile online.
Iată principalele precizări făcute de ministrul Monica Anisie:
- Situațiile școlare vor fi încheiate cu două note, iar tezele nu se vor mai susține.
- Cursurile rămân suspendate, continuă învățarea asistată de tehnologie. Pentru elevii fără posibilități, Ministerul Educației și unitățile de învățământ vor oferi computere.
- Materia neparcursă va fi recuperată în anul școlar viitor.
- Elevii din anii terminali vor reveni la cursuri pe 2 iunie, doar pentru două săptămâni de pregătire.
- Evaluarea Națională se va susține începand cu data de 15 iunie 2020.
- Bacalaureatul va începe cu probele scrise, pe 22 iunie și va continua cu probele de competență.
- Studenții îți vor continua cursurile online, iar examenele se pot susține și online. Fiecare universitate va stabili modalitatea de susținere a examenelor și data susținerii acestora.
- Măsuri de siguranță în școli, pentru elevii din anii terminali: în sala de clasă, igienizată, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială.
- Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță pot fi realizate online, după un calendar pe care Ministerul Educației îl va anunța. Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare eliberată de grădiniță.
"Referitor la reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ de către elevii din clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și post-liceal, precizez că pot reveni în școli pe data de 2 iunie, doar pentru două săptămâni. Se vor realiza, în această perioadă, numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școala va fi opționala, iar decizia va aparține părinților. În această situație, însă, pregătirea elevului se va realiza în continuare în sistem online", a afirmat ministrul Monica Anisie.
Vinerea, în general, este o zi aglomerată în zona Pieței Centrale din municipiul Câmpina.
Rata inflației comunicată oficial de Instititul Național de Statistică a fost de 5,6%, acest procent urmând a se aplica taxelor și impozitelor locale, prin prevederile legii, pentru stabilirea cuantumului taxelor și impozitelor locale aferete anului 2026.
Polițiștii câmpineni au fost sesizați de producerea unui accident rutier pe DJ720, în apropierea comunei Florești.
Finalul lunii martie a reprezentat primul termen de plată pentru obligațiile fiscale datorate de persoane fizice și juridice la bugetul local.